Kjøkøy fort i varmen

Etter å ha startet dagen med å skrive om gårsdagens kveldstur til Vikertangen, endte jeg til slutt med å komme meg ut. Riktignok ikke uten at jeg holdt på å krepere av varmen her hjemme. Endte en liten tur på senga og sovna faktisk og var borte i en halvtimes tid. Jeg var litt usikker på hvor jeg skulle dra hen, men endte opp til slutt med å dra en tur til Kjøkøy fort. Det er en stund siden jeg har vært der ute og det er alltid hyggelig å sitte ved nedre kanon og se på båtlivet. Da visste jeg også at jeg ville sitte i skyggen for sola, siden solnedgangen er på den andre siden av Kjøkøya. Men det lufter dog ikke så mye her som det gjør helt ute ved kysten, så det ble allikevel en ganske varm affære. Det gjorde ikke saken noe bedre at betongen til nedre kanon var varm som rakker’n.

Men det var nok av båtliv å se på og været var upåklagelig. Selv om jeg hadde foretrukket at det lufta litt mer, slik at det ikke ble så varmt. I tillegg til vanlig båttrafikk kom også båten til Redningsskøyta og Tollvesenet forbi i en forferdelig fart! Kanskje ikke i forhold til den grønna «pila som føk forbi høy fart. Båten var ikke stor, men jaggu gikk den fort, og det eneste av navn og slik på båten var at utenbordsmotoren var fra Mercury. Eller påhengsmotor er kanskje mer korrekt å kalle det? Men det var nok veldig mange som koste seg på sjøen i dag, det så ihvertfall slik ut. Noen tok det helt piano og tøffet avgårde i en bedalig fart, mens andre hadde litt mer fart på sakene. Spesielt morsomt kan jeg tenke meg ungen som hang etter mamma og pappas båt i en liten oppblåsbar båt/sak. Det var ikke så veldig fort de kjørte, men jeg kan tenke meg at dette var utrolig stas for minstemann!

Jeg hadde med meg Apple iPod Touch’en og hodetelefonene i dag også, men det ble ikke til at jeg hørte på noe musikk i dag heller. Det er noe med det at jeg har lyst til å høre på båtlivet, fuglene, gresshoppene, vær og vind og slik. Litt overrasket ble jeg at mens jeg satt og skrev en eneste sms, så gikk det fra å være rolig og fint vær til å blåse opp noe jævlig til at det faktisk skumma på toppene! Jeg tror aldri jeg har opplevd at det har blåst opp så fort noen gang når jeg har vært ute! Det var dog ikke så ille at jeg pakket sammen snippesken og dro hjem med en gang. Men etter en stund valgte jeg å dra hjem, for jeg regna med at det kom til å komme et eller annet drittvær i løpet av kvelden. I tillegg ville jeg gjerne hjem og få opp vinduene og verandadøra for å få lufta ut leiligheten litt før jeg skal sove til natta! Det hadde vært okay å få ned temperaturen inne litt fra de 29,4 gradene jeg har her på kontoret akkurat nå!

Ellers fikk jeg brukt et annet program på kompaktkameraet når jeg skulle filme som ikke bråket like mye. Det er en bitte liten lyd der fortsatt, og det tror jeg faktisk er autofokusen. Den andre lyden som knatret noe forferdelig på videoene jeg laget i går, må ha vært noe stabiliseringsgreier eller noe? Et forferdelig bråk ihvertfall og helt umulig å bruke til noe fornuftig egentlig. Men det var greit å finne en bedre innstilling på kameraet slik at det ikke bråker sånn. Jeg har knipset litt bilder her og der, det blir fort sånn når jeg har med meg ett kamera, selv om det bare var et kompaktkamera i dag. Men det er grenser for hvor mye jeg orker å dra på når jeg skal ut på tur. I dag var meningen å komme seg ut til kysten, se på båtlivet og andre ting som kan være interessant å se på igjennom kikkerten!

Jeg hadde med meg både Nikon Monarch 8×42 DCF og Kowa SV 12×50 kikkertene mine i dag, men det var bare sistnevnte jeg brukte. Med unntak av at jeg testet pupillavstanden på de to. Man har en mye lengre pupillavstand på Nikon-kikkerten enn hva som er tilfelle med Kowa-kikkerten. På Kowa-kikkerten er det nesten for lite for de som bruker briller. Og det gjør jo jeg. Nå er det slik at jeg kan ta av meg brillene og «kompensere» med fokusen på kikkerten for å se skarpt. Men når jeg er ute i sollys som dette, så vil jeg aller helst på meg solbrillene når jeg sitter og studerer båtlivet igjennom kikkerten. I tillegg har også brillene mine en annen misjon enn bare å korrigere for dårlig syn også, jeg har skjeve hornhinner på begge øya, og det korrigerer nok ikke kikkerten. Siden jeg bare har kjøpt en kikker tidligere, og siden det ikke var et problem eller tema med den, så har jeg ikke tenkt noe særlig på at det kan være forskjell på pupillavstanden på kikkertene. Men det er det åpenbart. Hvis man bruker briller, bør man være litt obs på når man kjøper Kowa SV-kikkertene tydeligvis. Spesielt hvis man har briller som har litt avstand fra øynene dine. Men dette kan man jo få testet ut i en butikk på forhånd, hvis man ønsker!

En annen ting som jeg må si jeg synes Nikon har en bedre løsning på, er at objektivdekslene (ikke på okularet, men på objektivet) er festet til kikkerten. Man bare vipper de av og så henger de fast  til kikkerten. Kowa SV-kikkerten (mulig det gjelder andre modeller fra Kowa også) har objektivdeksler som man må ta av og legge fra seg. Eller manuelt vippe innpå remma til kikkerten. Noen vil kanskje se på dette som positivt, for hvis det blåser litt, så hender det at objektivdekslene til Nikon-kikkerten min blafrer litt i vinden og kan komme opp foran kikkerten. Men det kan man løse enkelt med å vri på festene, slik at objektivdekslene henger til siden istedenfor fremover.

Det står forresten et lite lavt hvitt fyr ute på en holme øst for Kjøkøya, jeg aner ikke om dette har noe navn eller om det fortsatt er aktivt, men det var litt morsomt å se igjennom kikkerten at døra faktisk står åpen. Aner ikke om den skal gjøre det eller om det er noen som har vært på en liten visitt. Men det hadde nok vært ganske vanskelig å legge merke til med det blotte øye. I tillegg er det en del slike ledefyr eller hva det heter for noe som står ute i vannet rundt Kjøkøy og på Hvaler. Det var litt morsomt å se de lyse opp i går kveld. De var dog såpass langt unna at det var litt komplisert å få tatt bilde av dette med kompaktkameraet.

Det var ikke mange som hadde tatt turen til Kjøkøy fort på den samme tiden som meg i dag ihvertfall. Det var to stykk nede i Ekebukta som koste seg i sola, men utover det var det ikke et menneske å se. Men disse dro også hjem tidligere enn det jeg gjorde. På parkeringsplassen til fortet stod det bare en bil fra før, men det kan være en hytteeier for alt hva jeg vet. På vei til radarmasta til Kystverket stod det dog parkert to biler. Der tror jeg aldri at jeg har sett noen parkere bilen sin før. Men de aller fleste har nok valgt å oppsøke badestrendene og kysten lengre ut enn Kjøkøya i dag. Det er forsåvidt bare mine antagelser, men Fredrikstad sentrum er kanskje heller ikke det mest trafikkerte stedet i varmen? Men antar at det er en del i gamlebyen denne helgen i sammenheng med Månefestivalen!

Det var forreten gøy å se endringen i været i bildene og videoen (se videoen her!) jeg har laget. For ikke å snakke om at mangelen av vann får det til å se ut som høst allerede. Trærne og bladverket har både blitt fargerikt allerede og mye av bladene falt ned på bakken når det blåste opp i løpet av få minutter ute på Kjøkøy fort i dag.

                                                          

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/07/26/kjokoy-fort-i-varmen/

3 kommentarer

 1. Hola…..
  Morsom lesing.
  Det lille fyret heter Belgen så vidt jeg vet.
  Hadde hytte på Tæsse-landet fa midten av 60-tallet og til 1999.
  Så jeg har noen turer frem og tilbake til Hvaler på den strekningen du beskuet i går kveld.

  • kak27 juli, 2014 kl 10:24
   Forfatter

  Takk for tilbakemelding, Hans! Det kan stemme bra at det heter Belgen fyr, etter å ha googlet «belgen fyr» kommer det opp flere referanser til det og lokasjonen stemmer også. Men jeg har ikke klart å finne noen bilder av dette lille fyret. Så jeg får kanskje benytte anledningen til å ta ett bilde ved en anledning når jeg har med speilrefleksen?

 2. Det bør du absolutt.
  Også synes jeg du skal registrere deg på Panoramia
  http://www.panoramio.com/?
  Da kan du laste opp bildene dine der, og de vil være synlig for alle som bruker programmet Google Earth.
  Selv har jeg lastet opp bilder der i 6-7 år, og et par av dem er faktisk blitt videresoglt.
  Ikke for store summer, men dog.
  Samtidig har det jo litt reklameverdi for deg som blogger, og fotograf.

  Jeg har bodde Spania de 3 siste årene, så veldig mange av mine bilder er tatt der nede.
  Men er i Norge noen uker hver sommer, og får jeg bilder jeg synes er ok, laster jeg de opp der.

  Har også en blogg som i hovedsak, beskriver det daglige livet med hunder, venner og livet i Spania.
  http://magnor.nettblogg.no/

  Lykke til.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.