Ny tur til Kjøkøy fort

Det er ikke så mange dagene siden jeg var på Kjøkøy fort sist, nærmere bestemt på tirsdag. Men jeg fikk kommet meg over så mye som jeg ønsket eller regnet med at det var å finne på Kjøkøy fort sist gang. Jeg har garantert ikke sett alt denne gangen heller, men jeg har i det minste sett mer. Og jeg har uansett vært igjennom alle de 6 postene som er på Militærstien på Kjøkøy. Men Kjøkøy fort består av så mye mer enn disse 6 postene. De mest interessante stedene jeg har vært hittil har vel faktisk ikke vært en del av denne militærstien.  Og da tenker jeg spesielt på 10,5 cm SKC/32 kanonen i kasematt som ligger nærmest vannet og MG-bunkeren jeg fant nede ved vannet i dag. Nå er forsåvidt kanonen oppe ved radarmasta en del av militærstien da.

Siden jeg på ingen måte er kjent på Kjøkøy eller Kjøkøy fort, så aner jeg ikke hvor jeg kan finne noe mer av interesse på øya. Så med mindre jeg klarer å lese meg frem til hvor jeg kan finne noe spennende, eller finne et kart som viser meg hvor jeg skal lete, så er det vel i grunn bare å gå seg en tur og se hva man finner. Det kan jo være spennende i seg selv det! I tillegg til militærstien og andre større installasjoner som man finner både her og der, så er det også mindre installasjoner og ting både her og der. Mesteparten er dessverre enten murt igjen eller låst, men noe av det kan man faktisk gå inn i. Jeg har i dag både vært inne i en kommandobunker og en annen løpegang av et eller annet slag. Kompaktkameraet mitt er ikke akkurat i sitt ess inne i disse mørke rommene, men jeg får nå noen bilder som er brukbare allikevel.

Men det kan være en idè å ta med seg lommelykt når man skal på en slik tur. Det hadde ikke jeg med meg, så jeg måtte bruke lommelykt-appen på mobiltelefonen for å kunne se noe som helst til tider. Jeg fant faktisk mye mer på denne turen i dag enn jeg hadde regnet med, og det værste er at jeg beveget meg ikke så forferdelig langt unna i forhold til turen jeg hadde på tirsdag. Det ligger i grunn ganske tett i tett! Og uten at man får noe forvarsel så snubler man plutselig over noe nytt, godt skjult i terrenget og selvfølgelig med en del vegetasjon siden det ble bygget under andre verdenskrig. Det er utrolig hvor mye jobb de har lagt i at dette skal være så skjult som mulig, ihvertfall på litt avstand. Men nå i disse dager er det rimelig godt skjult selv når man bare er noen meter unna.

Sist jeg var på Kjøkøy fort, så hadde jeg jo ikke planlagt en tur innom fortet, så jeg var ikke akkurat noe fornuftig skodd for anledningen. I dag derimot hadde jeg tatt på meg et par behagelige joggesko fra Adidas som gjøre turen mye mer behagelig! Ellers hadde jeg selvfølgelig med meg iPod’en med musikk, hodetelefonene, kamera, mobiltelefon, noe å drikke og nytt i dag var at jeg hadde med meg matpakke også. Jeg hadde riktignok jukset litt og kjørt en tur innom butikken og kjøpt meg en «Matpakkesandwich med karbonade og løk» fra Mesterbakeren. Jeg skal love deg at det var utrolig deilig å sette seg ned etter å ha gått rundt og utforsket Kjøkøy fort en stund ved 10,5 cm SKC/32 kanonen i kasematt nærmest vannet. Det var først da jeg satt på litt musikk, tok frem noe å drikke og koste meg med den medbrakte matpakka. Da ble det også til at jeg sendte noen meldinger til venner og kjente.

Det begynte å mørkne når jeg pakket sammen og gikk tilbake til bilen litt over kl 22.00 i kveld. Det værste var at jeg fant flere interessante ting på veien som jeg ikke hadde lagt merke til hittil også. Det var først og fremst en kommandobunker, hvor jeg også fikk tatt noen bilder oppå og litt rundt og jeg tror jeg fant det som kan se ut som inngangen til slutt, veldig nærme veien faktisk. Jeg gikk rundt og kunne ikke finne noe som kunne se ut som en inngang noe annet sted, så kom frem til at det måtte være denne. Men som dere ser av bildet helt på slutten, så er denne veldig lav, så jeg regner med at det har blitt fylt opp en masse pukk og annen fyllmasse bare for å skjule hele inngangen etter at de hadde murt den igjen. Etter størrelsen på den første kommandobunkeren jeg fant i dag å dømme, så var nok dette den primære kommandobunkeren. Og som man kan se av bildene, så er det ikke bare inngangen de har murt igjen, de har også murt igjen utkikksposten/vinduene i kommandobunkeren.

                                                                                                                                         

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/07/27/ny-tur-til-kjokoy-fort/

2 kommentarer

  • Jan G - alias oppfinnern28 juli, 2013 kl 19:46

  oy her var det noe jeg ikke hadde fot med meg tror jeg drar ut i kveld forker lit har bra med lys

  • kak28 juli, 2013 kl 19:51
   Forfatter

  Artig at det var enda mer jeg fant som du ikke hadde fått med deg, Jan G! 🙂

  God tur ut til Kjøkøy fort! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.