Første kjøretime i bussen

Jeg har idag hatt min første kjøretime i bussen, og må innrømme at det gikk litt fortere frem enn jeg hadde sett for meg. På forhånd var jeg usikker på om man skulle ut og kjøre den første gangen i det hele tatt, men det fikk jeg fort bekreftet når jeg avtalte dagens kjøretime (startet kl 8:00) i går ettermiddag. Vi hadde dog litt startproblemer idag, og måtte ty til startkabler for å få i gang bussen. Men da startet den velvillig. En eldre Mercedes turbuss som har passert 817.000 kjørte kilometer. Jeg fikk dog beskjed om at jeg helst ikke burde kvele bussen, da det ikke var sikkert at vi fikk start på den igjen!

Så var jeg avgårde for første gang bak rattet på en buss, opp mot ett boligfelt, inn og ut av noen busslommer og snu på en snuplass ved barneskolen. Det var mye fokus på plassering i veibanen og ikke minst plassering av bussen i svinger. Det er ikke noen tvil om at det krever litt mer planlegging og ikke minst mer plass å komme rundt en sving med en stor buss enn hva man er vant til med en personbil. Jeg har nok aldri brukt speilene så mye noen gang. Både for å se hvordan jeg lå i veibanen i forhold til hvitstripa og til møtende trafikk og for å følge med om jeg fikk med meg bakhjula igjennom svingene og ikke ut i «grøfta».

Det var også mye fokus på det faktum at man sitter foran forhjulene og at man derfor uten problem kan kjøre fronten på bussen «ut av veien» uten at det er noe problem, hjulene er jo fortsatt på veien! Det ble derfor en del stopping for å se hvor mye jeg faktisk hadde igjen til «kanten» i forhold til hva jeg trodde selv. Nå på første kjøretime var det såpass uvant å kjøre så stort kjøretøy at jeg var ikke i nærheten av kanten en gang. Så bar det videre ned fra boligfeltet til Rolvsøyveien (riksvei 109) for så å kjøre i retning Fredrikstad. Videre ned til Nes (boligområde og industriområde) for å kjøre rundt og rundt 2 ganger hver vei for å trene på plassering av bussen i både høyre og venstresvinger. I tillegg til å ta høyde for få med bakhjula igjennom svingen måtte jeg også ta hensyn til andre trafikanter og trær som hang ut i veien. Greit å gjøre dette på ett område hvor det både er lite trafikk og mennesker i grunn.

Bussen har forøvrig manuell girkasse og det er jaggu lang «vandring» mellom girene. Ikke en «tettgiret girkasse» her nei. Med unntak av at jeg hadde problemer med å få den i 3. gir ved ett par anledninger, som resulterte i at jeg satt den i 5. gir en gang, var det i grunn ingen problemer med giringen. Når jeg ble fortalt at det bare var å dra den ut av 2. gir, og skyve den videre til 3. gir uten å «tvinge» den noe sted, så gikk den rett i 3. gir uten problemer. Jeg må dog innrømme at jeg ikke er lei meg for å slippe å kjøre manuell gir når jeg begynner å jobbe hos Borg Buss! 🙂

Etter rundene rundt nede på Nes kjørte jeg videre opp til Rolvsøyveien igjen og svingte igjen i retning Fredrikstad og fulgte Rolvsøyveien til Østfoldhallen og svingte av opp til Saxegård sag og fulgte Råkollveien tilbake ned til der bussen står parkert. Det er mye vikeplikt fra høyre i tillegg til fartsdumper hele veien, så det gikk ganske pent og pyntelig for seg nedover hele Råkollveien. Jeg hilste også på farmor som var ute i hagen på vei ned. Jeg er dog usikker på om farmor la merke til at det faktisk var jeg som satt i bussen! «Åh, kjenner du lokalbefolkningen også?» kom det fra kjørelæreren! 🙂

Vel fremme nede ved gamle Rimi/Spar-butikken hvor bussen (og lastebilene) står parkert var det rygging av bussen som stod på timeplanen. Ved å planlegge dette litt må jeg si at dette var mye enklere enn jeg hadde regnet med. Det er en såpass stor plass dette, at det bare er å kjøre inn på plassen, snu hele bussen så det i grunn bare er å rygge den rett på plass. Men det er nok første gang jeg rygger ett kjøretøy etter bare speilene. I personbil har jeg vært vant til å snu meg rundt og se ut igjennom bakruta. Det er dog litt problematisk på en buss! 😉

I bunn og grunn synes jeg dette gikk veldig bra, bussen var lett å kjøre, ganske lett å gire og det føltes ikke så voldsomt gedigent ut som jeg hadde fryktet på forhånd. Jeg har aldri kjørt noe større enn en 6 tonn liten lastebil, noe som er ganske små greier i forhold til denne turbussen. Og jeg må faktisk innrømme at jeg fikk mer «sjokk» når jeg satt meg inn i en Seat Alhambra enn når jeg satt meg inn i bussen idag. Men jeg var nok mer forberedt på at jeg skulle kjøre noe stort idag, enn når jeg satt meg inn i Alhambra’n.

Synes dog det var litt snodig å kjøre mellom 1.000 og maks 2.000 omdreininger, aller helst skulle jeg gire ved 1.500 omdreininger. Når man kjører igang gjorde man jo knapt annet enn å gire! Å kjøre i gang i 1. gir er ihvertfall fint liten vits såfremt det ikke er snakk om bakkestart. Makan til «krabbegir» har jeg ikke vært borti noen gang. Det var derfor mye bedre å kjøre i gang i 2. gir, så slapp man å gire umiddelbart. Fikk også prøvd meg på noen «milde» bakkestarter idag, hvor man slapp ut clutchen litt slik at bussen «hang» på giret og ikke trillet bakover, og så gå forsiktig på gassen og slippe clutchen pent ut. Jeg så idag også kjøre/hviletid skive idag, noe som måtte fylles ut og monteres før man kjørte avgårde, og tas ut og fylles ut når man var tilbake igjen. Det ble hele 13 kilometer kjøring idag. Siden det tok litt tid før vi kom avgårde idag blir det 2 hele klokketimer neste gang, som blir førstkommende fredag kl 9:30!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2006/08/15/forste-kjoretime-i-bussen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.