Kvassheim fyr og Kia Sportage

Hvis man ser bort fra søndagen hvor jeg tok en tur til Sverd i fjell i Stavanger, var det først på mandagen at jeg la opp til en real tur i regionen for å se på militærhistoriske anlegg og ikke minst et par fyr. På vei sydover mot Sirevåg og Eigerøy fikk jeg virkelig sett hvor økonomisk min nye Kia Sportage kan gå. Riktignok med litt medvind, men da klarte jeg å kjøre ned til Sirevåg på utrolige 0,42 liter diesel per mil. Dette var bare en måned etter at jeg kjøpte bilen, så jeg hadde nok ganske mye «ny bil» i huet på denne turen, derfor dukker bilen opp på bilder i hytt og gevær. Først ut var Sirevåg kystfort, så Eigerøy kystfort før jeg tok bilder av Hitlertenner for aller første gang ved Brusand. Mot slutten av dagen hadde jeg lagt opp til at jeg skulle besøke to fyr på veien.

Først ut ble Kvassheim fyr, og på vei til fyret fikk jeg mildt sagt veldig mye VÆR. I løpet av denne mandagen hadde jeg sol fra blå himmel, overskyet vær, regn, hagl, snø og ikke minst sterk kuling (17-20 sekundmeter vind)! Jeg vil tørre å påstå at dette var alle våre årstider i løpet av en og samme dag! Og det var nettopp en seriøs haglbyge jeg hadde fått når jeg ankom Kvassheim fyr. Jeg ble derfor sittende i bilen en stund i påvente at været skulle bli bedre. Nå har jeg overhodet ingenting i mot å tilbringe tid i bilen, den er en fryd å kjøre og veldig behagelig å sitte i. Men jeg var jo primært på tur for å ta bilder. Men været lettet etterhvert og jeg våget meg ut av bilen. Men jeg hadde ikke mer enn rukket å ta frem kameraet og gjøre meg klar, før himmel åpnet seg igjen.

Jeg snudde derfor ryggen til vinden (og nedbøren) og håpte at det skulle være fort gjort. Da stod jeg tilfeldigvis vendt mot bilen med fyret i bakgrunn, og slik ble de første bildene av min nye Kia Sportage og Kvassheim fyr i bakgrunn tatt. Hvis man tar en nærmere titt på bildet, spesielt de mørke partiene på bilen og himmelen, så ser man at det er alt annet enn oppholdsvær. Den værste nedbøren og haglet ga seg etterhvert, men i løpet av hele den tiden jeg var ved Kvassheim fyr var det litt nedbør hele tiden. Og jeg må si at det er ganske spesielt å stå og ta bilder av solnedgangen mens det samtidig haglet som fy. Jeg har valgt å legge ut disse bildene, kanskje ikke fordi de er av de fineste bildene av solnedgang jeg har tatt, men for å vise hvordan været var, og at selv i den typen vær, kan man få brukbare bilder.

Men det er stor forskjell fra når nedbøren var på sitt værste til det nesten hadde roet seg ned, i bildene mener jeg. I tillegg til de bildene jeg tok av bilen med en gang nå det haglet som værst og når det begynte å lysne opp litt, ble det også til at jeg tok en del bilder til slutt også. Det var rett og slett et veldig fint sted med hærlige omgivelser og ikke minst farger mens sola var på vei nedover mot horisonten. Derfor har jeg valgt å bruke tittelen Kvassheim fyr og Kia Sportage, da det er en stor andel bilder av bilen og ikke bare Kvassheim fyr.

Litt informasjon om Kvassheim fyr fra wikipedia:

Kvassheim fyr ble bygd i 1912, og var det siste leddet i utbyggingen av fyrene på Jæren. Stasjonen må derfor sees i en sammenheng med både Obrestad fyr og Feistein fyr, som begge ble bygd for å lede trafikken trygt forbi Jærkysten. Til tross for at det var to andre fyr på Jæren, var det stadig forlis, og i 1906 ble det bygd et knall-tåkesignal like sør for der Kvassheimfyret står i dag. Dette tåkesignalet ble nedlagt da fyret ble bygd i 1912. Fyret ble utstyrt med tåkehorn som igjen ble erstattet med tyfon i 1956. I 1990 ble fyret automatisert og avfolket. I 2002 ble fyret overrakt Jæren Friluftsråd, og arbeidet med å pusse opp, restaurere og bygge om det gamle fyret er i full gang. Målet er å åpne lokalene for allmennheten og presentere kysthistorie blandet med rå natur og jærsk gjestfrihet.

Det er ikke uvanlig at tyskerne bygde forsvarsanlegg ved fyrene langs kysten, men jeg kan ikke si at jeg så noe ved Kvassheim fyr. Det er heller ikke oppført noe i Atlantikwall-boka til Rudi Rolf ved Kvassheim fyr. Så da går jeg ut ifra at jeg ikke gikk glipp av noe. Men i likhet med mange fyr som har blitt automatiserte, så er det gamle fyret og trebygningen blitt erstattet av et betongfyr som står like i nærheten. Ikke like sjarmerende akkurat, men det er fint å se at de velger å ta vare på det gamle fyret og bygningsmassen av historiske årsaker. Andre eksempler på fyr som har blitt erstattet av slike «betongfyr» er Agdenes fyr, Odderøya fyr og Filtvet fyr.

                                                        

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/06/25/kvassheim-fyr-og-kia-sportage/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.