Andre kjøretime i bussen

Jeg har idag hatt min andre kjøretime (alltid dobbelttime, så jeg har hatt 4 kjøretimer hittil) i bussen, og siden vi mistet en halvtime pga startproblemene (på bussen) sist, ble det 2 klokketimer med kjøring idag. Vi var igjennom en komplett daglig sikkerhetskontroll idag, etter at vi ikke fikk sjekket olje- og kjølevæske sist, siden bussen allerede var startet opp. Det vil si kontroll av at kjørelys, fjernlys, markeringslys, blinklys og bremselys fungerer. I tillegg til kontroll av lufttrykket i alle 6 dekkene, innerdekkene bak sjekker man med en «hammer». Neste skritt var å fylle ut skive (til kjøre- og hviletid) og montere denne bak speedometeret. Bussen startet forøvrig opp uten problemer idag.

I dag kjørte jeg fra parkeringsplassen til Wright og ned til Rolvsøyveien og så i retning Sarpsborg. Ved Amfi Borg kjører jeg i retning Oslo igjennom begge rundkjøringene og så mot Biltema/Obs i den tredje. Så og si all kjøringen foregikk rundt Obs på Tunejordet idag. Først inn til høyre ved Obs, forbi Stopp og så til høyre mot Ford og Mazda og så tilbake til Obs og en del ganger rundt for å trene på høyresvinger og plassering av bussen. Når vi var ferdig med høyresvingene kjørte jeg inn på parkeringsplassen til Obs for å kjøre de «svingete» veiene igjennom parkeringsplassen for så å kjøre ut motsatt vei og trene på venstresvinger. Fra å ikke ha vikeplikt noe sted, hadde jeg brått vikeplikt i alle svingene.

Etter ca like mange runder med venstresvinger kjørte jeg rett frem istedenfor å svinge til venstre ved Stopp og fikk derfor kjøre med buss i lyskryss for første gang. På første forsøk kjørte jeg i gang i 1. gir i lyskrysset (slak oppoverbakke) og måtte derfor ganske raskt gire til 2. gir, da bussen knapt nok beveger seg fremover i 1. gir. Følte derfor at det ble litt unødvendig «stress» igjennom dette krysset på første forsøk. Så skulle vi inn til venstre ved Tunevannet mot Obs igjen. Her måtte jeg passe på å legge bussen så langt inn til gulstripa (på venstre side i avkjøringsfila) som mulig, slik at bilene skulle få den plassen de trengte og at overhenget bak på bussen ikke skulle stikke for langt ut når jeg svingte over til venstre. I hver eneste sving må jeg selvfølgelig ta høyde for å få med meg bakparten og bakhjula på bussen, for å ikke kjøre ut i grøfta, over fortauskanter og la skilt og trafikklysens få stå i fred! 🙂

Vi kjørte denne runden noen ganger og på andre forsøk kjørte jeg igang i 2. gir i lyskrysset, noe som overhodet ikke var noe problem og jeg slapp derfor å gire midt i krysset. Mindre å gjøre, mindre stress og alt fløt mye bedre! Istedenfor å stå på bremsen, står jeg heller og «henger» på clutchen for å være klar til å kjøre igang så fort det ble grønt i lyskrysset. Fortsatt mye bruk av speiler selvfølgelig, for å sørge for at ingen befinner seg på innsiden av bussen når man svinger og at ingen «smetter inn foran» bussen idet jeg skal kjøre i gang. Denne siste kjøringen var en veiledningstime for å se om man var ferdig med trinn 2 av kjøreopplæringen. Trinn 1 var grunnkurs storbil. Trinn 2 går ut på:

Trinn 2 – Grunnleggende kjøretøy- og kjørekompetanse.

På trinn 2 skal eleven lære å mestre kjøretøyet rent kjøreteknisk, uten å måtte rette oppmerksomheten mot andre trafikanter. Det er ikke fastsatt et bestemt timetall for undervisningen på dette trinnet. Elevens kjøreferdigheter bestemmer omfanget av undervisningen.

Obligatorisk opplæring

Eleven skal ha gjennomført en obligatorisk veiledningstime som avslutning på trinn 2.

Veiledningstimen skal inneholde både praktisk kjøring og en veiledningssamtale. Med utgangspunkt i kjøringen, skal elev og lærer sammen vurdere om eleven har god nok teknisk kjøreferdighet til at eleven kan flytte oppmerksomheten fra eget kjøretøy til samhandlingen med andre trafikanter.

Etter å ha kjørt runden noen ganger, kjørte jeg tilbake til parkeringsplassen for bussen og rygget bussen på plass på samme sted som sist. Det ble forøvrig 35 kilometer med kjøring i dag! Så hadde vi en liten prat om kjøringa og resultatet av veiledningstimen. Det var i grunn ikke noe særlig kjørelæreren hadde å kommentere, med unntak av å konsentrere enda mer på å få girskiftene enda mykere (slik at passasjerene ikke merker noe til giringen i det hele tatt) og mykere ratting. Jeg hadde lagt merke til det selv at giringen ikke alltid var 100% når det var mange andre elementer å passe på. Men kjørelæreren konkluderte med at jeg var ferdig med trinn 2 og vi går videre til trinn 3 i neste kjøretime. Trinn 3 går ut på:

Trinn 3 – Trafikal del

På trinn 3 er målene rettet mot elevens læring og kjøringen ute i trafikken. Eleven skal beherske kjøring i variert trafikk. Eleven må også ha kunnskap om bestemmelsene i vegtrafikklovgivningen som regulerer kjøringen. Det er ikke fastsatt minste timetall for undervisningen siden elevene har ulik erfaringsbakgrunn.

Obligatorisk opplæring

Eleven skal ha gjennomført en obligatorisk veiledningstime som avslutning på trinn 3.

Med bakgrunn i elevens kjøring skal elev og lærer sammen ta stilling til om eleven har tilstrekkelig kjørekompetanse til å kjøre forsvarlig i en lengre, sammenhengende periode i krevende trafikkmiljø.

Forklaringen av de forskjellige trinnene er hentet fra vegvesen.no! Neste kjøretime er onsdag 23. august kl 11:30. Vi har også satt opp 2 timer til den påfølgende uka, mandag 28. august kl 9:30 og onsdag 30. august kl 9:30. Jeg har nå også fått oversikten over de dagene jeg skal på teorikurs, det blir 4., 5., 6., 8. og 11. september fra kl 9:00 til 15:00.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2006/08/18/andre-kjoretime-i-bussen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.