Er bussen full, så er bussen FULL!

En av de rutene jeg kjører mest, er rute 353 Kongsten-Oredalen. Tidligere kjørte jeg både turene på morgenkvisten og ettermiddagen. Nå kjører jeg bare de på ettermiddagen. Jeg overtar bussen ved brohodet på Østsiden kl 13.35 og kjører ruta ferdgi for «kvelden». Det vil si at jeg kjører 14.00, 15.00, 16.00 og 17.00 fra Sandbækveien. Og som regel har dette vært en veldig fin og behagelig rute å kjøre. Jevnt og trutt med folk, men aldri noe stress. Det er også god tid på ruta. Det er det fortsatt, men det har skjedd noe dramatisk i kundegrunnlaget. Eller ihvertfall når dem kommer.

Tidligere har Fredrik II (Frydenberg og Christianslund) slutta kl 15.20 og skolebussen har gått kl 15.25. Men vi har rett som det er fått et lite lass med elever fra Fredrik II ved A-la-carte-kiosken eller utenfor Frydenberg innimellom når de har slutta til litt andre tider. Men nå slutter tydeligvis Fredrik II 20 minutter tidligere, noe som resulterer i at en haug med skoleelever står og venter på rutebussen som går fra Sandbækveien kl 15.00. Jeg ante ugler i mosen allerede når det stod ganske mange skoleelever ved Geas-bygget eller gamle Rimi om du vil, det har blitt Extra nå. De pleier aldri å gå bort dit, men pleier å vente ved A-la-carte-kiosken. Og når jeg kom rundt hjørnet så skjønte jeg jo hvorfor noen hadde gått til Geas for å sikre seg plass på bussen. Ved A-la-carte-kiosken stod det flere komplette skoleklasser fra Fredrik II og det kom elever stormende i hopetall fra Christianslund i tillegg. Jeg estimerte det til å være et sted mellom 80 og 100 passasjerer som gjerne ville ombord i bussen!

Da var det bare å få parkert bussen, satt på parkbremsen og stoppe motoren, for dette kom til å ta noen minutter. Hvis jeg står på tomgang i mer enn tre minutter blir det registrert som tomgangskjøring, noe vi ikkke skal ha. Så da er det like greit å stoppe motoren når jeg vet at det kommer til å ende opp med å bli tomgangskjøring. Deretter åpne dørene og se galskapen velte inn i bussen en etter en. De presser seg frem og prøver å komme to i bredden inn igjennom en dør som kun har plass til en av gangen. Hadde jeg åpnet begge dørene hadde det totalte kaos vært et faktum. Da hadde jeg overhodet ikke hatt noe oversikt over hvem som hadde lagt på busskortene sine eller ikke, og elevene hadde kommet inn i bussen i et høyere tempo enn de hadde klart å komme seg bakover i bussen. Det hadde endt opp med rene flaskehalsen allerede ved første seterad.

Underveis må jeg følge med på hvordan det ser ut i bussen, tar noen kjappe titt på statistikken på billettmaskinen for å se hvor mange jeg har fått ombord hittil og prøve å få til dette under ordnede forhold. Elevene er livredde for å ikke komme ombord i rutebussen og det lyser frykt lang vei i øynene dems. De roper at kompisen skal holde av et sete, at de skal sette seg i «firersetet» osv. Rimelig ville tilstander enn hva vi har vært vant til på denne ruta kan du si. Når det begynner å hope seg opp og kan se ut som det nærmer seg å bli fullt, holder jeg over kortleseren og ber nestemann om å vente. Jeg lar det gå noen sekunder for å se om bermen av elever går litt lengre bak i bussen, eller om det begynner å bli fullt. Jeg velger å slippe inn noen til men holder bussen i oppsikt via speilet og velger kanskje å holde igjen elevene en gang til før jeg får full oversikt over hvor mange elever jeg kan klare å lirke inn.

Ifølge godkjenningen til bussen kan vi ha nærmere 75 passasjerer om bord i bussen, men jeg skal love deg at det bare er i teorien. Det meste jeg noensinne har klart å «presse» ombord i en ordinær 12 meter MAN rutebuss er 64 videregående elever. Hvis man f.eks primært har elever fra barneskolen omborde kan man klare å nærme seg å få plass til 75 passasjerer, men med videregående elever eller voksne generelt, er dette umulig. Men det er helt greit at praksis viser at vi får plass til færre enn det vi faktisk har lov til. Det vil si at vi aldri risikerer å ha flere ombord i bussen enn det vi har lov til.

Når jeg til slutt konkluderer med at bussen er full og ikke har plass til flere passasjerer, får de neste passasjerene beskjed om at bussen er full og at de må vente på neste buss. Da har jeg stappet bussen så full som det lar seg å gjøre frem til den gule streken på gulvet bak ryggen min. Passasjerer foran denne streken er ikke lov og det er helt uaktuelt for meg å ha passasjerer foran denne streken. Det er både ulovlig og ikke minst så går det ut over trafikksikkerheten! Jeg skal ha fri sikt til siden når jeg kjører, og står det passasjerer til høyre for meg, foran den gule streken, så står disse i veien. Elevene reagerer på dette og anser ikke bussen som full enda og blir helt ville i blikket når de innser at de ikke får lov til å være med bussen. Den ene unnskyldningen etter den andre kommer og noen setter seg i tillegg så på bakbeina at de nekter  å gå ut av bussen. De SKAL være med bussen, den er jo ikke full og de skal ditt og datt.

Hvorpå jeg må forklare at bussen er full, det er ikke tillatt med passasjerer foran den gule streken og at de må vente på neste buss. Da er det en som gjerne vil presse seg inn imellom bak den gule streken, men får selvfølgelig beskjed om at bussen er full og må vente på neste buss. Av de tre dagene jeg har kjørt denne ruta denne uka, så har det skjedd to av tre dager at elevene har satt seg på bakbeina og slått seg helt vrange. For å ikke bruke mer tid enn nødvendig ser jeg meg nødt til å ta av meg sikkerhetsbelte, reise meg opp og gå mot disse elevene som nekter plent å gå ut av bussen. Men de går ganske fort ut av bussen når jeg nærmer meg. De er ikke tøffere enn toget allikevel. Og det setter jeg veldig stor pris på, for vi alle ønsker at dette skal løse seg på en så smidig måte som mulig for alle parter. Må jeg bruke unødvendig mye tid på dette, så går tiden og vi blir enda mer forsinket og de passasjerene jeg faktisk har fått ombord i bussen vil ikke rekke den bussen de skal ta videre fra Fredrikstad bussterminal. De tre aktuelle dagene denne uka fikk jeg ombord henholdsvis 56, 60 og 57 passasjerer før jeg sa stopp.

Jeg for min del håper at Østfold Kollektivtrafikk velger å sette opp en ny skolebuss eller rett og slett bare flytte den eksisterende skolebussen til den reelle tiden for skoleslutt på Fredrik II dette skoleåret. Men inntil det skjer, får i vi denne «krigen» hver eneste dag på rute 353 Kongsten-Oredalen. Ikke misforstå, det er ikke noe stort problem for meg, jeg fyller opp bussen til den er full og så er det bare å kjøre videre. Men når bussen er smekk full ved A-la-carte-kiosken, så betyr det at jeg ikke har anledning til å ta ombord en eneste ordinær passasjer på vei til byen. Og det er veldig kjedelig å måtte kjøre fra andre passasjerer, spesielt de med barnevogn. Men er bussen full, så er den faktisk full!

Jeg skal ikke kjøre denne ruta til uka, men påfølgende uke skal jeg i «krigen» igjen på torsdag og fredag!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/09/05/er-bussen-full-sa-er-bussen-full/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.