Skagen festning og fyr i Danmark

Siste stopp nordover i Denmark var Skagen festning og fyr. Det ble ikke så mye bilder av Skagen fyr, men dertil enda mer bilder av Skagen festning. Tyskerne kalte dette festningsanlegget for Stützpunktgruppe Skagen og bestod av støttepunkter fra alle tre militære enheter. Det jeg primært har tatt bilde av er sperrebatteriet MKB 1/509 Skagen. Jeg startet turen borte ved Skagen Bunkermuseum, som dessverre var stengt på det tidspunktet jeg kom. Ikke så rart egentlig, for jeg var ikke der før ved 18-tiden. Dette var mitt siste stopp for dagen og jeg hadde ikke akkurat regnet med at museet ville være åpent.  Skagen Bunkermuseum ligger forøvrig i en Regelbau R638 sanitetsbunker. Deretter var det bare å gå og se hva man kunne finne av tysk betong på nordspissen av Danmark.

Jeg tok bilder av noen få bunkere, deriblant en Regelbau R628 mannskapsbunker som lå godt ute i vannet og var på vei mot Grenen helt ytterst i Skagen, før jeg rett og slett bare innså at jeg ikke orket å gå helt ut. Jeg skulle tilbake og ta bilder av resten av det som befant seg på stranda også. Jeg valgte derfor å snu og heller gå tilbake og ta bilder av bunkerne isteden. På toppen av en av bunkerne som ligger nesten helt begravd i sanden er det et kompass, som jeg selvfølgelig var interessert i å ta bilder av. Men måtte vente tålmodig ganske lenge før de som var der gikk videre. Men den som venter på noe godt, venter aldri forgjeves. Så jeg fikk tatt bildene mine! Avstanden til neste klase med bunkere var litt lengre enn jeg var interessert i å gå, så jeg valgte å gå tilbake til bilen og kjøre ned og parkere ved Skagen fyr for å ta bilder av fyret. Så kjørte jeg enda litt nærmere Skagen «sentrum» hvor sperrebatteriet MKB 1/509 Skagen er plassert for å ta bilder av, uten tvil, høydepunktet i Skagen festning!

Og her ligger den ene store bunkeren etter den andre og man har masse å ta bilder av! De ligger delvis ned i sanden og ut i steinene langs vannet. Flere av de er dessverre murt igjen og det er ikke mulig å komme inn i dem. Den bunkeren som hadde vært veldig interessant å ta en nærmere titt på var Regelbau M162a ildledningsbunkeren! Men denne var murt igjen og fronten av bunkeren er også rimelig utilgjengelig der den ligger helt ut mot vannet. Man ser også at det har blitt forsøkt å mure igjen deler av åpningen foran også. Her er det uansett altfor smalt til å kunne komme inn i bunkeren. Men M162a bunkeren var mildt sagt en enorm bunker! Jeg innbilte meg her og nå at det var første gang jeg så en M162a ildledningsbunker, men det er faktisk akkurat samme type ildledningsbunker ved Hanstholm I ved Hanstholm festning. Men i motsetning til M162a ildledningsbunkeren her i Skagen, lå den ved Hanstholm I mer skjult i sanden.

Sperrebatteriet MKB 1/509 Skagen hadde også fire stykk Regelbau M272 kanonbunkere utstyrt med hver sin 12 cm kanon. Sperrebatteriet ble bygget allerede i 1940, men det var først i 1942 at M272 kanonbunkerne var på plass. I 1944 ble det også montert fire kanoner av samme type i åpne stillinger. Sperrebatteriet bestod også av to stykk L409a bunker for flak/antiluftskyts, to stykk R502 mannskapsbunkere for 20 mann, M283 maskinbunker, tre stykk M151 mannskapsbunker for 1 offiser, 3 underoffiserer og 24 soldater, R134 ammunisjonsbunker, R607 ammunisjonsbunker, R510 mannskapsbunker for 10 mann, L410a bunker for flak/antiluftskyts med kommandopost og V157 kommunikasjonsbunker. Det er ikke noen tvil om at restene etter sperrebatteriet MKB 1/159 og hele Skagen festning er et mektig syn! Det er sikkert noe jeg ikke fikk med meg på denne turen til Skagen, for noe mer av Skagen festning skal være bevart, men mye har også blitt fjernet.

Skagen fyr kalles forøvrig «det grå fyret» og ble påbegynt i 1858 og tatt i bruk 1. november 1859. Fyrtårnet er 46 meter høyt og er det nest høyeste i Danmark. Dueodde fyr på Bornholm er 1 meter høyere. Fyrets roterende linse veier noe over 2 tonn og flyter på kvikksølv. Lyskilden er en natriumpære på 400 watt, har et lynblink hvert 4. sekund og kan sees på 20 nautiske mils avstand. (omkring 37 mil) Skagen fyr er forøvrig åpent for publikum på dagtid og det er 210 trappetrinn opp til toppen av tårnet. Det skal være en fantastisk utsikt til Grenen, Skagen, Kattegat og Skagerrak. Skagen fyr ble forøvrig fredet i 1977. Bygningene til Skagen fyr renoveres i disse dager for å å bli et fugleopplevelsessenter som skal åpne neste år.

Det hele startet derimot med et vippefyr i Skagen i 1627, som var Danmarks første vippefyr med åpen brennende kurv. Prinsippet er enkelt, man vipper ned fyret for å fylle opp kurven med brennbart materiale, tenner på og vipper fyret opp igjen. Da kan man se brannen i kurven på lang avstand. Vippefyret tendes hvert år på sankthansaften hvor mange møter opp for å se vippefyret bli tent. Fyret ble rekonstruert i 1913 i anledning Skagen bys 500 års jubileum. Seneste rekonstruksjon er fra 1958. Vippefyret ble forøvrig erstattet av Det Hvide fyr i 1747. Fyret hadde opprinnelig kullbål i toppen, men fyret ble forhøyet i 1816 og den tidligere brannkurven ble dekket av en lanterne. I 1835 ble det installert et speilapparat i lanternen. Lanternen har senere blitt revet.

Jeg er litt usikker på om det var Hirtshals festning som var høydepunktet nordover eller om det var Skagen festning. Tror nok jeg heller mot at det var Skagen festning som var høydepunktet når det kom til festningsanlegg nordover i Danmark på denne turen. Men det er ikke noen tvil om at Hirtshals fyr var mer interessannt enn det Skagen fyr var. Jeg burde egentlig ha laget en egen artikkel om Skagen fyr, men da burde jeg ha bilder av alle de tre fyrene som er i Skagen, vippefyret, det hvide fyr og det grå fyret. Men det får bli en annen gang. Skulle jeg tilbragt enda mer tid i Skagen, hadde det garantert vært mye mer å utforske enn Den Tilsandede Kirke, Skagen festning og Skagen fyr. Men noe sier meg at dette ikke er siste gang jeg er i Danmark for å ta bilder. Det er jo fortsatt masse å oppleve der ute! Det er bare å sette av tid til det.

Mens jeg gikk langs stranda i Skagen og tok bilder av sperrebatteriet og Skagen fyr, hadde jeg plukket med meg litt steiner fra stranda. Jeg gikk og lette etter steiner som jeg syntes var fine, var runde, blanke og polerte og noen som skilte seg litt ut fra de andre. Ikke fordi jeg samler på steiner, men fordi Julie som jeg er onkel til samler på steiner og hadde nevnt noen dager i forveien at hu hadde håpet å finne noen fine steiner. Så da fylte jeg opp baklommene på shortsen min i håp om at jeg fant noen steiner som kunne falle i smak. På vei tilbake valgte jeg å gå korteste vei fra stranda til veien, som viste seg å være tvers igjennom en campingplass. Dette markerer slutten på turen nordover i Danmark og jeg gikk 15.640 skritt denne dagen. Det ble mildt sagt ganske mye gåing i løpet av dagen.

                                                                                                                                                                        

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/08/30/skagen-festning-og-fyr-i-danmark/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.