Siste stopp på turen min nordover til Karmøy etter Syreneset fort og Neset fort ble Skudenes kystfort. Under krigen het dette fortet HKB 1/978 Skudenes og er det fortet som det kanskje hadde vært mer naturlig at Neset fort, Zug 3/978 Skudenes var underlagt. Men det var istedenfor underlagt Syreneset fort, HKB 3/978 Syre. Skudenes kystfort hadde et imponerende antall kanoner som hovedskyts, hele seks stykk franske 15,5 cm K416 feltkanoner fra første verdenskrig. Kanonen heter egentlig Canon de 155 C modéle 1917 Schneider og ble produsert i 3.020 eksemplarer. Ifølge Atlantikwall-boka til Rudi Rolf er denne kanonen oppgitt med en rekkevidde på 15.000 meter. Rekkevidden varierer fra 14.000 til 17.000 meter avhengig av variant av kanonene.
Det er fordi dette er basert på en gammel fransk feltkanon fra første verdenskrig av modell 1877 og 1914 som hadde en rekkevidde på 14.000 meter. Men med å bytte ut kanonrøret med et lengre kanonrør, ble rekkevidden økt til opp mot 17.000 meter. Det kom ikke mindre enn 109 eksemplarer av denne kanonen til Norge under andre verdenskrig, og er dermed den nest mest brukte kanonen i det tyske kystartilleriet. Etter å ha lest litt om denne kanonen på kystfort.com-forumet, ser jeg at det ikke var så unikt med seks kanoner allikevel, ikke av denne typen ihvertfall. I Rogaland og Hordaland hadde hadde følgende batterier franske 15,5 cm K416 kanoner:
HKB 7/978 Randaberg
HKB 66/977 Vikene
HKB 63/977 Nordheim
Alle disse batteriene var satt opp med seks stykk av disse kanonene, operative mellom 1941 og 1945. Rekkevidden på disse kanonene varierte fra 14.000 til 17.000 meter på disse batteriene. Mens HKB 66/978 Vikene og HKB 63/977 Nordheim hadde en rekkevidde på 14.000 meter, hadde HKB 1/978 Skudenes en rekkevidde på 15.000 meter og HKB 7/978 Randaberg en rekkevidde på 17.000 meter. Granatene brukt til denne kanonen hadde forøvrig en vekt på ca 45 kilo. Denne informasjonen er hentet fra boka «Tyske Kystfort i Norge» skrevet av Jan Erik Fjørtoft, utgitt i 1983. En bok som hadde vært interessant å få tak i et eksemplar på. Men siden dette er en så ettertraktet bok på bruktmarkedet, kommer den opp i ville summer når det først selges et eksemplar. For øyeblikket ligger det to eksemplarer på finn.no, den ene går for høystbydende over 2.250 kroner og den andre er priset til 8.000 kroner. Sistnevnte blir nok aldri kvitt boka si, regner jeg med.
HKB 1/978 Skudenes ble opprettet i mai 1941 med seks stykk av de nevnte franske 15,5 cm K416 kanonene. Det mest vanlige antall kanoner på fortene er etter hva jeg har registrert fire kanoner. Mens det f.eks på Syreneset fort var fem kanoner. Fortet ble først satt opp med fire kanoner, men ble tildelt en femte kanon på et senere tidspunkt. Fortet hadde også en stykk fransk 7,5 cm FK 97, tre stykk 2 cm FLAK 38, to stykk 5 cm KwK i sokkellavett og tilsammen tre lyskastere. To stykk 60 cm og en stykk 150 cm lyskaster. Dette var med andre ord et ganske stort fort, i motsetning til det lille batteriet Zug 3/978 Skudenes som var underlagt HKB 1/978 Syre.
Beliggenheten til HKB 1/978 Skudenes på Falnes ga god oversikt over området vest av Karmøy og Boknafjorden. Stridsoppdraget var å beskytte området rundt sørspissen av Karmøy med innseilingen til Boknafjorden mellom Kvitsøy og Karmøy og innseilingen til Haugesund fra sør. Kanonene stod i åpne stillinger og kommandobunkeren er en av de svakest bygde på Karmøy. Ildledningsutstyret ved batteriet på Falnes var sannsynligvis en 3-4 meter stereoavstandsmåler. Batteriet hadde to typer maskingevær, og noen av dem hadde magasiner som tilsa at det var norske maskingevær av typen M/22 Madsen. Ved krigens slutt hadde HKB 1/978 Skudenes tusenvis av granater og patroner til luftvernkanonene. Etter krigen ble kanonene skrapet på stedet, da anlegget ikke ble regnet å ha særlig stridsverdi med de gamle franske feltkanonene i åpne stillinger. Batteriet ble også overlappet av de andre batteriene i nærheten.
For å komme meg opp til Skudenes kystfort parkerte jeg ved et ridesenter rett nedenfor. Det var ikke så stor aktivitet der en fredag kveld i slutten av april, så jeg følte ikke at jeg «tok meg til rette» ved å parkere der. Da er det bare å rusle opp bakken så kommer man til fortet før man aner det. Den første kanonstillingen finner man ganske fort oppe på en liten høyde. I tillegg finner man grunnmuren til mannskapsbrakker og slik på vei inn på området. Kommandobunkeren til Skudenes kystfort ligger litt tilbaketrukket på området. Dette må være en av de mindre kommandobunkerne jeg har vært borti. Dette er også en Vf kommandobunker, det vil si i feltmessig standard og ikke en kraftig Regelbau kommandobunker. Men dette fortet ble jo også bygget allerede i 1941 og byggingen av de store Regelbau-bunkerne hadde ikke begynt enda på det tidspunktet.
Men det finnes faktisk en stor Regelbau R607 ammunisjonsbunker. For å bygge en R607 ammunisjonsbunker gikk det med 740 kubikkmeter med betong og det første eksemplaret ble bygget i fjerde kvartal i 1942. Denne bunkeren ble med andre ord bygget på et senere tidspunkt på Skudenes kystfort, og ikke umiddelbart når det ble etablert på stedet. Det ble bygget 25 slike ammunisjonsbunkere i Norge, 49 i Danmark, 21 i Nederland og 195 i Frankrike. En ganske vanlig bunker med andre ord. Det finnes også en slik bunker på Syreneset fort. Jeg tok selvfølgelig turen inn i R607-bunkeren på Skudenes kystfort. Den stod overraskende høyt i terrenget, her hadde de tydeligvis ikke tatt seg bryet med å grave den så langt ned. Bunkeren er bygget i Ständigt Baustärke B, det vil si at tak og vegger er 2 meter tykke.
Ikke alle kanonstillingene på Skudenes kystfort er i like god stand i dag, men tre av de fire jeg besøkte var fortsatt ganske fine. To av kanonstillingene besøkte jeg ikke, når jeg i ettertid har studert flyfoto fra gulesider, ser jeg at de ligger litt lengre syd enn det sydligste jeg var. Når jeg hadde funnet fire kanonstillinger, så jeg meg vel som ganske fornøyd. Om jeg på det tidspunktet husket at det var seks kanonstillinger på akkurat dette fortet, husker jeg ærlig talt ikke. De to første kanonstillingene man kommer til er kanon 1 og kanon 2, og de nærmest kommandobunkeren og R607 ammunisjonsbunkeren er kanon 5 og kanon 6. Det er med andre ord kanon 3 og kanon 4 jeg ikke har bilder av. Men ellers må jeg si at jeg hadde et fantastisk lys, skyer og ikke minst skue når jeg var på Skudenes kystfort! Det åpnet bra og ble bare bedre og bedre etterhvert! Det er virkelig gøy å ta bilder når forholdene ligger så godt til rette som dette!
Jeg tok selvfølgelig også turen inn i den tilsynelatende lille kommandobunkeren. Utkikksposten ser ihvertfall veldig liten ut. Men den er faktisk ikke så liten når man kommer inn i den. Det er et større rom med en gang man har gått «løpegraven» inn til kommandobunkeren fra siden. Så går man en trapp opp til selve utkikksposten hvor man har litt av en utsikt! Jeg fikk noen virkelig fine bilder herfra! Skudenes kystfort var uten tvil mye mer interessant enn det Neset fort var. Men jeg ville rett og slett få med meg Neset fort også, siden dette batteriet var underlagt Syreneset fort og på grunn av historien til kanonene som stod og fortsatt står på stedet, ihvertfall en av de to.
Dette var avslutningen på min dagstur nordover til Karmøy. Det er uten tvil MYE mer interessant på Karmøy, så jeg må utvilsomt tilbake! Men det var dette jeg fikk tid til i løpet av en dagstur.
Siste kommentarer: