Audi R10 blir motarbeidet av IMSA i ALMS

At forgjengeren til Audi R10, Audi R8 hadde flere og flere restriksjoner mot slutten, er ikke så rart, da den var en aldrende racingbil som ikke var bygget etter gjeldende regler. Men at Audi R10 som er ny av året og er bygget 100% etter de gjeldende reglene får restriksjoner etter restriksjoner, kan jeg rett og slett ikke fatte og begripe. Det er da ikke Audi sin feil at de klarer å lage en bedre racingbil under de gjeldene reglene enn hva konkurrentene klarer? IMSA (International Motor Sports Association) derimot svarer med å gi Audi R10 den ene restriksjonen etter den andre.

Først var det restriksjon på fylling av diesel, slik at dieselfyllinga skulle ta lengre tid enn bensinfyllinga til konkurrentene. Så skal konkurrentene få lov til å kjøre med 65 kilo lettere bil enn Audi R10. Det nyeste nå er at konkurrentene fra løpet på Mosport den 3. september skal få lov til å kjøre med en bensintank på 5 liter mer enn hva Audi R10 får lov til. Hva er dette for oppførsel? Nei Audi, dere har laget en for bra racingbil, så nå får vi prøve å stikke kjepper i hjula på dere, slik at dere ikke vinner alle løpene. Hvor er logikken og etikken i dette? Skal ikke alle deltakerne ha de samme reglene? Det virker ihvertfall ikke som IMSA er enig i det.

Det er andre motorsportgrener (f.eks WTCC) som har «straffevekt» hvis man gjør det bra. Man får straffevekt for seire, pallplasser og hvis man har mange poeng i førermesterskapet (f.eks ved å lede mesterskapet). Dette er ett reglement som gjelder alle som er med og gjør man det bra, får man straffevekt i form av ballast i bilen sin. Dette for å utjevne konkurransen og gjøre mesterskapet så spennende som mulig, gjerne helt til siste løp. Jeg synes ikke at det er fair at man skal straffes fordi man lykkes, men dette er ett reglement som gjelder alle deltakerne og som er avtalt på forhånd. Å derimot å gå inn på enkeltdeltakere og gjøre endringer underveis blir helt bak mål.

Som f.eks i Formel 1 frem til 2004-sesongen syntes jeg det var rimelig kjedelig at Michael Schumacher og Ferrari vant hele tiden, men det er da ikke Ferrari sin feil at de har lykkes i å lage en bra bil og ha en bra fører? FIA har gjort ganske mange endringer de siste årene for å prøve å gjøre Formel 1 mer publikumsvennlig og for å spare teamene for utgifter, men det er da ikke innført individuelle restriksjoner på noen team underveis i sesongen. Å endre reglementet fra sesong til sesong er jeg med på, for da stiller alle til start med de samme forutsetningene.

Men å gå inn og ilegge individuelle endringer underveis i sesongen gjør meg rett og slett irritert. Det har nå også gjort Audi Sport såpass irritert at de revurderer sin deltagelse i ALMS (American Le Mans Series). Hvis IMSA har planer om å fortsette å motarbeide Audi og ilegge individuelle restriksjoner fremover, har jeg ingen problemer med å forstå hvis Audi ikke stiller til start i ALMS neste år. Er det det IMSA vil?

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2006/08/13/audi-r10-blir-motarbeidet-av-imsa-i-alms/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.