Billettkontroll på bussen i dag

I dag hadde jeg i grunn en ganske hyggelig start på dagen. Når det er kaldt om morgenen starter vognsjekker opp de bussene som skal ut på morgenen, slik at de blir litt varme før de skal ut i rutekjøring. Men siden skiftet jeg har kjørt mandag, tirsdag, onsdag og fredag ikke starter før kl 09:50, har jeg vært vant til å møte en kald buss når jeg kommer på jobb. I dag var den derimot startet opp og var god og varm når jeg skulle kjøre over til bussterminalen for å kjøre 10:00-avgangen til Skjærhalden! Må ikke bli alt for bortskjemt nå da! hehe

På returen fra Skjærhalden kom det en billettkontrollør på bussen på Bratte Bakke. Han hadde vært med Skjærhalden-bussen på vei ut fra sentrum så det ut til. Allerede før billettkontrolløren kom inn i bussen hadde jeg skrevet ut en kontrollapp til han. Kontrollapp er en lapp som billettkontrolløren bruker til å se om det er samsvar mellom den turen jeg kjører der og da med de billettene som passasjerene har. Billettkontrolløren får også sjekket om de som har månedskort har brukt kortet på den aktuelle turen. Billettkontrolløren kontrollerte alle jeg hadde i bussen, men alt var i skjønneste orden. Er det noe jeg er ekstremt nøye med, så er det at jeg ikke har passasjerer i bussen som enten ikke har løst billett eller har feilaktig fått en rabattert billett (honnør eller barn). Så fort jeg er i tvil om en passasjer har krav på en rabattert billett, spør jeg om å få se legitimasjon (hvis passasjeren krever barnebillett) eller honnørkort (hvis passasjeren krever honnørbillett). Hvis passasjeren ikke vil eller kan vise legitimasjon/honnørkort, må voksenbillett betales. Hvis passasjeren ikke vil eller kan betale voksenbillett, kan vedkommende ikke være med.

Det var flere i løpet av dagens skift som ikke kunne eller ville vise legitimasjon og måtte derfor finne seg i å betale voksenbillett. Alle som krever en rabattert billett (barn eller honnør) er pliktig til å vise dokumentasjon uoppfordret. Det fungerer dog dessverre ikke slik i praksis. Derfor er vi nødt til å be dem om å fremvise dette når det er tvilstilfeller. På den ene turen til Skjærhalden idag var det en som kom på ved Domkirken som ville betale honnør, men viste inget honnørkort. Når han ble bedt om å vise honnørkort, hadde vedkommende dette vistnok ikke med. Da må voksenbillett betales, sier jeg. Det hadde han ikke, men det var veldig viktig at han kom med vistnok. Da kan du ikke være med, sier jeg og gir tilbake de 13 kronene jeg hadde fått. Passasjeren går av bussen. I går hadde jeg ett tilfelle på vei tilbake fra Skjærhalden hvor en passasjer kommer på ved Rød på Asmaløy. Han sier at han skal til Vesterøy og gir meg 25 kroner. Ok, jeg gir han en billett på 25 kroner for Asmaløy-sonen. Ja, man kommer til Vesterøy for 25 kroner fra Rød, men man kommer bare til det første stoppet på Vesterøy. Jeg bestemt meg derfor for å holde øye med vedkommende, for å se om han «plinget» og gikk av på Skjelsbo. Men ingen «plinget». Jeg svingte derfor inn i busslomma på Skjelsbo og stoppet bussen. Jeg snur meg rundt og sier at du som betalte til Vesterøy hadde betalt til dette stoppet. Skal du være med videre må jeg ha mer penger. Passasjeren kommer frem og betaler de ekstra kronene for å være med to stopp til, nemlig Kiwi på Vesterøy.

Sonene på vei ut til Skjærhalden er som følger: Fredrikstad-sonen går til og med Femdal, Kråkerøy-sonen går til og med Kjøkøy (siste stopp er rett før Puttesund-brua), Bratte Bakke-sonen er til og med Bratte Bakke, Asmaløy-sonen er til og med tunnell vest, det vil si siste stopp før Hvalertunnellen. Den siste sonen heter Skjærhalden og går ut til Skjærhalden. Når vi kjører rundt Kirkeøy, har vi også en ekstra sone som heter Ed/Botne. Noen passasjerer synes kanskje at jeg er «vanskelig» og «lite snill», men jeg er da ikke noe annet enn rettferdig. Jeg gjør rett og slett den jobben jeg har blitt satt til å gjøre. Hvis en person er 16 år eller eldre skal voksenbillett betales. Er jeg i tvil og dokumentasjon ikke kan fremvises, skal voksenbillett betales uansett hvor ung vedkommende påstår at han eller hun er. Hvis jeg hadde droppet å sjekke dokumentasjon når jeg gir ut rabatterte billetter, ville jeg fått på pukkelen ved en billettkontroll. De aller fleste tror kanskje at billettkontrolløren bare kontrollerer passasjerene? Men det er nok også at sjåføren gjør den jobben han har blitt satt til. Passasjerene bør også være klar over at de får ett tilleggsgebyr på 350 kroner hvis de ikke kan fremvise korrekt billett. Jeg er med andre ord ikke den rette sjåføren å prøve å lure seg til en barnebillett! 😉

Tidligere i uka spurte jeg om det var behov for hjelp på lørdag, men de har tydligvis fått kabalen til å gå opp uten min hjelp denne gangen! Det vil si at jeg har fri på en lørdag for første gang på 4-5 uker! Jeg har også fri på søndag! Jeg har ingenting imot å jobbe i helga, men det skal jaggu bli deilig å ha fri også! Neste uke kjører jeg som sagt også på Hvaler Diverse, men primært kjøring til Engelsviken-Skjæløy, Saltnes-Tomb, Torsnes og Vesterøy. Men på vei ut til Skjærhalden på siste tur i dag ringte Borg Buss og lurte på om jeg kunne kjøre ett tidlig skift på Skjærhalden-planen på mandag isteden. Inget problem for meg, jeg tar gjerne ett skift på Skjærhalden-planen. Da får jeg 3 turer til Skjærhalden og 2 av dem rundt Kirkeøy! 🙂 Skiftet starter kl 06:55 og jeg er ferdig med ordinær rutekjøring kl 12:40. Deretter er det en pause før jeg skal kjøre skolekjøring fra Borge Ungdomsskole til Torsnes. Da ligger det ann til 5 turer til Skjærhalden neste uke! 🙂

Her er forøvrig 2 bilder av bussen i busslomma tunnel vest rett før jeg kjører ned i Hvalertunnellen.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/02/23/billettkontroll-pa-bussen-i-dag/

2 kommentarer

  • Busspassasjer6 mars, 2007 kl 22:54

  Dette var da utrolig strengt. Du må jo forstå at de fleste barn ikke bærer/har legitimasjon. Dessuten bruker dagens ungdommer mange midler (sminke, klær) som kanskje får dem til å se eldre ut også.
  Jobben din er å utføre en tjeneste for samfunnet, og du gjør ikke den så veldig bra ved å jage dem ut av bussen.
  Det er ikke alle som lyver på alderen. Litt paranoid?
  Ellers syns jeg dette er en flott blogg. Fine bilder.

  • kak6 mars, 2007 kl 23:23
   Forfatter

  Dette er faktisk ikke noer mer strengt enn det står i «Vedtekter for reise med buss og for opphold på bussterminaler i Østfold» på side 9 i ruteheftet. Her er 2 utdrag:

  Punkt 10:

  «Billett eller kort skal løses eller fremvises ved påstigning. Den reisende må selv sørge for å ha mottatt riktig billett og vekslepenger, og er ansvarlig for at billetten eller kortet ikke brukes i strid med kunngjorte takstbestemmelser. Eventuelle feil må rettes opp straks. Legitimasjon skal vises uoppfordret ved bruk av rabattordninger

  Punkt 4:

  «Personer som etter personalets vurdering øyensynlig vil bli til ulempe eller ubehag for medpassasjerer, har ikke adgang og skal vises bort fra bussen eller terminalen. Reisende som sjenerer andre, eller som ikke kan vise gyldig billett, kan settes av på holdeplass underveis

  Jeg går ut ifra at du ikke er bussjåfør selv og ikke har behørig innsyn i hvordan hverdagen til en bussjåfør er når det f.eks kommer til hvor mange som faktisk prøver å lure seg til rabatterte billetter. Det gjelder både barne- og honnørbillett. Det er også de som prøver å benytte skolekortene til alle døgnets tider.

  Min oppgave er å både føre bussen i henhold til gjeldende rute og innkreve korrekte billetter.

  Som du så i punkt 10 i «Vedtektene for reise med buss og for opphold på bussterminaler i Østfold» skal alle som ønsker en rabattert billett (barn eller honnør) forevise legitimasjon eller honnørkort uoppfordret. Dette skjer nesten aldri, med unntak av av de som har ett orange honnørkort (de som ikke er alderspensjonister, men allikevel har krav på honnørrabatt på bussen av ulike årsaker). Det vil si at bussjåføren må og har sin fulle rett i å be om å få se legitimasjon og/eller honnørkort når han er usikker i om vedkommende har krav på en rabattert billett. Siden passasjeren ikke foreviser dette uoppfordret, må derfor bussjåføren be om å få se dette når det er tvilstilfeller.

  Derfor kan jeg på ingen måte skjønne at jeg er unødvendig streng. Hvis alle hadde vist legitimasjon eller honnørkort uoppfordret hadde både billetteringen gått raskere og hverdagen til bussjåfør og passasjerer vært lettere.

  Så og si alle som har vært villig til å vise meg legitimasjon på oppfordring har vært født i 1991. Det vil si at de er 16 år iløpet av 2007. Da vil jeg påstå at det ikke er så rart at jeg er usikker på om vedkommende er 15 eller 16 år. De passasjerene som ser eldre ut enn de virkelig er, vil gjøre det lettere for seg selv ved å gå til anskaffelse av legitimasjon hvis de ikke allerede har det.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.