Ny bunkers på Torgauten fort

Sist jeg var på Torgauten fort oppdaget jeg en ny bunkers/fjellanlegg jeg ikke hadde sett før. Den ligger rett ved siden av bygning 4, den røde murbygningen man møter med en gang på høyre side når man går inn porten til Torgauten fort. Bunkeren ligger inn i fjellet der og er litt vanskelig å se med mindre man kommer nærme innpå. Tidligere når jeg har vært der, så har det vært blader og sånn på trærne, så da har det nok vært enda vanskeligere å se inngangen til denne bunkeren. Men dette må jeg si var et veldig artig funn på Torgauten fort. Det er ikke uvanlig at jeg finner nye ting når jeg er ute på fortene i distriktet, men det er ikke så ofte jeg finner så «store» ting. Sist jeg var på Torgauten fort hadde jeg ikke med meg lommelykt av noe slag (foruten mobilen) og ekstern blitz, så jeg bestemte meg raskt for å komme tilbake senere litt bedre utstyrt.

Jeg har derfor både hatt med meg ekstern blitz til kameraet og hodelykt. Og hodelykta var mildt sagt mye mye bedre enn det svake lyset man får med «lommelykta» på mobiltelefonen. I tillegg har man jo hendene fri, rett og slett genialt! Hodelykta kunne dog være litt i veien når jeg skulle ta bilder med blitzen påmontert. Når jeg skulle ta høydebilder var også hodelykta i veien, men jeg fikk det nå til på et vis med å dytte den litt hit og dit. Men hodelykta mi er såpass sterk at man ser lyset på enkelte av bilene mine. På noen av motivene måtte jeg rett og slett slå av hodelykta for at det ikke skulle bli for sjenerende. Og jeg ser når jeg kommer hjem og går igjennom bildene at jeg kanskje burde slått av hodelykta flere ganger.

Denne bunkersen bar veldig preg av at det ikke har vært noe aktivitet på en stund, at den bare har blitt etterlatt for å forfalle. Siden det ikke er noen avfukter i gang lengre i bunkersen, var det mye fuktighet og vann- og isdråpene hangt både her og der. Det elektriske anlegget var ihvertfall av nyere dato, og ikke noe som tyskerne etterlot seg under andre verdenskrig. Hva denne bunkersen konkret har blitt brukt til, vet jeg ikke. Jeg har litt problemer med å tyde kartet over fortet, men det er mulig det var en kombinert ammunisjonslager og ammunisjonstunnell. I enden av bunkersen var det en stål/panserdør som ikke var store greiene. Jeg vet ikke hva som befant seg på den andre siden. Hvis det er dette som er forbindelsen med «ammunisjonstunnelen», så var det da en merkelig liten panserdør? Aumminisjon får man vel igjennom denne panserdøra og man klarer sikkert å komme seg igjennom selv også, men det var unødvendig knotete synes jeg. Men det er mulig det er noen som kan opplyse meg om hva dette er for noe?

                                        

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/02/19/ny-bunkers-pa-torgauten-fort/

5 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • roar20 februar, 2014 kl 00:23

  Den lille panserdøra du lurer på hva kan være til, er nok en nødudgang vil jeg tro.

  • Jan G23 februar, 2014 kl 22:37

  se der ja er spende se ossen fortet ser ut ini

  • kak23 februar, 2014 kl 22:43
   Forfatter

  Jeg har enda flere bilder fra innsiden av Torgauten fort fra da jeg var på omvisning på fortet! 🙂

  • J. Ketil Steine23 juli, 2017 kl 13:26

  Husk, det heter «bunker» ? ikke «bunkers», som er navnet på drivstoff til båter ? olje, eller bensin?.

  • kak23 juli, 2017 kl 13:29
   Forfatter

  Tro meg, jeg fikk rimelig «på pukkelen» for den skrivefeilen den gangen! Men jeg har konsekvent skrevet bunker og ikke bunkers i ettertid! 😉 Men ser stadig at media bruker bunker og bunkers om hverandre.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.