Hærverk på Kjøkøy fort

På vei til den søndagsåpne kanonbunkeren på Kjøkøy fort forleden la jeg merke til noe ekstraordinært ved den sekundære kommandoposten. I åpningen hadde nemlig de forskjellige «trinnene» blitt malt i grønt, rødt og oransje farge. Det ble selvfølgelig et tema nede ved kanonbunkeren til nedre kanon på Kjøkøy fort. Og det viser seg at det er ikke det eneste hærverket som har blitt utført på Kjøkøy fort i høst. Betongen ved inngangen til fjellanlegget litt bortenfor nedre kanon hadde også fått påmalt noen blå striper. Dette så jeg dog ikke selv. Men det aller mest fargerike er nok at kanonløpet til øvre kanon har fått røde og rosa striper på tvers. Det kan se ut som hele løpet har blitt malt rosa først, og så har man malt på de røde stripene etterpå.

Dette er jo selvfølgelig hærverk på krigsminner og det ser rett og slett ikke ut! For ikke å snakke om at det er straffbart. Hærverket på Kjøkøy fort har blitt politianmeldt, så får vi se hva de klarer å finne ut. På døra inn til aggregatrommet til kanonbunkeren for nedre kanon har det også blitt tagget. Det er kanskje det man er mest vant til av vandalisme og hærverk på fort og festninger. Men både når det gjelder den sekundære kommandoposten og løpet til øvre kanon, så er det noen som har lagt litt jobb og mening bak hærverket. Hva vedkommende har tenkt på, aner jeg ikke. Men det første jeg tenkte på, var at her er det en eller annen kunstnerspire som har slått til. Løpet til øvre kanon kan man vel forholdsvis enkelt få malt grønt igjen, men å få fjernet malingen fra den sekundære kommandoposten og betongmuren til fjellanlegget er nok litt værre å få fjernet. Det er liksom ikke bare å male over. For det er jo umalt betong i utgangspunktet.

I tillegg til den sekundære kommandoposten og øvre kanon, tok jeg også noen bilder av kommandobunkeren. Det var ikke noe hærverk på kommandobunkeren riktignok. Bare noen som hadde hatt det gøy med å vippe opp den ene luka foran kommandobunkeren. Men den vippet jeg ned igjen, men steike for en utrolig hjerteskjærende lyd det resulterte i! Det  var i grunn de bildene jeg tok på Kjøkøy fort denne søndagen. Men jeg fikk samtidig noen tips til noen nye objekter på Kjøkøy fort som jeg ikke hadde sett før. Det resulterte selvfølgelig i en ny tur til Kjøkøy fort noen dager senere. Men det kommer jeg tilbake til! Selv så mye som jeg har vært ute på Kjøkøy fort, så befinner det seg fortsatt ting der ute som jeg ikke har sett enda! Det sier litt om hvor stort området til Kjøkøy fort er!

                            

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/10/13/harverk-pa-kjokoy-fort/

2 kommentarer

  • Petter14 oktober, 2016 kl 19:46

  Var dette en «privat» omvisning? Om ikke, mail gjerne leder@kjokoy-velforening.no i god tid før neste gang. Mange fastboende som ville vært med på dette.

  • kak14 oktober, 2016 kl 20:01
   Forfatter

  Hei!

  Dette var ingen privat omvisning, men det ble annonsert på facebook at kanonbunkeren var åpnet en søndag for snart tre uker siden! Dette er vel ikke noe som skjer regelmessig eller til faste tider, såvidt jeg har forstått. Men det er ikke jeg som er den som har tilgang til kanonbunkeren til nedre kanon på Kjøkøy fort. Jeg for min del har foreløpig hatt en «privat» omvisning og to slike åpne kanonbunkerdager som jeg har besøkt. Det skulle med andre ord ikke være noe problem å få tatt en titt på kanonbunkeren til nedre kanon ved en anledning. Resten av Kjøkøy fort kan man jo utforske på egenhånd, da alt er «tilgjengelig» på øya. Det meste er dog murt igjen.

  Her er noen bilder fra den siste «åpen kanondag»:

  Søndagsåpen kanonbunker på Kjøkøy fort

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.