Den Tilsandede Kirke i Danmark

Første stopp når jeg kom til Skagen var Den Tilsandede Kirke som egentlig heter Sct. Laurentii Kirke. Kirken ble sannsynligvis oppført i slutten av 1300-tallet. På det tidspunktet var kirken den støreste i Vendsyssel. Men da sandflukten begynte i det 16. århundre ble det stadig vanskeligere for menigheten å grave seg frem til kirken når det skulle være gudstjeneste. Kampen varte frem til 1795, da kirken ble nedlagt etter ordre fra Kong Christian VII. Selve kirkeskipet ble revet ned og benyttet i andre bytteprosjekter, men tårnet ble skånet og brukt som sjømrerke. I dag er tårnet fredet og etter undersøkelser i 1994 er kirkeskipet og sakristiets plassering nå markert i terrenget med røde påler. Den gamle kirkegårdsmuren er også markert. Den Tilsandede Kirke i Skagen led dermed samme skjebne lenge før Rubjerg Knude fyr i 1968.

De første opplysninger om en kirke på stedet stammer fra 1387 for å være nøyaktig. Da nevnes kirken i forbindelse med en rettsak, men de restene som står igjen i dag er av nyere dato enn dette. For på slutten av 1400-tallet blir en ny kirke oppført på stedet, og den blir siden bygget om på 1700-tallet. På 1700-tallet var kirkens fasade dekket av røde teglsten, og kirken var 38 meter lang og 9,5 meter bred. Kirkens inngjerding var laget med samme teglsten som kirken. Årsaken til at kirketårnet til Den Tilsandede Kirke idag er hvitkalket av det danske Fyrvæsen, er fordi det skulle kunne tjene som et lande merke for sjøfolk. Kirkegården var forøvrig i bruk i en periode etter at kirken ble nedlagt, og siste begravelse ble holdt i 1810.

Siden kirkeskipet ble revet og teglsteinen ble brukt til andre  byggeprosjekter, skulle man ikke tro at det var stort igjen av kirken under all sanden. Men det viser seg faktisk at døpefontenen faktisk fortsatt er begravet i sanden. Det har riktignok vært planer om å grave den opp og benytte den i Skagen kirke, men det møtte så store protester fra lokalbefolkningen at det ikke ble noe av. Det ble opprinnelig bestemt at døpefontenen skulle graves opp i 2003, men det er fortsatt ikke blitt noen enighet om hva man skal gjøre. Nå viser det seg også at døpefontenen ikke er ønsket i Skagen kirke, så da må de isåfall finne en annen kirke til døpefontenen i granitt som ligger begravet i ruinene etter Den Tilsandede Kirke i Skagen. I Skagen kirke har de i dag en døpefontene i tre.

Det er også muligheter å gå inn i det som står igjen av kirketårnet til Den Tilsandede Kirke og gå opp trappene til toppen av tårnet. Bildene av hvordan Den Tilsandede Kirke ser ut innvendig ligger lengre sammen med resten av bildene jeg tok! Legg også merke til bildet av tegningen som viser hvordan kirken og kirkegården så ut på 1700-tallet! Det er alltid en utfordring å ta bilde av kritt hvite bygninger mot blå himmel, for ikke å snakke om med motlys i tillegg. Et av motivene som jeg likte veldig godt når jeg tok dem, ble dessverre ikke mulig å redde pga flare og alle mulige optiske «problemer». Men sånn kan det gå innimellom. Ikke ofte jeg ikke på en eller annen måte kan redde et bilde som har litt flare og strølys. Resultatet av motlyset på dette bildet var rett og slett grusomt.

Siden jeg ikke hadde mynter på meg, og de oppfordrer til at man legger igjen 20 kroner i en kurv når man kommer inn i tårnet, så tok jeg turen innom kiosken på vei tilbake til parkeringsplassen. I tillegg til at jeg kjøpte meg en is, fortalte jeg at jeg gjerne ville betale de 20 kronene for at jeg tok turen opp i tårnet på kirken. Men det fikk jeg beskjed om at det var ikke nødvendig. Kanskje fordi jeg kjøpte en is eller rett og slett fordi jeg var så ærlig med at jeg hadde vært oppe i tårnet men ikke hadde hatt med meg noen mynter. Jeg hadde ihvertfall gjort mitt for å betale de 20 kronene. Isen smakte forøvrig alldeles fortreffelig der jeg satt og bladde i en informasjonsbrosjyre fra Skagen!

                                                   

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/08/29/den-tilsandede-kirke-i-danmark/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.