Femte kjøretime i bussen

Jeg har idag hatt min femte (dobbelt) kjøretime i bussen. I dag skulle vi først ha en vanlig kjøretime, så en veiledningstime for å evaluere om jeg var ferdig med trinn 3 av kjøreopplæringen. Det ble derfor litt lett blanding av veier og trafikk idag. Først Rolvsøyveien ned til Fredrikstad sentrum, inn mot sentrum og forbi Bussterminalen (på den andre siden av Torvbyen i forhold til de andre gangene jeg har kjørt i sentrum) og i retning brannstasjonen. Deretter igjennom rundkjøringen i retning Hvaler ved brannstasjonen og snu på Kråkerøysiden og tilbake igjen. Deretter skulle jeg kjøre over Fredrikstadbrua og kjøre riksvei 111 mot Sarpsborg. På vei fra Hafslundsøy og inn mot Sarpsborg sentrum startet veiledningstimen og det ble litt kjøring på veier og i kryss jeg ikke hadde kjørt tidligere (med buss), både på utsiden av sentrum og inne i selve sentrum.

På vei tilbake til Fredrikstad kjørte vi bare innom Fredrikstad trafikkstasjon og ut igjen før vi kjørte opp og tilbake til der bussen står parkert. Med unntak av at jeg hadde kommet litt lengre ut mot rundkjøringa enn optimalt før jeg fikk avklart om bilen som kom fra venstre i rundkjøringen skulle til høyre eller rett frem, var det ingenting å utsette på kjøringen idag. Jeg foralte selv at jeg hadde selv lagt merke til at jeg «missa litt» i den rundkjøringen selv, og at det nok var fordi vi pratet ganske mye på vei opp fra trafikkstasjonen. Kjøreskolelæreren nevnte selv at kjøringen var mye, mye bedre når vi ikke pratet noe særlig og jeg fikk konsentrert meg om kjøringen og trafikken. Jeg er derfor ferdig med trinn 3 av kjøreopplæringen og starter på trinn 4 i morgen. Jeg har i morgen sikkerhetskurs på vei som er 6 timer kjøring på landevei. Da skal vi legge opp en rute på forhånd og jeg skal kjøre selvstendig i 4,5 klokketime. Jeg fikk idag vite at vi skal kjøre til Sarpsborg, videre til Askim, så til Moss og så tilbake til Fredrikstad igjen. Det kommer nok til å bli den lengste kjøreturen med bussen hittil. Dagens tur var faktisk den lengste hittil, med 45 kilometer. Jeg opplever til standighet at personer kommer ut av «busskurene» for å gjøre seg klare til å bli med bussen når jeg kommer! 🙂

Jeg hadde tidligere blitt spurt hva slags buss jeg har som skolebuss, noe jeg ikke har hatt noe veldig klart svar på. Se bort fra at det er en eldre Mercedes turbuss. Etter å ha søkt ganske mye på google har jeg kommet frem til at det måtte være Mercedes O303 fra midten av 80- mot slutten av 80-tallet. Jeg benyttet derfor anledningen til å spørre hva slags modell det var idag, tok en titt i vognkortet, og det viser seg å nettopp være en Mercedes O303 15 RHD fra 1987. Bussen veier litt over 12 tonn, har en tillatt nyttevekt på 4,9 tonn og har svimlende 206 hestekrefter. Jeg trodde på forhånd at det var omlag 240 hestekrefter, etter googlingen de siste dagene, men det viste seg altså at det var enda mindre. Da er det ikke så rart at jeg sliter litt med å få bussen opp i fart opp f.eks Fredrikstadbrua og bakken ved Kråkerøy Kirke. Med full buss (50 passasjerer) og litt bagasje veier bussen ca 17 tonn. Jeg benyttet også anledningen til å ta noen bilder av bussen idag:

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2006/08/30/femte-kjoretime-i-bussen/

2 kommentarer

  • heia11 oktober, 2009 kl 15:46

  korleis er det å køyre buss, interessant det du har skreve, arti å lese at dei i buss-skura gjore seg klar hehe
  vurderar å verte buss-sjåfør sjølv men det vanskeligaste verte nok det å ta betaling, er ikkje den skarpaste kniven i smøret, og matte er det eg kan minst diverre…men som sagt bra det du har skreve 😉

  • kak11 oktober, 2009 kl 22:13
   Forfatter

  Hvis du tar en titt på litt nyere innlegg i Buss-kategorien enn dette innlegget som er fra når jeg tok busslappen, så kan du nok lese litt om hvordan det er å kjøre buss i dag, tre år etter at jeg begynte som bussjåfør! 🙂

  Litt enkel hoderegning må nok til når du er bussjåfør, men det skal nok de aller fleste klare å få til! 😉

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.