Flere nye funn på Kjøkøy fort

Tro det eller ei, men jeg har vært ute på Kjøkøy fort igjen og funnet nye ting igjen. Jeg hadde lest at det skulle være to stykk Vf «Oslofjord» MG-bunkere på Kjøkøy fort, og den ene ligger jo nede ved Ekebukt. Den andre derimot hadde jeg ikke sett på noen av de mange turene jeg har hatt rundt på Kjøkøy fort. Jeg fikk et tips om hvor den befant seg, og etter å ha studert satellittbilder på google maps, lokaliserte jeg også en nærforsvarstilling i nærheten av denne bunkeren. Derfor tok jeg turen ut til Kjøkøy fort for å lokalisere disse nye tingene. Jeg har faktisk vært veldig nærme dette området tidligere, men det er hele tiden slik at rundt en sving, bak de trærne og over den kanten, så er det stadig nye ting som dukker opp.

Den andre Vf «Oslofjordbunkeren og nærforsvarstillingen jeg skulle finne befinner seg på fjellet rett ovenfor leiren inne på Kjøkøy fort. Jeg har aldri vært rett på oversiden av leiren før, men jeg har vært ganske nærme fra den andre siden når jeg var en tur i Skams klove i starten av utforskingen av Kjøkøy fort. Jeg kunne faktisk se opp til en av de krakkene jeg satt og tok en pause på og tittet på utsikten med kikkerten jeg hadde med meg. Det var med andre ord ikke mye lengre nedover jeg skulle ha gått før jeg hadde snublet over både Vf «Oslofjord» MG-bunkeren og nærforsvarstillingen. Som forøvrig ser litt spesiell ut på satellittbildene, den ser ut til å være dobbel med to «vegger» inne i stillingen. Med denne nærforsvarstillingen for maskingevær kunne man beskyte en eventuell fiende i 360 grader rundt.

Men den første nærforsvarstillingen man kommer til når man følger gjerdet rundt på venstre side for inngangen til leiren er en mindre nærforsvarstilling. Og da er det ikke langt igjen til den andre Vf «Oslofjord» MG-bunkeren på Kjøkøy fort. Denne er ganske igjengrodd og hadde nok hatt godt av en liten runde med motorsaga tenker jeg. Nettopp på grunn av trær, busker og kratt fremstår denne bunkeren som litt gjengrodd. Eller enda bedre kamuflert om du vil. Inngangen og skyteskårene på denne Vf «Oslofjord» MG-bunkeren er i likhet med den som ligger nede i Ekebukt også murt igjen. Det er med andre ord ingen mulighet til å få sett hvordan noen av disse ser ut innvendig. Men når jeg først hadde blitt gjort oppmerksom på at det fantes en andre Vf «Oslofjord» MG-bunker på Kjøkøy fort, måtte jeg jo selvfølgelig lokalisere den også.

Men det mest interessante av nyfunnene på denne turen på Kjøkøy fort var nok kanskje den «doble» nærforsvarstillingen som dekket hele 360 grader rundt. Like i nærheten av Vf «Oslofjord» MG-bunkeren er det også mindre nærforsvarstillinger og ytterligere en bunker. Men denne er så igjengrodd og fylt igjen at man ser ikke så veldig mye til den lengre. Det var de nye tingene jeg fant denne gangen, det finnes sikkert enda mer ute på Kjøkøy fort som jeg ikke har sett enda. Men jeg får fortsette letingen neste år. I tillegg til disse nye tingene ovenfor leiren på Kjøkøy fort, tok jeg også en liten runde for å ta en titt på ting jeg har sett før. Deriblant luftvernstillingen som ligger litt nord for radarmasta og de utrolig fine løpegangene bortover i terrenget ovenfor.

Det ble også noen nye bilder av den sekundære kommandoposten som fikk seg et uventet malingstrøk tidligere i høst når det ble utført hærverk flere steder på Kjøkøy fort. For ikke å snakke om kanonløpet på øvre kanon på Kjøkøy fort. Den hadde fått seg et malingstrøk med både rød og rosa farge. Det skjer vel nesten aldri at jeg er innom Kjøkøy fort uten å ta bilder av enten øvre eller nedre kanon. Ved luftvernstillingen som jeg besøkte står det også et informasjonsskilt om sekundærskyts på militærstien rundt Kjøkøy fort. Hvis man tar turen rundt på fortet og følger militærstien så kan man lese en del om de forskjellige stillingene underveis, og ikke minst hvordan man kommer seg til neste post.

Her er teksten på informasjonsskiltet ved post 5, sekundærskyts:

SEKUNDÆRSKYTS

Fortet hadde to stk 8,8 cm ombygde russiske M 1939/42 og tre tyske 2 cm C/38 luftvernkanoner som antiluftskyts. Deres sekundæroppgave var å beskyte sjømål i nærheten av fortet. Kanonene stod på sørenden av Kjøkøy. Som et tillegg til luftvernet hadde fortet et ukjent antall norske og franske mitraljøser til bruk mot lavtgående fly. De kunne også brukes mot landgangsforsøk fra sjøen.

Dessuten hadde fortet en 7,65 cm tsjekkisk feltkanon på hjul og en 2,5 cm fransk panservernkanon på gummihjul. Den ene skulle dekke ankomstveien. Den andre kunne tyskerne flytte på etter behov.

Kjøkøy fort hadde også tre bombekastere, en 5 cm fransk og to 5 cm tyske og ble betjent av to mann. Våpnet skjøt ut en granat i en krum bane fortrinnsvis mot mål som hadde dekning i front. Granaten kunne innstilles slik at den eksploderte enten på tid eller ved nedslag.

Mange steder var det umulig for mannskapene å se hvor granaten slo ned. Derfor satte tyskerne opp en observasjonspost på et velegnet sted. Ved hjelp av synet, en kikkert og/eller en radar kunne vedkommende dirigere ilden mot et mål nøyaktigere enn skytterne selv kunne. I tillegg hadde tyskerne flammekastere uten at man vet nøyaktig hvor de var eller antallet. De kunne lage en «ildvegg» med 50 meters rekkevidde. Lengre inne på øya satte tyskerne opp synlige narrekanoner av tre.

Det er ikke noen tvil om at Kjøkøy fort er et stort fort og at det er ganske mye spennende å finne. Men det er såpass stort at jeg nok aldri noen gang kommer til å ha en tur over hele fortet på en og samme tur. Det blir til at jeg tar litt nå og litt da. For de som ikke har tatt turen til Kjøkøy fort enda, vil jeg virkelig anbefale å sette av noen timer og ta en titt! Hvis man har et lite snev av interesse for militærhistorie, så er det utrolig mye å se her! Det er også enkelte ganger i løpet av året mulighet til å komme inn og se hvordan bunkeren til nedre kanon ser ut, for ikke å snakke om hvordan den tyske 10,5 cm SKC/32-kanonen som står i bunkeren ser ut! Jeg vil også anbefale en tur til Torgauten fort, der er det organiserte omvisninger på enkelte søndager i løpet av sommermånedene!

Mer om Kjøkøy fort:

Nye funn på Kjøkøy fort (15.10.16)
Hærverk på Kjøkøy fort (13.10.16)
Søndagsåpen kanonbunker på Kjøkøy fort (12.10.16)
Winter wonderland på Kjøkøy fort (06.02.16)
Nytt og gammelt på Kjøkøy fort (24.05.15)
Kjøkøy fort i varmen (26.07.14)
Åpen kanonbunker på Kjøkøy fort (12.05.14)
Kjøkøy fort i detaljer (13.03.14)
En liten tur til Kjøkøy fort (09.03.14)
Mesteparten av snøen på Kjøkøy fort er borte (05.02.14)
Ny tur til Kjøkøy fort i all snøen (01.02.14)
Mye snø på Kjøkøy fort (30.01.14)
Kanonbunker på Kjøkøy fort (30.08.13)
Kjøkøy fort og Skams klove (27.08.13)
Ny tur til Kjøkøy fort (27.07.13)
En tur til Kjøkøy fort (24.07.13)

                                                                                                                   

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/12/11/flere-nye-funn-pa-kjokoy-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.