Fjerde kjøretime i bussen

I dag skulle vi fokusere enda mer på rundkjøringer, spesielt rett frem i rundkjøringer og mykere rattbevegelser, både ved ratting og oppretting av bussen. Det skal hele tiden gå i jevne bevegelser uten rykk og brå bevegelser, slik at turen blir så komfortabel som mulig for passasjerene. Vi kjørte derfor på Rolvsøyveien i retning Fredrikstad hvor det er en drøss med rundkjøringer. Når vi kom nærmet oss sentrum kjørt vi inn mot sentrum og Torvbyen, tok til høyre rundt Torvbyen og inn til venstre ved politistasjonen og så tvers igjennom Domus-krysset. Ingen eldre damer som skulle rygge midt i krysset idag! 😉

Videre kjørte vi mot brannstasjonen og i retning Hvaler, for så og kjøre frem og tilbake mellom brannstasjonen og Shell-stasjonen rett over Kråkerøybrua for å trene på veldig krappe og trange svinger. I svingen ved Domkirken som jeg i går var litt oppå fortauskanten med bakhjulene fordi det var tettpakket med biler i motgående felt, gikk det mye bedre idag. Det var dog mindre trafikk og derfor lettere å ta litt ekstra plass både før og etter svingen. Etter ett par runder kjørte jeg i retning Svinesund og over Fredrikstadbrua. Tvers igjennom rundkjøringa rett over brua og til høyre mot Habornveien og Øra i den neste rundkjøringa. Så tok vi en liten runde på Øra før vi kom tilbake i rundkjøringa i enden av Habornveien igjen, videre i retning Fredrikstad.

Vel over Fredrikstadbrua kjørte jeg inn mot Fredrikstad sentrum igjen, første gang denne veien igjennom sentrum. I Domuskrysset svingte jeg til venstre ut Mosseveien hvor jeg både måtta ta hensyn til motgående trafikk og parkerte biler langs postkontoret. Nede på Fjeldberg båthavn tok vi en tur innom en ganske stor og oversiktlig busslomme for å trene på busslommer. Vi tok også en tur ut av bussen for å se nøyere på hvordan jeg hadde parkert bussen i busslomma. Jeg hadde vært litt borti kanten med forhjulene på vei inn og stod litt nærmere enn nødvendig med forhjulene, men med perfekt avstand med bakhjulene. Videre kjørte jeg inn til høyre ved Maxbo i retning Christianslund, tvers igjennom rundkjøringen på Christianslund og over Kniple. (deler av rute 351 som går opp hit jeg bor) Jeg svinger så til venstre ved Røde Mølle og ned mot Rolvsøyveien og til venstre i rundkjøringen i retning Sarpsborg.

Oppover hele Rolvsøyveien (riksvei 109) på 4-felten stoppet jeg på hver eneste busslomme for å trene nedbremsing, innkjøring og plassering i busslommene. Dette gikk veldig bra, men jeg kan nok begynne å svinge inn til høyre enda litt tidligere på de stedene hvor busslomma er «snill» og ikke har kantstein helt ut til veien. Første gang jeg skulle kjøre ut fra busslomma på Rolvsøyveien, må jeg innrømme at jeg var litt skeptisk til å «presse meg ut». Det er ganske mye trafikk på Rolvsøyveien (riksvei 109, hovedvei mellom Fredrikstad og Sarpsborg) og det er derfor ikke mulig å stå og vente til det er helt klart. Det er derfro bare å sette på blinklyset, sette bussen i bevegelse for å vise at du skal ut og sjekke at bilene enten bremser ned og slepper meg ut eller legger seg over i venstre fil. Etter noen slike ble det lettere å lettere! 🙂

Vi tok også en tur innom trafikkstasjonen, hvor oppkjøringen naturlig nok vil starte og slutte. Når Rolvsøyveien gikk fra å være 4-felt til 2-felt, droppet vi resten av busslommene for å rekke tilbake i tide til parkeringen, hvor neste kjøretime ventet for kjørelæreren (på lastebil). Jeg fikk idag skryt for å ha blitt mye flinkere på myke og jevne bevegelser med rattet. Turen var derfor mye mer komfortabel for passasjeren (les: kjørelæreren) når både giringen og rattingen var mykere og jevnere. Jeg fikk også skryt for å ha blitt mye bedre på plassering og ratting rett igjennom rundkjøringer. Jeg knotet litt på dette i går og det ble derfor unødvendig mye ratting. Det viktige er å hente litt plass til venstre før rundkjøringen slik at du kan legge deg ut til høyre så tidlig som mulig, slik at du midt i rundkjøringen kan begynne å svinge den andre veien, ta litt høyde til venstre for å få med bakhjula ut av rundkjøringa. Jeg fikk også skryt for at jeg hadde fått mer flyt i kjøringen, altså inn i kryss og igjennom rundkjøringer. Man skal prøve å unngå å stoppe helt opp og hele tiden ha bussen i bevegelse. Det ble forøvrig 34 kilometer idag.

Alt i alt gikk det veldig bra idag også, og jeg er derfor i god rute med kjøringen. Onsdag førstkommende kl 9:30 har jeg ny kjøretime, hvor andre del av kjøringen skal være en evalueringstime for å se om jeg er ferdig med trinn 3 av kjøreopplæringen. Hvis så er tilfelle, skal jeg ha sikkerhetskurs på vei (trinn 4) på torsdag og er i grunn klar for oppkjøring. Men jeg må selvfølgelig igjennom ulykkesberedskap, teorikurs og bestå teoriprøva før jeg kan kjøre opp. I forkant av oppkjøringen pleier de å ha en (dobbel) kjøretime dagen før og en (enkel) kjøretime rett før oppkjøringen. Jeg spurte forøvrig hva sikkerhetskurs på vei gik ut på idag, og det er i bunn og grunn en «turbuss-tur» hvor man skal planlegge en tur som jeg skal kjøre selvstendig (kjørelæreren skal selvfølgelig være med, men skal ikke gi noen instrukser underveis) og så skal vi igjennom en gjennomgang og evaluering av kjøringen etter å ha kjørt i 4,5 klokketime.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2006/08/24/fjerde-kjoretime-i-bussen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.