Omvisning på Høytorp fort

Det er bare en uke siden jeg var på Høytorp fort sist. Men etter at jeg la ut innlegget og bildene fra forrige tur, har jeg klart å få til en omvisning inne på Høytorp fort! De vanlige omvisningene foregår bare i månedene juni, juli og august, men man kan få til omvisninger for grupper utenom dette også. Men i går var jeg altså alene igjennom hele Høytorp fort alene sammen med «fortgeneral» Dagfinn Knutsen! Etter hva jeg forstod var det også årets første omvisning! Jeg hadde blitt lovet at jeg skulle få en omvisning på hele fortet innendørs og på toppen av reduiten. Det som er utenfor reduiten og vollgraven er det jo lett for meg å utforske på egenhånd. Noe av det så jeg jo også på forrige tur på Høytorp fort!

En vanlig omvisning på Høytorp fort tar ca 1,5 time, men i dag skulle jeg få se mer enn det som man vanligvis får se på en vanlig omvisning, men hvis man droppet en del av historikken, ville det ta ca 2 timer. Hvis man ser bort fra at jeg har kontroll på hvor vi startet hen, så tok det ikke så lang tid før jeg var litt desorientert med hvor jeg var og ikke minst hva de forskjellige delene av Høytorp fort heter. Når jeg fikk mulighet til å titte ut igjennom åpninger for mitraljøser, lyskastere og andre våpen, så man hvor man egentlig befant seg i forhold til resten av fortet eller terrenget utenfor. Men det er ikke dermed sagt at jeg kan sette meg ned og fortelle hvor de forskjellige bildene har blitt tatt. Det ble såpass mye på så konsentrert tid at det gikk helt surr for meg, må jeg innrømme.

Men jeg fikk sett masse av Høytorp fort, det var mange ganger, trapper og ikke minst dører og små luker som vi skulle igjennom. Totalt er det 1100 meter med ganger inne på Høytorp fort, og skal man gå alt dette i løpet av kort tid, så tar det litt på. En ting er hvis man går 1100 meter på flatmark uten trapper, trange dører og luker. I tillegg var en del av trappene på Høytorp fort ikke akkurat «standard». De kunne både være veldig bratte og med veldig korte trinn. Den ene trappa som vi gikk opp hadde de løst problemet med ei bratt trapp med korte trinn med at det var «hull» inn under neste trinn, slik at man fikk inn mer av foten i trinnet. Men det var noen av trappene som vi ikke så det som nødvendig å gå opp, da man bare ville ende opp i et «blindspor», siden ingen av tårnkanonene er på plass enda.

Men slik jeg forstod det i går, så er de to 7,5 cm tårnkanonene allerede på området og en 12 cm tårnkanon er på vei. Den siste 12 cm tårnkanonen er jeg usikker på hva som skjer med, for selve «tårnet» til denne tårnkanonen er så ødelagt at jeg vet ikke om det lar seg eller det er økonomisk forsvarlig å rekonstruere denne. Men de tre andre tårnene er de ihvertfall godt i gang med å sette tilbake til slik det var før tyskerne «ranet» fortet under krigen! Tyskerne hadde nemlig mer behov for disse tårnkanonene på nye tyske kystfort rundtomkring i landet. Derfor er det utrolig gledelig at disse nå er på vei tilbake til Høytorp fort og man får satt fortet tilbake slik som det var før krigen! Det skal bli utrolig morsomt å komme tilbake til Høytorp fort senere og se resultatet av tårnkanonprosjektet deres!

Jeg er forøvrig utrolig glad for at jeg tok med meg hodelykta når jeg skulle til Høytorp fort i går, for mye av fortet er rimelig bek mørkt. Lommelykt fungerer selvfølgelig det også, men det er jo mer genialt å ha lyset på hodet og ha hendene fri når man skal ta bilder! Hvor stor del av «min» omvisning i går som er en del av den vanlige omvisningen vet jeg ikke, men det er vel en fare for at de «mørklagte» delene av fortet ikke er en del av den vanlige omvisningen. Men et sted jeg vet at de er på omvisningene, er på toppen av reduiten. Da får man sett nordre kommandoplass fra utensiden, og har mulighet til å gå rundt på hele toppen av fortet. Da ser man også den utrolig utsikten man har fra fortet! Jeg fikk også benyttet anledningen til å gå ut på «anleggsbrua» som har ligget på fortet siden midten av 90-tallet. Derfra fikk jeg tatt noen fine bilder av fortet og vollgrava! Eller gorge graven som det også står på tegningene over fortet.

I tillegg til at det er ganske mørkt mange steder på Høytorp fort, legger man også fort merke til at det er mye fukt og det drypper litt fra taket både her og der. Så godd skodd på beina bør man ihvertfall være! Man bør også være godt kledd, for det er ikke varmt inne på fortet. Vi er tross alt inne i fjellet. Legg også merke til at ingenting er bygget likt. I motsetning til tyskerne under andre verdenskrig som alt var bygget etter en fast tysk standard, Regelbau, var det viktigere å få bygd dette fort(?) enn at det fulgte noen standarder. Nå er det forsåvidt ikke så viktig i seg selv, men det er allikevel litt merkelig at de ikke har valgt å følge noen form for standard. «Fortgeneralen» kunne også fortelle at det forelå tegninger før bygging av fortet selvfølgelig, men at disse ikke alltid ble fulgt. Tegningene ble derfor heller tegnet opp på nytt når fortet stod ferdig.

Den «private» omvisningen på Høytorp fort som skulle ta 2 timer, tok faktisk 3 timer til syvende og sist når man var ferdig etter en runde i artillerimuseet. Vi hadde også vært en tur innom museet de har utstilt uniformer, flagg og ganske mye informasjon! Her kan du også få kjøpt heftet «Fossumstrøkets festning – Norges største innenlandsfestning etter 1905» som omhandler Høytorp fort, Trøgstad fort og brogalleriene ved Glomma. Du kan også kjøpe med deg et minne i form av en Høytorp fort kaffekopp! Det er utrolig hvodan tiden flyr når man driver på med noe man synes er interessant! Dette har mildt sagt vært en utrolig opplevelse, jeg har fått tatt en masse bilder som jeg legger ut her, men jeg må innrømme at jeg var passe sliten etter disse 3 timene. Det var utrolig godt å ta seg noen brødskiver og drikke litt når jeg kom tilbake til bilen. Etter gummistøvlene å dømme har det tydeligvis vært en «grisete» tur. Men de er jo bare å skylle av!

Og det hele som startet med at jeg var litt skuffet over at jeg ikke hadde kommet inn i vollgraven og fikk tatt bilder av Høytorp fort derfra, endte opp med en privat omvisning inne i selve fortet på 3 timer! Jeg vil til slutt takke Dagfinn Knutsen for en interessant og lærerik omvisning og ikke minst Foreningen for Høytorp fort som har gjort dette mulig! Jeg kommer garantert tilbake til Høytorp fort! Hvis du vil lese mer om Høytorp fort, ta en titt på mitt forrige innlegg om Høytorp fort!

                                                                                                                                                                                                                                                                         

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/02/25/omvisning-pa-hoytorp-fort/

2 kommentarer

  • jg25 februar, 2014 kl 22:04

  Du åver går deg selv i hjen du er best på det her mer detaljert får man ikke til du får byene lage dokumetarer film av det du har hvært på den kan bli bra

  • kak25 februar, 2014 kl 22:24
   Forfatter

  Takk for hyggelig tilbakemelding, JG! Det er utrolig morsomt å utforske og ta bilder av disse fortene! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.