Fossum brogalleri

Jeg har omsider fått tatt meg en tur til Fossum brogalleri etter å ha besøkt Vamma kraftverk og Solbergfoss kraftverk samme dag. Fossum brogalleri er ett av flere anlegg som ble bygget etter unionsoppløsningen for å styrke Glommalinjen. Brogalleriet var en del av Fossumstrøkets festning og var underlagt Høytorp fort. Fossumstrøkets festning bestod av Høytorp fort, Trøgstad fort, Fossum brogalleri og Langenes brogalleri. Langenes brogalleri har jeg fortsatt til gode å besøke. Det var forøvrig en utrolig strålende dag jeg hadde den dagen jeg besøkte Fossum brogalleri. Jeg hadde derfor på meg solbriller og fototustyret på ryggen. Jeg hadde ikke regnet med å kunne gå inn i selve anlegget. Det stod nemlig åpent. Det gjør kanskje det hele tiden?

Mer om Fossum brogalleri fra wikipedia og lokalhistoriewiki:

Fossum brogalleri er ett av flere anlegg som ble bygget etter Unionsoppløsningen for å styrke Glommalinjen. Brogalleriet var en del av Fossumstrøkets festning, også kalt Fossumavsnittet og var underlagt Høytorp fort. Anlegget ble sprengt ut i en fjellside ved Glommas vestbredd i Spydeberg kommune i årene 1914 til 1917 for å forsvare daværende Fossum bru over Glomma mot angrep østfra. Anlegget regnes som nedlagt på 1930-tallet, men ble likevel trolig brukt i forbindelse med kamphandlinger under det tyske felttoget i 1940, til tross for at dette kom fra vest. Da ble forøvrig broen forsøkt sprengt.

Brogalleriet består av en 32 meter lang korridor med siderom og fjellhaller. I siderommene finner man i alt syv skyteskår, hvorav to med plass til mitraljøser. Anlegget har kun én inngang, på sydøstre side. Ca. en kilometer mot nord finnes et lignende brogalleri for Langenes jernbanebro. Dette brogalleriet var en del av Langenesbatteriet. I dag er Fossum brogalleri fredet og ligger nær Fossum bru ved tidligere E18, nå Fylkesvei 128.

Fossum brogalleri ble restaurert i 1990-årene av Lions i samarbeid med Heimevernet, Spydeberg kommune og Østfold fylkeskommune. Anlegget ble fredet i 2004.

Det var derfor litt av en positiv overraskelse at jeg kunne komme meg inn i Fossum brogalleri! Men det var en liten strek i regninga at jeg hadde på meg solbrillene og ikke hadde med meg brillene mine. Det var ikke noe særlig vits å ta av meg solbrillene heller, da ville jeg bare se «tåke», eller ihvertfall alt veldig uskarpt. Jeg hadde heller ikke med meg blitzen, da den som regel bare er med når jeg vet at jeg trenger den. Men heldigvis har man en innebygd blitz i kameraet, selv om den ikke på noen måte er like bar som den eksterne. Men utstyrt med lommelykt, kamera og solbriller bar det inn i Fossum brogalleri! Det var utrolig gøy å se hvordan det så ut innvendig, og jeg fikk tatt en masse bilder av de skyteskårene som er sprengt ut i fjellet ved Fossum bro! Også utrolig artig å se den gamle vedovnen stå der inne fortsatt. I ganske dårlig forfatning riktignok, men det er jo ikke så rart med tanke på at dette anlegget ble bygget mellom 1914 og 1917.

Nå gjenstår det bare å få tatt seg en tur til Langenes brogalleri, så er Fossumstrøkets festning komplett for min del! Langenes brogalleri ligger dog litt mer «avsides» siden den skulle beskytte en jernbanebro og ikke en bilbro.

                                                                                               

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/05/11/fossum-brogalleri/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.