Honnørbevis på bussen

Å sjekke om kunden har krav på å få en bussbillett til rabattert pris, er en av oppgavene til en bussjåfør. Mange viser frem honnørkortet sitt og er flinke, men det er veldig mange som slurver og bare sier «honnør». På mange så skjønner man at de faktisk har krav på honnørrabatt, men det er langt ifra alle. De som har et slikt oransj honnørkort fra NAV er ikke alderspensjonister og det er dermed ikke så lett å se om de er honnør eller ikke. Det er heller ikke så lett å se forskjell på ungdom om de er 24 eller 25 år. Egentlig så er de etter alderen å dømme voksne, men på bussen i Østfold er man ungdom frem til man fyller 25 år. Tidligere når grensen gikk mellom 15 og 16 år, var det mye lettere å se forskjell. Men sånn går no dagan.

Noen ganger når man tar «stikkprøver» får man seg en god historie. I forrige uke kjørte jeg det samme skiftet to dager på rad, og fikk på den samme passasjeren begge dagene. Vedkommende kommer på bussen og sier gebrokkent «Atten (18)» og vifter med et bankkort. Det var litt vanskelig å skjønne med en gang, men etter to forsøk skjønte jeg at det ble sagt «atten» og at vedkommende ville ha en honnørbillett. Jeg spør om vedkommende er «honnør» og får et positivt svar tilbake. Jeg spør om å få se honnørkortet og frem kommer ei stor veske og ei nesten like stor lommebok. Lommeboka åpnes og det blas litt frem og tilbake og man finner ikke noe honnørkort. Vedkommende sier at honnørkortet må være glemt igjen hjemme. Da må du nok betale full pris sier jeg og kunden betaler en ordinær billett med bankkort.

Dagen etter kommer den samme passasjeren igjen og sier gebrokkent «atten» mens det viftes med et bankkort. Jeg spør om å få se honnørkortet igjen og får raskt beskjed om at det er glemt igjen hjemme i dag også. Da må du nok betale full pris i dag også, sier jeg. Hvorpå neste passasjer spør om det er mulig å se dette på bankkortet (id). Ja, det er mulig sier jeg. Jeg får et bankkort og regner meg frem til at vedkommende er 60 år gammel. Men her står det jo bare at du er 60 år? Man må være 67 år for å være alderspensjonist i Norge. For å få honnørrabatt før man fyller 67 år, må man ha et slikt oransj honnørkort fra NAV. Det blir litt prat om at vedkommende ikke jobber og slik, men det har jo ingenting med denne saken å gøre. Passasjeren betaler til slutt en ordinær billett med bankkort.

Jeg er ganske så sikker på at denne passasjeren kommer på bussen hver eneste dag og sier «atten» og vifter med bankkortet sitt. Men at man prøver seg to ganger med samme sjåfør på like mange dager, er kanskje litt vel optimistisk?

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/05/05/honnorbevis-pa-bussen/

5 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

 1. Her i Hordaland er det slutt på at vi sjåfører skal kontrollere passasjerene. Det er det kontrollørene som skal gjøre. Vi skal ikke bry oss. Dette er det vi har fått beskjed om fra Skyss.

  • kak5 mai, 2014 kl 21:09
   Forfatter

  Det høres utrolig fornuftig ut spør du meg, Rune!

  Det kan bli litt misforståelser og ikke minst at man bruker ganske mye tid på denne «kontrollen».

 2. Unødig at det skal bli misforståelser. Misforståelsen ligger i at folk ikke skjønner at de MÅ UOPPFODRET vise moderasjonsbevis.

  Jeg husker ei dame som kom på bussen på sjukehuset. Jeg hadde aldri sett henne før så jeg ba om honnørkortet. Spurte bare: «- Honnørkort?» da hun ba om hunnørbillett. Da ble hun så sinna og kjeftet på meg og sa at det var krenkende att hun måtte vise kortet.

  Folk må da skønne at man må vise moderasjonsbevis når man skal reise. Får dem reise uten gyldig billett på fly, tog, trikk og båt også? Tror dem det?

 3. Til opplysning så får ikke alderspensjonister honnørkort, honnørkortet gis til utelukkende uføretrygdede. Nettopp fordi det er vanskelig i noen tilfeller å se at de har krav på honnørpriser.

  • kak21 august, 2015 kl 05:35
   Forfatter

  Det er jeg, naturlig nok, klar over Christian! Det går også frem av teksten ovenfor! 😉

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.