Veien til fagbrev i yrkessjåførfaget

Det har mildt sagt vært litt stille fra meg  de siste månedene. Men det er flere årsaker til det. For det første må jeg si at vi har hatt forferdelig mye drittvær, og når det først har vært bra vær, har jeg ikke hatt anledning til å ta turen ut med kameraet. I tillegg har jeg startet på fagbrev i yrkessjåførfaget. Derfor har jeg også måttet sette av litt tid til dette. Jeg møtte opp på kurs i november (mest for å motta informasjon om fremdriften i kurset), og så var vi forsiktig i gang i desember. Kurset er i regi av AOF og vi møtes i Sarpsborg annenhver torsdag. Siden vi skal møtes kl 17, er jeg avhengig av å bytte ut mine ordinære skift med noe annet som er tidligere ferdig, slik at jeg har anledning til å møte opp kl 17.

Inntil nylig var det ikke aktuelt å begynne på fagbrevet, fordi det krevde at man hadde både førerkort og sertifikater på så mye mer enn det jeg har. Men nå har vi mulighet til å ta fagbrev i yrkessjåførfaget, enten som bussjåfør eller som lastebilsjåfør. Derfor har jeg nå valgt å benytte meg av anledningen, som så mange andre kollegaer av meg også har gjort. Siden den klassen jeg går i ikke har krav på å få dette dekket av fylkeskommunen, men må betale dette selv, er dette kurset mer nettbasert og selvstudie enn for de som får det dekket av fylkeskommunen. Årsaken til det er selvfølgelig å få ned kostnaden på kurset.

I tillegg til litt undervisning i klasserom, har vi et pensum på nett som vi må lese igjennom. I tillegg får vi oppgaver som vi skal besvare hjemme. Hittil har vi fått tre oppgaver. Jeg må si at jeg hadde en ganske tung start før jeg kom i gang med den første oppgaven. Det er jo mildt sagt en stund siden jeg har vært på skolebenken. Men jeg tror jeg har en stor fordel med at jeg er ganske glad i å skrive. Oppgaven er mildt sagt ganske «vag» og man vet liksom ikke helt hvor man skal begynne, og hvor mye skal man ha med, hvor omfattende skal man gjøre det liksom? Men jeg kom ihvertfall i gang etterhvert og fikk levert inn en besvarelse. Den andre oppgaven var ganske annerledes enn den første, så der ble det veldig mye annet. Oppgavene (og den teoretiske eksamen vi skal opp til) er rett og slett en oppgave hvor vi skal skrive en case eller en stil om du vil om et eller flere temaer.

Men i tillegg til å skrive konkret om det som oppgaven nevner, skal man også ha med «alt» annet som også kan være relevant for oppgaven. Det er med andre ord bare å sette i gang og skrive alt det man orker. Når vi skriver bevarelsene til oppgavene hjemme, har vi jo i utgangspunktet all verdens tid, men samtidig prøver jeg å ikke bruke alt for lang tid på dette, da vi på den teoretiske eksamen bare har 5 timer tilgjengelig. Så hvis man legger opp til å bruke to eller tre ganger så lang tid på å skrive besvarelsene hjemme, vil man få seg litt av et sjokk når man kommer på eksamen, når man bare har 5 timer til rådighet. Den tredje oppgaven vi fikk var forøvrig nesten lik den første vi fikk hvor vi skulle planlegge et turoppdrag. Men denne gangen skulle vi ut på vinterføre, med stor fare for dårlig vær og vi skulle også over en fjellovergang. Så da ble det en del nye momenter som måtte tas med.

Jeg var veldig usikker på besvarelsene mine var «gode nok» eller ei når jeg sendte dem avgårde, men jeg har fått gode tilbakemeldinger fra læreren, så da er jeg ikke like usikker lengre. Men det store spørsmålet er selvfølgelig hva slags oppgave vi får tildelt på den teoretiske eksamen, som forøvrig er den 7. juni i år. Hvis vi får en oppgave som ligner på noen av de oppgavene jeg allerede har skrevet, så har man jo litt grunnlag å basere denne besvarelsen på. Vi har mulighet til å ha med alt av hjelpemidler, men vi har ikke tilgang til internett når vi sitter på eksamen. Det vil si at man kan ha med bøker, utskrifter, oppgavebesvarelser osv med seg på eksamen. Siden vårt pensum er nettbasert, har jeg derimot ingen bok jeg kan ta med meg. Så da får jeg nøye meg med å ta med meg mine egne notater og besvarelser.

Når man har bestått den teoretiske eksamen, er det selve fagprøven som står på trappene. Men jeg har ingen formening om når dette vil skje. Selve fagprøven er den praktiske delen, som etter hva jeg har forstått skal gå over flere dager. Da skal man ha med seg sensorer fra lærlingenemda som skal vurdere den jobben man gjør. I tillegg skal man ha en gjennomgang av diverse teknisk på bussen, nyttelast beregninger og slik. For ikke å snakke om at man må vise at man kan legge på kjetting på bussen. Det er heldigvis ikke noe man har behov for å gjøre så ofte, så litt trening på dette kan nok være lurt innen den tid.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/03/05/veien-til-fagbrev-i-yrkessjaforfaget/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.