Jederens Rev kystfort

Etter Nærbø kystfort dro jeg videre til Jederens Rev kystfort som ligger på Jæren i Rogaland. Det fremstår i dag som et mindre anlegg og bygget i feltmessig stil. HKB 8/978 Jederens Rev ble etter hva jeg har skjønt bygget allerede i 1941 og det er derfor ingen bunkere som er bygget etter Regelbau-standarden som kom på et senere tidspunkt under andre verdenskrig. Selv om planene for standardiserte bunkere lå klare på et tidligere tidspunkt, var det først i 1942 at byggingen av bunkere kom for alvor i gang. Hitler beordret dette året utbyggingen av Atlanterhavsvollen, og en mengde nye bunkere ble konstruert, men selvstendig i de forskjellige forsvarsgrenene. Totalt ble det konstruert omkring 250 forskjellige bunkertyper i Regelbau-systemet, og dette i  tillegg til en del særkonstruksjoner. Dette førte til at bunkerne fikk et eget kategorisystem. R som ble brukt av Wehrmacht (først og fremst av hæren), L for Luftwaffe og M for Marine.

Men bunkerne på Jederens Rev kystfort var av typen Vf (verstärkt feldmäßige) som betyr feltmessig forsterket. Dette var en bunkerstandard som bestod av betongvegger på 80-100 cm. Som må regnes som ganske «enkle» bunkere i forhold til de permanente bunkerne i klassen Ständig i Regelbau-systemet. I tillegg er det ganske vanlig å se dette «bølgeblikktaket» inne i bunkerne. Jeg har skrevet mye mer om Vf-standarden og forskjellen på Vf- og Regelbau-bunkerne i artikkelen om Bunker på Langøya. På Jederens Rev var jeg inne i flere bunkere av Vf-typen, bunkerne hadde nummer 19, 20 og 3. Det skal også ligge to ved siden av hverandre et annet sted på området, hvor den ene har nummer 21, mens den andre ikke har noe nummer. Men disse to var jeg ikke i. Noe sier meg at grunneier er litt lei av tråkk på eiendommen sin, for det stod en del skilter vedrørende dette.

Jeg valgte derfor å parkere på motsatt side av veien, hvor det ikke var noen slike skilter og gikk primært på veien og tok turen innom de bunkerne som lå i nærheten av denne. Kanonstillingene på dette kystfortet er såvidt jeg har skjønt ikke synlige i dag. HKB 8/978 Jederens Rev hadde 4 stykk 10 cm K17/04 feltkanoner med en rekkevidde på 15.000 meter som hovedskyts. I tillegg skal fortet hatt 2 stykk belgiske 7,5 cm FK 234 kanoner og en 7,5 cm fransk FK 97 kanon ifølge Atlantikwall-boka til Rudi Rolf. Fortet skal i tillegg hatt 2 stykk 5 cm kwk panservernkanoner og 2 stykk 2 cm Flak luftvernkanoner. 60 cm og 150 cm lyskastere og 8 stykk flammekastere var også blant våpnene på dette kystfortet. Det var med andre ord et fort med ganske mye våpen. Det er ihvertfall ikke noen tvil om at fortet var større enn det kanskje fremstår i dag.

Kommandobunkeren på HKB 8/978 Jederens Rev var bygget som tilsvarende type som på Obrestad fyr. Det vil si et firkantet tårn med lave «vinduer» fra observasjonsposten i toppen av tårnet. Men denne kommandobunkeren/tårnet står ikke i dag, såvidt jeg har fått med meg. Jeg har ihvertfall ikke funnet noen bilder eller informasjon som skulle til si at kommandobunkeren eksisterer i dag. Til slutt kan man jo oppsummere med at dette på ingen måte fremstår som et stort anlegg i dag, men det var mer omfattende under krigen selvfølgelig. Og en av veldig mange forsvarsanlegg som tyskerne bygde i Norge under andre verdenskrig.

                                  

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/06/28/jederens-rev-kystfort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.