En tur til Kjøkøy fort

Jeg har i dag vært en liten tur på Hvaler før jeg på vei tilbake bestemte meg for å ta en tur innom Kjøkøy fort. Et fort jeg i grunn ikke har hørt så mye om inntil en kompis av meg nevnte det når jeg var på hyttetur i Uvdal. Det skulle være et enda større anlegg, det skulle fortsatt stå kanoner der ute og det skulle i tillegg være flere muligheter til å gå i ganger osv i forhold til Greåker fort som jeg har besøkt mange ganger i det siste. Og jeg hadde fått en sånn ca forklaring på hvordan jeg skulle finne frem, og det gikk i grunn veldig bra. Parkerte bilen på en parkeringsplass og tok beina fatt på resten av turen. Jeg visste forsåvidt ikke omfanget av Kjøkøy fort, men det viser seg at det er rundt hele øya og går over et område på 528 dekar. Så det var bare en liten del av fortet jeg besøkte i dag.

Men jeg kommer nok til å besøke Kjøkøy fort flere ganger tenker jeg, for å prøve å få sett alt sammen. Jeg hadde med meg kompaktkameraet, iPod’en, hodetelefonene og ikke minst mobiltelefonen på tur i dag. I tillegg til noe å drikke selvfølgelig, det er veldig greit når man er på tur. Jeg startet derfor med å ta turen ved å besøke post 1 og gikk videre fra post til post før jeg hadde sett post 1-4 er det vel. Det er ihvertfall 4 slike skilt jeg har tatt bilder av. Men det er nok mye mer å se på ute på Kjøkøy fort. Jeg får ta meg en tur ut igjen snart og titte. Det er ganske interessant å lese på de skiltene som har blitt satt opp på de forskjellige postene også. I tillegg har det blitt satt opp skilter som beskriver faunaen på det aktuelle området. Her er det wikipedia skriver om fortet:

Kjøkøy fort var et tysk fort med tysk betegnelse Heeres Küsten Batterie HKB 7/980 Kjököen (589), anlagt på Kjøkøy i april-mai 1941. Tidligere, i 1919, planla Forsvarsdepartementet et fort på Kjøkøy.

Fortet var oppsatt med 4 stk 10 cm K 17/04 kanoner med en skuddvidde på ca. 14 000 m. I april 1943 tilkom 2 stk 88 mm flak kanoner med samme skuddvidde.

Fortets formål var å beskytte det østre innløpet av Glomma til Fredrikstad, mens Torgauten fort beskyttet det vestre løpet.

Etter krigen ble fortet overtatt av det norske forsvaret og det ble noe modernisert bl.a. med varslingsradar.

På nordenden av Kjøkøy er et minemagasin på 313 m². Fortsområdet er på 528 dekar. Fortet ble besluttet nedlagt i 1993 og store områder lagt ut til friområde fra 1998.

På området er det fortsatt to kanoner, 10,5 cm SKC/32, i frittliggende bunkere, samt en rekke stillinger, løpeganger og bunkere, i tillegg til en moderne radar som tilhører Kystverket.

Forlegningsområdet ble brukt som HV-leir fram til høsten 2008, da Fredrikstad kommune kjøpte området og bygningene av Forsvaret. Dette benyttes nå av Pynten skole.

Jeg visste derimot ikke at det var nøyaktig 2 kanoner igjen på området, men jeg klarte å finne begge to faktisk på dagens tur. Så da vet jeg at jeg ikke bør forvente å finne flere kanoner ihvertfall. Og de kanonene man ser på Kjøkøy fort i dag er fra i 1967. Kanonene som har stått plassert på de andre stillingene er dessverre borte. Når jeg var ved den siste kanonen kanonen jeg fant, som var et steinkast fra vannkanten, var jeg i skyggen og et sted som jeg mest sannsynlig ikke kom til å møte på noen, så da endte jeg opp med å sette meg ned for å ta en liten pause. Jeg tok frem iPod’en og hodetelefonene og satt på Guns N’ Roses. Jeg mente det var passende musikk når jeg satt «oppå» en av de gamle 10,5 cm SKC/32 kanonene som ble installert ved Kjøkøy fort i 1967!

Etter å ha sittet der en stund og tatt noen bilder og sendt litt meldinger på mobiltelefonen, gikk jeg videre, men hadde bestemt meg for mer eller mindre å gå tilbake til bilen, men det ble en litt annen vei enn jeg hadde gått tidligere. Jeg endte opp langs en blå «tursti» som endte opp ganske langt syd på øya og fikk en lengre bakke å gå opp igjen til bilen. Må innrømme at jeg ble litt sliten og pusta og pesa litt. Men det er bare et tegn på at man har gjort noe «riktig» og ikke tatt det for rolig. Selvfølgelig litt fordi man ikke akkurat er i topp topp form også.

Jeg hadde jo ikke akkurat planlagt å ta turen rundt på Kjøkøy fort i dag, så det ble et par Converse All Star i dag også, men det hadde nok vært mer behagelig med et par joggesko isteden. Men jeg kjørte stilen helt ut i dag, men de samme fargene som gikk igjen i alt jeg hadde på meg. Fikk spørsmål fra en kompis på sms: «Er du homo eller?» Men jeg synes det bare er artig, og fikk da anledningen til å benytte ei «manneveske» jeg ikke har brukt på en stund også. Den svarte Adidas-baggen som jeg bruker ofest er litt i miste laget når jeg skal ha med meg hodetelefone også. Så da var det bare å finne frem en litt større «messenger bag». Og jeg har noen så?

                                                                                                                     

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/07/24/en-tur-til-kjokoy-fort/

2 kommentarer

  • Jan G - alias oppfinnern24 juli, 2013 kl 20:18

  Her var det mye bra biler vis du finner flere ting der som jeg ikke har set så er det bare knipse bilder men det er et fort til som er mer spende men da må man ha tilatelse til gå i land røver fort utafor engelsviken var en liten tur der kun gå i landfort bare for ha stot der en strendene kan ringe forsvaret eller himeværnet spøre om få låv til komme dit der er det mye tysk artleri fortsat står der

  • kak25 juli, 2013 kl 00:55
   Forfatter

  Takk for det, Jan G! Det er nok enda mer å finne og oppleve på Kjøkøy fort enn det jeg fikk med meg her om dagen. Jeg drar nok ut igjen en av dagene for å få med meg resten av fortet også!

  Rauøy fort er også noe som hadde vært interessant å besøke! Nå finnes det jo en utallige slike fort rundt omkring i Norge, og det er bare tid og lyst som begrenser en! Forløpig har jeg vært mye på Greåker fort, litt på Kjøkøy fort og Torgauten fort. De to siste skal jeg som sagt besøke igjen for å få med meg mer! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.