Rolig lørdag på verandaen

I dag har jeg i grunn hatt en ganske rolig dag, sitter nå ute på verandaen og hører på musikk og skriver dette. Har nettopp spist en matbit også. Jeg hadde dog planlagt en kombinert tur til Nordby for å handle litt og til Mørvika fort i Halden. Det vil si at jeg har vært en tur på Nordby og handlet litt, men siden jeg hadde planer om å besøke Mørvika fort på vei tilbake fra Sverige, droppet jeg å kjøpe noe mat. Jeg kan jo ikke la den ligge i bilen i varmen over en lengre tid. Men jeg fikk kjøpt noe «godt drikke» for å forsvare litt av turen over grensa da. Jeg var også en tur innom SportShopen på jakt etter en ny caps.

De har jo en haug med caps’er så det er lett å gå seg vill der inne, billedlig skrevet. Men det er veldig mange typer caps’er som jeg ikke kunne tenke meg å bruke heller. I tillegg er jeg ikke interessert i å betale altfor mye for dem. Så mange av de populære merkene blir derfor fort utelukket. Å betale 300 kroner for en caps synes jeg er i meste laget. De to caps’ene jeg har allerede er en Puma-caps kjøpt på nettopp SportShopen i Sverige for 149 svenske og en Blåkläder-caps kjøpt på JULA for 79 kroner. Etter en del leting i begge butikkene til SportShopen på Nordby klarte jeg å finne to caps’er jeg likte, en hvit Nike-caps og en rød Adidas-caps. Begge hadde justering bak og kostet 149 svenske kroner. Puma-caps’en jeg hadde fra før har ikke justering bak og kan nok oppleves at den strammer litt over lengre bruk. Men det kan også være fordi jeg ikke har brukt den så mye enda. Men jeg synes uansett det er mer praktisk med justering bak. Det har seg slik at jeg er litt tjukk i huet, så da er det greit å ha litt å gå på!

Og da lurer man kanskje på hvorfor denne gamle kællen bruker caps? Det har overhodet ingenting med mote eller noe slik å gjøre, men bare av rent praktiske årsaker. Det er to årsaker til at jeg bruker caps, den ene er at jeg har en tendens til å bli solbrent i panna og trynet. I tillegg er det selvfølgelig veldig praktisk for å forhindre at man får sola i trynet, med solbriller i tillegg er man klar for det meste. Og man kunne sikkert klart seg med EN caps, men jeg liker å ha litt å bytte på i forhold til hva jeg har på meg ellers. Så da har jeg en rød Adidas-, en hvit Nike-, en svart Blåkläder og en svart med grønne detaljer Puma-caps. Jeg forlot ihvertfall SportShopen og  kjøpesenteret på Nordby fornøyd og satte deretter nesen mot Mørvika fort i Halden. Jeg hadde ikke vært der før, så jeg fikk litt hjelp av Google Maps sin navigering på mobiltelefonen. En ting skal Google Maps ha, den er utrolig god på stedsnavn og såkalte «points of interest». Der synes jeg den dedikerte GPS’e  kommer litt til kort. Har man derimot en adresse, er den dedikerte GPS’en uten tvil å foretrekke!

Google Maps navigerte meg ganske greit i retning Mørvika fort, men jeg må innrømme at jeg ble mer og mer skeptisk etterhvert som jeg kjørte inn på en privat  vei med bom, masse private parkeringer og «parkering kun for…» skilt. Når jeg kom til et skilt hvor jeg fikk klar melding om at bommen kunne lukkes når som helst ved Mørvika gård, innså jeg at jeg nok hadde kommet på en litt feil tid av året. Så jeg valgte å snu og kjøre hjem igjen, selv om jeg ifølge Google Maps ikke var mer enn 500 meter til fortet. Jeg går ut ifra at det er en liten gåtur fra dit Google Maps førte meg og frem til selve fortet, men jeg vet ikke, siden jeg valgte å ikke kjøre videre. Jeg bestemte meg for å komme tilbake ved en senere anledning når det ikke er høysesong på hyttene i Mørvika. Etter at fortet ble lagt ned og det ikke er noen militær aktivitet der ute lengre, har området blitt regulert som hytteområde igjen.

Jeg regner med at det blir lettere å få parkert et sted uten at noen «henger meg» litt utenfor sesongen, og så får jeg heller bare gå den siste biten inn til fortet. Vi er vel fortsatt i fellesferien nå, så det er ikke så rart at det er veldig mye trafikk og parkerte biler der ute. Det blir nok lettere bare i løpet av noen få uker tenker jeg. Og jeg som hadde kjøpt med meg både drikke og matpakke og greier. Jeg var helt klar for å både ta bilder av Møviken fort og sitte og slappe av og høre på musikk mens jeg spiste matpakka mi.

Vel hjemme har jeg bare tatt det med ro og slappet av ute på verandaen min. Men man merker at det blir tidligere mørkt nå enn bare for kort tid siden. Jeg sitter og skriver dette på nettbrettet med tastaturet jeg har til. Stearinlysene brenner på bordet og jeg hører på plata «Rød» med Kent med hodetelefonene på iPod’en. Det begynner å bli såpass mørkt at belysningen på parkeringsplassen nedenfor har tent allerede. Det er ellers veldig liten aktivitet her i blokka, nå hadde jeg ikke hørt noe særlig til det uansett, siden jeg sitter med hodetelefoner og hører på musikk. Men det er ikke noe særlig aktivitet å snakke om utenfor heller. Men det er jo en og annen bil som kommer og går.

Ellers må jeg si at jeg er utrolig fornøyd med iPod Touch‘en jeg kjøpte for et par måneder siden. Den er en utrolig god følgesvenn når jeg er ute på tur. Eller på verandaen som nå. Istedenfor å bruke iTunes som kanskje de aller fleste bruker på sin iPod eller iPhone, bruker jeg Spotify. Jeg betaler jo allikevel for å kunne bruke Spotify både på pc, Sonos, mobiltelefon, nettbrett osv, så da er det jo helt genialt å bruke Spotify på iPod Touch’en også. Da har jeg tilgang til all verdens av musikk og det er  bare å lage spillelister og synkronisere dem med iPod’en for å gjøre dem tilgjengelig offline. Da har jeg tilgang så og si ALL musikk som er tilgjengelig. Noe er det selvfølgelig som ikke er tilgjengelig på Spotify riktignok. Det er forsåvidt noe musikk som jeg har selv som ikke finnes på Spotify, men for de aller fleste så vil nok det aller meste være tilgjengelig. Jeg er også imponert over batterikapasiteten på iPod’en. Ifølge spesifikasjonene skal man kunne høre på musikk i 40 timer før man må lade. Nå har jeg riktignok aldri testet ut dette i praksis, men det skulle ikke forundre meg at det stemmer.

I morgen kunne jeg egentlig ha tenkt meg å møtt opp på omvisningen på Torgauten fort, men med det været som er meldt i morgen, så tror jeg rett og slett at jeg står over. Jeg får heller satse på at det blir bedre vær søndag den 11. august, som er neste mulighet for en omvisning på Torgauten fort. Jeg har som sagt vært en liten tur på Torgauten fort allerede, men siden det ikke er tillatt å bevege seg på innsiden av det indre gjerdet på fortet, så er det veldig mye man ikke får sett. Når det er omvisning har jeg også forstått det slik at man får lov til å komme inn i bygningene også. Så den 50-lappen dette koster er nok en vel investert 50-lapp.

Etter å ha snublet over en webside som heter Kystfort.com som også har et forum, har jeg kommet over en masse informasjon og bilder fra de forskjellige fortene rundt om i landet. Det er et hav av gamle fort som tyskerne laget under andre verdenskrig. I tillegg har de også informasjon om fort som er anlagt før 1940, deriblant Greåker fort som jeg har  besøkt mange ganger. I tillegg til de store fortene, finnes det også mindre anlegg og posisjoner rundt omkring. Bare i Fredrikstad-distriktet er det en masse gammel «tysk betong» fra andre verdenskrig. Det er en av brukerne på dette forumet som tydeligvis har sett litt sport i det å finne ALL den tyske betongen som det er mulig å oppdrive i distriktet, og det er faktisk ikke lite. Mesteparten av dette er mindre anlegg og posisjoner i forhold til f.eks Kjøkøy fort, men det er allikevel spennende å se. Hvis du har et snev av interesse for krigshistorie, gamle fort og tyske fort laget under andre verdenskrigen spesielt, så vil jeg anbefale deg å besøke denne websiden! I forumet finner du MASSE interessant informasjon og bilder om dette!

Nå tror jeg at jeg skal benke meg foran TV’en og fortsette på sesong 7 av 24 som jeg har startet på. Det er nest siste sesong, så det er jo ikke så mye igjen nå! Dere får ha en fortsatt riktig god helg alle sammen!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/07/27/rolig-lordag-pa-verandaen/

2 kommentarer

 1. Du er blitt glad i å utforske fort har jeg skjønt 😉

  Er vel godt med slike rolige lørdager også hvor man bare kan chille, høre musikk og nyte livet 🙂

  • kak27 juli, 2013 kl 23:40
   Forfatter

  Du har lagt merke til det du også? hehe

  Ja, jeg synes det er interessant å utforske gamle fort fra krigen og før krigen for den saks skyld. Jeg er jo generelt sett over pari interessert i å ta bilder og skrive, så da slår jeg jo flere fluer i en smekk! 🙂

  Selv om jeg forsåvidt var litt ute på farta i dag, så ble det ikke helt slik som jeg hadde planlagt. Så istedenfor å sitte ute på Mørvika fort med utsikt over Singlefjorden i Halden og høre på musikk og spiste matpakka mi, så ble det en hyggelig kveld på verandaen min isteden! Det er ikke dumt det heller! Jeg får ta en ny tur til Mørvika fort litt senere når det ikke er så mange «badegjester» der ute! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.