Mesteparten av snøen på Kjøkøy fort er borte

Jeg var en tur på Kjøkøy fort i går igjen sammen med en kompis som gjerne ville se seg litt rundt på Kjøkøy fort. Han har vært der før på sommerstid, men det begynner å bli en stund siden. Nå var det riktignok ikke så veldig mye snø som møtte oss på Kjøkøy fort i går. Mesteparten av den snøen som gjorde Kjøkøy fort så idyllisk når jeg var der sist fredag, har smeltet og regnet bort i ekspressfart! Jeg valgte allikevel å sko de forede gummistøvlene med pigger, for fra parkeringsplassen så det fortsatt ut som det lå ganske mye snø innover på veien. Men det var helt bart både her og der, så jeg endte opp med å gå rundt på «stylter» rett som det var.

Men jeg gikk pent og prøvde å gå der det var snø, is og vanlig skogsbunn. Men det blir brått vanskelig når man skal gå i trapper og nede på fjellet ved vannet selvfølgelig. Men disse «kjettingbroddene» er såpass solid laget at det gikk veldig fint. Det var veldig befriende å ikke være bekymret for å skli og slå seg fordervet når underlaget var snø og is ihvertfall. Speilblank is var heller ikke noe problem, piggene satt som et skudd i isen! Vi vågde oss også litt lengre ut i «perforien» enn hva jeg gjorde på de to foregående turene mine på Kjøkøy fort i snøen. Men det resulterte fort i at man måtte skreve over den ene løpegrava etter den andre, de går jo mildt sagt på kryss og tvers på øya. Men jeg var nok den eneste av oss som tok turen inn i den lille kommandobunkeren, da det var ca 10 cm med vann i hele kommandobunkeren! Med med gummistøvler er jo det ikke noe problem.

Vi begge er veldig glad i å ta bilder, så det var jo den primære grunnen til at vi tok en tur til Kjøkøy fort i går. Vi kom avgårde litt seint, så før vi visste ordet av det hadde sola gått ned og det begynte å bli rimelig dårlig lys å ta bilder i der ute. Men med hjelp av både høy ISO og ikke minst VR, så kan man ta bilder i ganske dårlig lys uten at bildene blir helt håpløse. Jeg for min del som fra gammelt av har vært vant til ganske kornede bilder når man presset filmen til høyere ISO, reagerer ikke på litt «støy» som det heter i disse digitale tider. Men det er samtidig greit at det ikke blir så mye støy i bildene at de blir ubrukelige. Men etter at jeg kjøpte mitt nåværende kamera, så kan jeg glatt gå helt opp til ISO 6400 uten at det blir for ille. Men man prøver hele tiden å holde ISO’en på et så lavt nivå som mulig selvfølgelig.

Fordelen med å være to på tur som liker å ta bilder, og som også har med seg hvert sitt kamera, er jo at man også ender opp med å ta et og annet bilde av hverandre, og da kommer man jo faktisk også hjem med noen bilder av seg selv. Som regel er jeg vant til å bare være bak kamera og dukker sjeldent opp på bilder. Derfor dukker det opp noen bilder av meg nedenfor her. Når jeg er på tur på egenhånd, så begrenser det seg som regel til såkalt «selfies«. Nå er nok det et uttrykk som er rimelig selvforklarende nå i disse dager, da det har vært veldig populært å ta slike bilder av seg selv en stund.

Jeg må si at vi hadde en fin tur på Kjøkøy fort i går, vi fikk sett oss litt rundt, mer enn jeg gjorde sist. Vi var ihvertfall på et par-tre steder i tillegg til den «vanlige» runden. Helt på tampen så ville jeg  gjerne finne en av de gamle kanonstillingene til tyskerne på Kjøkøy fort, og siden det er såpass mange av dem (4 totalt mener jeg) så er det ikke så vanskelig å finne dem. Men man må selvfølgelig være litt forsiktig med hvor man går osv med snø og is her og der. Og den kanonstillingen som vi fant var den ute på Kjøkøy fort som det norske forsvaret har montert en stilling for lett skyts, mener det var 20 mm luftvernkanon i denne stillingen? Der som «øvre kanon» står i dag ser også ut til å ha vært en slik gammel kanonstilling fra krigens dager. Men det norske forsvar har bygget en kanonbunker, eller kassematte om du vil, som de plasserte en 10,5 cm SKC/32 tysk kanon i. I tillegg ble det bygget en tilsvarende kanonbunker til «nedre kanon» på Kjøkøy fort. Hvis jeg ikke har lest feil, så ble disse tyske kanonene opprinnelig brukt som luftvernkanoner.

                                        

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/02/05/mesteparten-av-snoen-pa-kjokoy-fort-er-borte/

2 kommentarer

 1. Ja vi trenger ikke gå lengre tilbake enn lørdag kveld så hadde vi jo snestorm, og nå er det bare brøytekantene og enkelte steder her og der som minner om at vi har hatt sne i vinter.

  Flotte bilder fra fortet, som vanlig. Når våren kommer så får jeg nok ta turen utover å se på de historiske veggene

  • kak5 februar, 2014 kl 16:33
   Forfatter

  All den snøen vi hadde, og jeg vasset i snø på Kjøkøy fort til støvelskaftet og sank ned til knærne på det værste, har smeltet og regnet bort i ekspressfart i løpet av noen få dager! Det er veldig synd, for det var veldig pent med all denne snøen!

  Og jeg anbefaler deg virkelig å ta en tur til Kjøkøy fort til sommeren! Det er utrolig mye spennende å se! Det er et ganske stort område, og selv etter alle de turene jeg har hatt på Kjøkøy, så har jeg nok ikke sett alt enda! Men alle høydepunktene har jeg nok fått med meg, men det er «mye av alt» der ute. Spesielt løpegraver, de går på kryss og tvers overalt!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.