Sikkerhetskurs på vei i bussen

Jeg har idag vært igjennom 6 timers sikkerhetskurs på vei med buss. Vi var selvfølgelig igjennom den daglige sikkerhetskontrollen av bussen. (sjekk av oljenivå, kjølevæskenivå, lufttrykk i dekkene og at alle lysene på bussen virker) Vi planla også den ruta vi skulle ta på kartet og noterte ned de veivalgene vi skulle gjøre underveis. Vi måtte også sjekke om de veiene var godkjent for tunge kjøretøyer. Jeg husker ikke alle veinummerne nå, men det var riksvei 109 mot Sarpsborg, mener det var riksvei 111 i retning Rakkestad. Mener at vi så endte opp på riksvei 22 før vi var i Rakkestad. Så kjørte vi riksvei 124 mot Askim.

Vi kjørte litt rundt i Askim sentrum for å kunne parkere på «bussterminalen» i Askim. Jeg er overhodet ikke kjent i Askim, og kjørelæreren var tydligvis heller ikke 100% sikker på hvordan vi kom oss dit, for vi endte opp på gal side av bussterminalen, med ett innkjøring forbudt skilt. Det var derfor ikke annet å gjøre enn å snu den 12 meter lange bussen i Askim sentrum og kjøre rundt og inn den riktige veien. For ikke å være til for stor hinder for bussene i Askim, parkerte jeg selvfølgelig ikke inne på en av de 8 sporene, men langs gressplenen inne på plassen.

Det ble derfor ca 45 minutters pause i Askim, vi tok en tur innom en kro på den andre siden av jernbanen (i forhold til hvor vi parkerte) og kjøpte en baguett og en brus. Tror faktisk ikke vi nevnte busskjøring med ett eneste ord i pausa, men pratet litt om kampen mellom FFK og Dagfinn Dream Team (7-5) i går, Formel 1, WRC og motorsport generelt sett. Det ble også en del prat om Petter og Henning Solberg. På vei ut av Askim kjørte vi mot E18 i retning Oslo og videre på E18 før vi svingte av på riksvei 120 mot Moss. Når vi kom til Moss kjørte vi igjennom Mosseporten og mot sentrum, men ved rundkjøringa ved Esso kjørte vi bare rett igjennom i retning Larkollen. Vel igjennom «bilbyen» kjørte vi ut på E6 og fulgte E6 frem til Solli.

Etter at jeg hadde passert Nylende (fotball)banen skjedde dagens største hendelse. Fra gangstien og ut i veikanten kommer det 3-4 personer som veiver med armene og gir signal for at de ønsker å haike med skolebussen. Jeg er nødt til å sette ned farten for å unngå en farlig situasjon og legger meg også litt ut til venstre for å unngå disse menneskene. Ikke mange sekundene etter kommer det en kranbil (Kynningsrud?) i full fart fra 80-sonen som ikke holder seg på riktig side av gulstripa, slik at jeg er nødt til å legge meg over til høyre igjen og selvfølgelig enda mer ned i fart. Når jeg omsider passerer disse menneskene veiver de fortsatt med armene og er oppe med knyttneven og er rett og slett forbanna for at jeg ikke tok dem med.

Den eneste årsaken til at jeg slakket av på farten her var for å unngå en farlig situasjon og ikke ta dem med i bussen. Dette igjen resulterte i en annen farlig situasjon fordi kranbilen ikke holdt seg på sin side av veien. Alt i alt skjedde det mye mer enn forventet, men det gikk heldigvis bra. Ingen enorm dramatikk hvor jeg enten måtte bråbremse eller «hive bussen til siden», men det føltes allikevel dramatisk nok ut at personer kommer løpende ut i veibanen og jeg i tillegg blir møtt av en kranbil i full fart over i mitt kjørefelt. Kjørelæreren syntes jeg reagerte bra både på faresituasjonen med menneskene som kom løpende ut i veien og kranbilen som kom over i mitt kjørefelt, jeg gjorde derfor ingenting galt, men var bare nødt til å reagere på andres feil i trafikken. Tidligere har jeg rett som det var opplevd at det mennesker har gjort seg klar til å gå på bussen når jeg har kommet kjørende med skolebussen, men dette tok rett og slett kaka. Ikke nok med at de kom løpende ut i veibanen, men de ble jaggu fly forbanna over at jeg ikke tok dem med også!

Det skjedde heldigvis ingen andre «store» ting idag, og jeg kjørte bare rett tilbake og parkerte bussen på Rolvsøy. Når jeg skulle rygge på plass bussen kom det plutselig to barn på sykkel ut av stien fra det lille skogholtet bak bussen, vi valgte derfor å la kjørelæreren være bak bussen mens jeg rygget for å være sikker på at det ikke dukket opp enda fler skolebarn på sykkel. Med unntak av at kjørelæreren underveis hadde nevnt at jeg var flinkere til å plassere bussen i høyre- enn venstresvinger, hadde jeg ett større fokus på dette etter dette. For de som har kjørt disse veiene mot Rakkestad, Askim og tilbake til Moss igjen, vet at dette er «krøtterstier» som svinger både hit og dit hele tiden. I tillegg er det ganske smale veier med ganske dårlig asfalt. Det ble derfor mer jobb å holde bussen «på veien» enn jeg har vært vant til på bedre og bredere veier. Det ble derfor en del mer justering med rattet når det var dårlig asfalt som sporet og i tillegg til at det var usannsynlig mye svinger ute på disse veiene. Ute på disse svingete veiene var det vel ikke ett eneste sted jeg kjørte så fort jeg hadde lov til i 80-sonene, da det rett og slett ikke var forsvarlig å kjøre så fort og/eller at det ikke var mulig å få bussen opp i disse hastighetene på disse veiene.

På E6 tilbake fra Moss hvor det er 100 km/t var jeg pent nødt til å holde meg til 80 km/t, da det ikke er tillatt å kjøre fortere med bussen. Tror heller ikke det hadde vært mulig å få bussen opp i noe særlig mer enn 90 km/t på tanke på turtallet i 6. giret. I dag er vel faktisk første gang jeg har hatt bussen i «maks fart». Joda, bussen er ikke av de sprekeste med sine 206 hestekrefter, men den skal jaggu ha skryt for hvor rolig den går. V8-motoren i hekken på bussen er det såvidt man hører bak der, utrolig behagelig å kjøre med, både som sjåfør og som passasjer, vil jeg tippe. Mye av «bybussene» som er midtmotoriserte bråker noe veldig synes jeg. Dette er naturlig nok den lengste turen jeg har hatt hittil med bussen, og i dag tilbakela jeg 133 kilometer. Jeg er nå ferdig med kjøreopplæringen i bussen og det gjenstår bare teorien og ulykkesberedskap (med brannøvelse). Teorikurset starter jeg på førstkommende mandag og jeg kan ta teoriprøva tidligst tirsdag den 12. september. Ulykkesberedskapen er den 22. september i Moss. Jeg fikk idag også vite at «så bra som du kjører kan du også ta glattkjøringa på bane før du tar førerkortet». Slikt er jo litt gøy å høre da! Ble også fortalt at hvis jeg kjører på førerprøven som jeg har gjort idag, er jeg godt innenfor det som er bestått førerprøve! 🙂

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2006/08/31/sikkerhetskurs-pa-vei-i-bussen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.