Ny omvisning på Torgauten fort

Det helt utrolig at det er nesten to år siden jeg var på omvisning på Torgauten fort sist. Det var forøvrig min andre tur til Torguaten fort, i ettertid har jeg vært ganske mange ganger på Torgauten fort, senest når jeg oppdaget en del nytt som jeg ikke hadde sett før. Ofte er det mer å finne hvis man gidder å gå litt rundt i skogen ved fortene! Omvisningen jeg var på i år var årets første som var søndag den 3. mai! Vi hadde utrolig flott vær og det var mange flere oppmøtte enn det var sist jeg var på omvisning. Denne gangen måtte vi derfor dele gruppa i to, en gruppe startet inne i museet og en gruppe startet i «fjellet». Siden jeg har vært på omvisning på Torguaten fort før, har jeg også vært inne i museet før. Jeg må innrømme at det ikke var av det mest interessante for meg personlig. I tillegg får man ikke lov til å ta bilder der inne. Derfor var det lett å velge gruppa som gikk inn i «fjellet» først.

Omvisningen og runden var i grunn akkurat det samme som forrige gang, den største variabelen er nok hvor ivrige publikum er til å stille spørsmål. Jeg for min del var nok enda mer i bakgrunn denne gangen, siden jeg ville ta bilder, ble det til at jeg hang litt etter for å ta bilder uten noe særlig med folk tilstede. I tillegg gikk jeg nok litt frem og tilbake, spesielt utendørs for å ta bilder. Jeg husket ikke nødvendigvis hva jeg hadde tatt bilder av og ikke forrige gang, så det ble nok mye av det samme denne gangen også. Mesteparten av Torguaten fort kan man ta bilder av uten å være med på en omvisning forsåvidt, siden det befinner seg ute og på bakkeplan, men det var gøy å komme inn i «fjellet» igjen og få tatt litt bilder av ganger, rom, en masse panserdører og ikke minst rosinen i pølsa, en tysk 10,5 cm SKC/32 kanon som det norske forsvaret monterte på Torgauten fort en gang på 60-tallet, i likhet med Kjøkøy fort.

I likhet med forrige omvisning jeg var på, hadde jeg bare med meg kameraet med ett objektiv på og en blitz. Jeg hadde nok blitt enda mer hengende etter hvis jeg skulle begynne å bytte objektiver i tillegg. Men må innrømme at spesielt inne i bunkeren til 10,5 cm SKC/32-kanona kunne jeg ha tenkt meg å hatt enda mer vidvinkel. Så neste gang jeg kommer meg inn i den bunkeren, så skal jeg nok ha på 10-24 mm eller 16-35 mm, avhengig av om jeg ha med meg mitt gamle Nikon D7000 (DX) eller mitt nye Nikon D750 (FX). Jeg benyttet også anledningen til å ta bilder både med og uten blitz, med litt høyere ISO uten blitz da selvfølgelig. Men digitalkameraene har blitt såpass bra på håndteringen av høy ISO nå, at jeg ikke har noe problem med å justere ISO-verdien opp ganske høyt. Men jeg klarte meg med ISO 1600 og 3200 denne gangen. Mener jeg var helt oppe på ISO 6400 forrige gang.

Etter at vi hadde kommet ut av fjellanlegget på Torgauten fort, benytte jeg muligheten til å slå av en liten prat med lederen av Onsøy forsvarsforening som har omvisningen inne i fjellanlegget. På første omvisning så reagerte jeg på at det ble fortalt at det var en 10,5 cm SKC/36-kanon på Torgauten fort, alle kilder på internett tilsier at det er en 10,5 cm SKC/32. Noe også bildene mine viser ganske tydelig. Jeg studerte bildene mine ganske nøye etter min forrige tur, og tok også noen nye denne gangen som tydelig viser at det er en 10,5 cm SKC/32 og ikke SKC/36.

Når jeg nevner dette for lederen av Onsøy forsvarsforening, måtte han innrømme at han hadde vært litt usikker, men at i papirene de hadde fått fra forsvaret ved overtagelsen stod det at det var en 10,5 cm SKC/36. Men samtidig mente han at det ikke lignet en SKC/36. Jeg for min del aner ikke hvordan en SKC/36 ser ut, men kanskje denne detaljen blir endret på fremtidige omvisninger? For de aller fleste som er på omvisning på Torguaten fort, spiller det sikkert ingen rolle om det sies at det er en SKC/32 eller SKC/36, da man sikkert ikke vet forskjellen. Men for de som er litt over pari interessert i dette, så vil det naturlig nok skurre litt.

En ting som er unikt med nettopp Torgauten fort, er at de fortsatt har en 10,5 cm K17/04 feltkanon montert på dreieskive i en av de originale kanonstillingene fra andre verdenskrig! Nettopp denne kanonen var en av fire slike kanoner på Torguaten fort under andre verdenskrig! Men om den stod i nøyaktig samme kanonstilling under krigen er man usikre på. Såvid jeg har skjønt, så er dette den eneste 10,5 cm K17/04 kanonen som finnes i Norge! Den omtales riktignok som en 10 cm K17/04, men kaliberet på granaten er 10,5 cm. Kanonen er en modernisering (1917) av en feltkanon fra 1904. Det var ikke nytt materiell under andre vedenskrig heller med andre ord.

Når vi var ferdig med omvisningen i fjellanlegget, som forøvrig tok nesten 2 timer, så valgte jeg å hoppe over å gå inn i museet. For de av dere som kunne tenke seg en omvisning på Torgauten fort, er det fortsatt mange muligheter igjen i år! Datoene for omvisning på Torgauten fort fremover er 7. juni, 21. juni, 5. juli, 19. juli, 16. august og 30. august 2015! Hvis man har et lite snev av interesse for militærhistoriske anlegg og andre verdenskrig, vil jeg så absolutt ta turen innom en omvisning på Torgauten fort som bare koster 50 kroner for voksne og 20 kroner for barn! Vel Møtt!

                                                                                                                          

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/05/27/ny-omvisning-pa-torgauten-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.