Obrestad fyr og fort

Fra Kvassheim fyr til Obrestad fyr er det bare litt over et kvarter å kjøre, dermed ble det en liten tur innom Obrestad fyr på tampen av kvelden. Men lyset ble veldig raskt mye dårligere i løpet av den halvtimen jeg var på Obrestad fyr. I motsetning til Kvassheim fyr, var det rester av militærhistorisk interesse ved Obrestad fyr. Under andre verdenskrig bygde tyskerne et batteri med navn HKB 16/978 Obrestad fyr der. Batteriet ble bygget i mai 1941 og hadde fire stykk 10 cm K17/04-kanoner, men fikk senere også tildelt en 15 cm lysgranatkanon i forbindelse med jernbanebatteriet på Nærbø. Batteriet ble bygget i og rundt fyret, men mye av dette er i dag ikke synlig lengre. To av de opprinnelige fem kanonstillingene er fortsatt synlige, jeg har tatt bilder av den som lå nærmest fyret.

I tillegg er det bunkere både her og der. Men jeg kunne tenke meg å ta en ny tur til Obrestad fyr ved en senere anledning for å få med meg mer av det som ligger i nærheten, deriblant en luftvernstilling. Men jeg fikk noen fine bilder av Obrestad fyr etter at sola hadde gått ned denne kvelden. Det var også folk i en av bygningene som hilste og smilte og var vel litt nysgjerrig på hva jeg gikk rundt og holdt på med. Men speilrefleksen burde jo besvare det spørsmålet ganske enkelt og greit.

Her er litt informasjon om Obrestad fyr fra wikipedia:

Obrestad fyr ligger på Obrestad i Hå kommune i Rogaland. Fyret ble åpnet i 1873. I de 30 første årene fyret var i drift var lyskilden enkel oljebrenner med veke. I 1902 ble den skiftet ut med en petroleumsglødebrenner som gav et langt sterkere lys. I 1916 ble fyret elektrifisert, det ble da også montert tåkesignal på fyret.

Under andre verdenskrig var fyret en del av tyskernes forsvarsanlegg, og det ble bygd et utkikkstårn på bygningen, rundt området ble det også bygd bomberom. I årene 1949 og 1950 ble det bygd en ny fyrvokterbolig, samtidig ble fyret modernisert. I 1991 ble fyret automatisert og avfolket. I 1998 ble det fredet etter lov om kulturminner. Fyret ligger bare noen hundre meter fra Hå gamle prestegard.

Hvis man lurer på hvor kommandobunkeren på Obrestad er, så kan man lete i det uendelige hvis man leter etter en tradisjonell kommandobunker. Tyskerne bygde nemlig det store hvite tårnet som observasjon. Den gang stod fyrlykta i fronten av bygningen, men ble flyttet opp i tårnet etter krigen. Det er årsaken til at det er støpt igjen i ytterveggen på den gamle fyrbygningen! Det store hvite tårnet som tyskerne bygget til observasjon til dette batteriet, var dog ikke hvitt under krigen. I tillegg hadde det lave åpninger/vinduer et stykke ned fra toppen av tårnet for selve observasjonsposten. Den gangen stod fyret fortsatt på motsatt vegg av fyrbygningen. Dette forklarer hvorfor Obrestad fyr fremstår å ha selve fyrlykta på «feil side» av fyrbygningen. Det er nok mer vanlig at selve fyrtårnet er vendt ut mot havet. Men det hadde den jo også i starten.

Helt til slutt klarte jeg selvfølgelig ikke å dy meg med å ta noen flere bilder av bilen. Disse bildene er tatt kl 21.35 på kvelden, så det er en stund siden sola forsvant ned under horisonten, så det er ikke så mye lys jeg hadde å jobbe med. Men jeg valgte å tenne lysene på bilen, som fikk en veldig kul effekt synes jeg. Bildene er tatt med ISO 500, blender F8 og 1/20 dels sekund og 1/25 dels sekund på frihånd selvfølgelig. I Adobe Lightroom har jeg redigert bildene litt, det vil si at jeg har justert lys, farger, kontrast, høylys/lavlys og slike ting. I tillegg har jeg justert fargebalansen litt. På de to første bildene valgte jeg å løfte opp selve bilen med å gjøre den nesten helt hvit, mens på de tre siste bildene hvor jeg har tent hovedlysene på bilen, har jeg valgt å la den være ganske mørk, selv om jeg har justert opp bilen litt.

Vil si det ble en bra dag med tur sydover til Sirevåg og Eigerøy i sterk kuling, Sirevåg kystfort, Eigerøy kystfort, Hitlertenner ved Brusand, Kvassheim fyr og Obrestad fyr. Totalt ble det 10.756 skritt denne dagen.

                                             

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/06/25/obrestad-fyr-og-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.