Lørdag for første gang siden september

Jeg var på jobb i går på en lørdag for første gang på over 4 måneder, nærmere bestemt ikke siden 8. september 2007. Det var faktisk nøyaktig det samme skiftet jeg kjørte igjen i går også. Nemlig lørdagsskiftet på Hvaler Diverse. I går var faktisk første dag med ett (gammelt) Hvaler Diverse-skift. Mandag til fredag denne uka har jeg kjørt midtskiftet som opprinnelig kommer fra Vesterøy, men som nå ligger på Hvaler Diverse. Det var mildt sagt litt uvant kan du si.

Hvorfor det lurer du kanskje på? Jeg har jo tross alt kjørt dette skiftet ganske mange ganger fra før. Årsaken er nok rett og slett fordi jeg i de siste 4 månedene har sittet og kjørt de faste skiftene på Vesterøy. Disse Vesterøy-skiftene har kun bestått av kjøring til Skjærhalden, Vesterøy og Torsnes. I tillegg kom selvfølgelig minibussen ute på Hvaler-øyene og skolekjøringen på Hvaler. Hvis man ser bort fra noen turer om morgenen og ettermiddagen har det vært rimelig stille og rolig på disse skiftene på Vesterøy. Det var nok litt mer «trøkk» på skiftet jeg kjørte i går.

Og da spesielt Skjærhalden-turen kl 10:35 og Glommaringen kl 15:00, 16:00 og 17:00. Det var på ingen måte noe unormalt mye mennesker til disse rutene å være, men det er bare mye trafikk i forhold til Vesterøy-målestokken som jeg har forholdt meg til de siste 4 månedene. Glommaringen er selvfølgelig ett kapittel for seg selv, spesielt på den tiden av døgnet, også på en lørdag. Men jeg må innrømme at det er deilig med litt mer variasjon enn jeg har hatt på Vesterøy-planen. Jeg har ihvertfall opplevd det litt slik at man havner i en dvale og kjører på ren vane. Jeg kan faktisk ikke huske sist jeg hadde behov for å ta frem skiftplanen min på Vesterøy. Men i går måtte nok skiftplanen has fremme. Det resulterte selvfølgelig også at jeg glemte den igjen i bussen når jeg skulle parkere den for å avløse Glommaringen. Men det var ikke noe værre enn at det bare var å gå tilbake til bussen og hente den!

På Glommaringen kl 15:00 fra Fredrikstad var det ganske bra med trafikk og jeg måtte bytte billettrullen allerede før jeg kjørte fra Fredrikstad. Det er også noe jeg har gjort uhyre sjeldent på Vesterøy. Tror faktisk ikke jeg har skiftet billettrull mer enn ett par ganger i løpet av de nevnte 4 månedene. Det var jevnt og trutt med passasjerer rundt Glommaringen-ruta, og det som vanlig veldig mange stopp på riksvei 111 fra Rakkestadsvingen til Torp. Jeg var i sporet i Sarpsborg 3-4 minutter før avgang og alt gikk til planen. Når jeg kom inn i sporet i Fredrikstad igjen 5-6 minutter før avgang meldte derimot problemene seg. Etter å ha billettert noen av den køen av passasjerene som stod og ventet slo billettmaskinen krøll på seg. Uansett hva jeg trykte på skjedde det overhodet ingenting.

Jeg valgte derfor å logge ut av billettmaskinen og få oppgjørskvitteringen og prøve å logge på igjen, kanskje problemene løste seg da. Men det gjorde det så absolutt ikke. Det dukket derimot opp en «090»-feilmelding på Tur-knappen, en feilmelding jeg ikke har sett før. «080» og «081» har jeg derimiot sett før, det betyr at billettmaskinen er «full» og må avleses før den kan brukes. Det er mest sannsynlig fordi billettmaskinen ikke har blitt avlest skikkelig. Det kan være pga dårlig kontakt med avleserpunktet nede ved dieselpumpene ved garasjen eller at man rett og slett har glemt å lese av billettmaskinen. Mens jeg står på busstorvet i Fredrikstad og ikke får logget på billettmaskinen eller gjort noe ting, var det bare å sette i gang ringerunden.

Jeg fikk ikke tak i bussvakta med en gang og prøvde derfor å ringe noen andre. Vedkommende hadde heller ikke vært borti «090»-feilmeldinga før og siden det ikke er gjort på noen få minutter å fremskaffe og bytte ut billettmaskinen, valgte vi å kjøre en runde med Glommaringen «uten» billettmaskin. Det vil si at 16:00-avgangen med Glommaringen på riksvei 111 med retur på riksvei 109 fra Sarpsborg var gratis. Jeg skal love dere at det var mange som sperret øynene opp når de bare ble vinket inn i bussen. Jeg prøvde så godt jeg kunne å fortelle at det var noe galt med billettmaskinen og det bare var å gå inn. Men det var utrolig mange som brukte lang tid på å oppfatte dette og jeg har ingen anelse om hvor mange ganger jeg måtte fortelle dette i løpet av turen. Jeg hadde på følelsen av at jeg brukte lengre tid på å fortelle dette enn det ville tatt å billettere passasjerene på vanlig måte.

Men det var ikke annet å gjøre enn å kjøre bussen uten å selge noen billetter. Det er tross alt viktigere at bussen går, enn at vi får inn billettpengene. Når jeg nærmet meg Sellebak fikk jeg tak i bussvakta og fikk beskjed om at billettmaskinen var full og måtte leses av, det vil si nogenlunde samme feilmelding som «080» og «081». Vi avtalte derfor at bussvakta skulle komme med en ny billettmaskin når jeg var tilbake på busstorvet i Fredrikstad. Det vakte litt forvirring på busstorvet når jeg kom med bussen skiltet som «IKKE I TRAFIKK». Jeg hadde i tillegg valgt å kjøre inn i ett annet spor for å prøve å unngå at alle kom «masende» på døra mens vi byttet billettmaskinen. Men det tok ikke lang tid før jeg ble nedrent av passasjerer som skulle med Glommaringen. For selv om bussen var skiltet med «IKKE I TRAFIKK» er bussen full av Glommaringen-dekor.

Når billettmaskinen var byttet, var det bare å kjøre en runde rundt bygget og skilte om bussen til «Glommaringen riksvei 111 Sarpsborg» igjen. Etter å ha billettert en haug med passasjerer var det bare å komme seg avgårde igjen. Jeg var vel omtrent 3-4 minutter forsinket pga bytte av billettmaskin. Jeg for min del skulle bare kjøre bussen over Fredrikstad-brua til rundkjøringa ved Steens. Der ble jeg avløst og kunne derfor takke for meg etter min første lørdag på over 4 måneder! Nå er det 4 uker til neste gang.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/01/20/lordag-for-forste-gang-siden-september/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.