Jeg var en liten tur i Moss for to dager siden for å ta en titt på Orkerødbatteriet og Bjørnåsbatteriet. Batteriene ble anlagt i henholdsvis 1902 og 1901. Orkerødbatteriet ble også kalt Orkerød skanse, mens Bjørnåsbatteriet også ble kalt Thorbjørnrød skanse. Disse to batteriene er ganske små i størrelse i forhold til andre fort og festninger jeg har besøkt den senere tid. Men det var allikevel interessant å se og man fikk også en ganske bra utsikt ut over Moss selvfølgelig. Både Orkerødbatteriet og Bjørnåsbatteriet var i god forfatning og har blitt godt vedlikeholdt. Men siden anleggene ikke er så store, er det heller ikke så mye som må vedlikeholdes. Men det virker som det har blitt kuttet ned litt busker og kratt og trær ved Bjørnåsbatteriet nylig, for dette var ikke fjernet enda.
Mer om Orkerødbatteriet fra wikipedia:
Orkerødbatteriet, også kalt Orkerød skanse, er en artilleristilling som ligger ved Orkerød på Jeløya i Moss. Batteriet var ett av mange fort og skanser som ble etablert på Østlandet i fra slutten av 1890-tallet som et ledd i arbeidet med å løsrive Norge fra unionen med Sverige. Batteriet ble anlagt i 1902 og utgjorde da en del av den Indre Forsvarslinie, linjen Moss – Råde. Batteriet skulle samarbeide tett med de to andre artilleristillingene i Mosseavsnittet, Bjørnåsbatteriet og batteriet på Verksåsen.
Orkerødbatteriet er delvis nedsprengt i fjellet, med dekningsgraver og brystvern i grov, tilhogd stein. Brystvernet skal opprinnelig ha vært 1,1 meter høyt. Batteri består av to standplasser, hver omtrent 4,5 meter brede. Her skulle det anvendes 10,5 cm posisjonskanoner, alternativt 7,5 cm eller 8,4 cm feltkanoner. Ved siden av standplassene er det anlagt dekningsgraver for mannskapene, og ammunisjonsnisjer er bygd inn i brystvernet. I bakkant av standplassene finnes et siktebord i hugget granitt med innhogde sektorer.
Batteriet skulle etter planen bemannes av tre offiserer, tre underoffiserer og 58 menige. I tillegg hadde det plass til 45 hester, spann og forstillinger på flaten der Jeløy kapell ligger i dag. Orkerødbatteriets oppgave var først og fremst å hindre fiendtlig framrykking mellom Jeløya og Vannsjø, kunne bestryke fiendlige tropper på Festelandet i Rygge, samt sammen med Verkshöiden batteri bestryke sjømål i Værlebukta og områder sørover til Revlingen. Også de to batteriene på bysiden kunne kontrabeskytes, dersom disse skulle falle.
Batteriet var involvert i utmarsjer og øvelser mellom 1903 og 1916. Det var bemannet i 1905. Det var i Forsvarets eie fram til 1963. Da ble området overtatt av Moss Kommune som militærhistorisk område og fredet. I 1978 ble batteristillingen restaurert av Jeløy Rotary Klubb. Batteriets Instruksbok og Haandtabel med fotografier finnes i Forsvarsmuseets Bibliotek.
Mer om Bjørnåsbatteriet fra wikipedia:
Bjørnåsbatteriet, også kalt Thorbjørnrød skanse, er en artilleristilling anlagt for fire kanoner som ligger på Bjørnåsen nordøst for Moss sentrum. Batteriet var ett av mange fort og skanser som ble etablert på Østlandet fra slutten av 1890-tallet som ledd i arbeidet med å løsrive Norge fra unionen med Sverige. Arbeidet med å bygge Bjørnåsbatteriet startet i 1901. Batteriet var ferdig i 1902 og utgjorde da den nordre del av den såkalte Indre Forsvarslinie, som var avlagt i en nordvendt hake fra Sarpsborg, over Greåker via Råde til Moss.
Under Bjørnåsbatteriet hørte Verkshøiden batteri, anlagt med seks nødtørftige feltstandplasser, på høyden ovenfor Moss verk (Peterson). Bjørnåsbatteriet med det underlagte Verksbatteriet skulle dekke området mellom Vansjø og kysten. Verksbatteriet hadde også bestrykning av sjømål i Værebukta og Mossesundet som oppdrag i samarbeid med Orkerødbatteriet på Jeløy . Den samlede lengden til batteriet var på omtrent 50 meter, fordelt på to plan. Batteriet hadde fire standplasser som var klargjort for 10,5 cm kanoner. Brystvernet var omtrent 70 cm høyt. På hver side av dette finnes små dekningsrom med ammunisjonsnisjer.
Batteriet mistet sin taktiske hensikt ved inngåelse av den svensk-norske ikke-angrepspakt i 1915, og ble endelig nedlagt som forsvarsverk ved omlegging av vårt nasjonale artilleri i 1916. Bjørnåsbatteriets Instruksbok med vedlagte Håndtabell med Fotografier er bevart og finnes i Forsvarsmuseets bibliotek.
Turen til Orkerødbatteriet gikk veldig smertefritt, det er bare å finne Jeløy kapell og parkere der, og det er bare ett steinkast eller lignende fra batteriet. Så det er en bitte liten tur. Dette er også det minste batteriet av disse to. Turen til Bjørnstadbatteriet gikk ikke helt smertefritt med hjelp av Google Maps. Joda, det stemmer sikkert at stedet Google Maps sendte meg til var det nærmeste i luftlinje sett rett ovenfra, men det var ikke spesielt interessant å begynne med fjellklatring. Det var nemlig en skråning som gikk mer eller mindre rett opp til batteriet.
Men etter å ha studert kartet litt på Google Maps, så var det en vei som het Skanseveien langs Vålerveien i Moss. Når man kjørte inn på denne veien, møter man raskt et innkjøring forbudt skilt og deretter en bom, som forøvrig ikke var låst. Men det er vel greit å ikke friste skjebnen for mye. Jeg for min del parkerte på en liten lomme rett innenfor innkjøring forbudt skiltet, ikke lovlig i og for seg, men det var ikke noe annet logisk sted å plassere bilen heller. Tror ikke beboerne i Skanseveien hadde satt noe særlig pris på om jeg satt fra meg bilen hos dem heller. Deretter var det bare å gå innover i skogen og holde mot venstre, så ender du til slutt opp på Bjørnåsbatteriet med en helt fantastisk utsikt over Moss, blant annet til Melløs stadion.
Orkerødbatteriet:
Bjørnåsbatteriet:
Siste kommentarer: