Torgauten fort i HDR

Jeg har vært en ny tur på Torgauten fort ved Øyenkilen i Onsøy. Jeg har vært på dette fortet flere ganger, men det er første gang jeg tar bilder i HDR. I tillegg bare måtte jeg en tur ut i nærheten av vannet når det var så utrolig bra vær i dag. Det er lenge siden vi har sett så mye sol og blå himmel som dette. Så da benyttet jeg det gode været til å komme meg en tur ut og ta enda mer bilder. Jeg har vært i en god «stream» i det siste, og det synes jeg er veldig gøy. Jeg har sittet altfor mye på rævva og ikke gjort så mye altfor lenge. Og selv om jeg har vært på et sted og tatt bilder før, så er det alltid noe som er annerledes, noe som blir annerledes, jeg finner nye vinkler og i denne gangen så ble alle bildene tatt som HDR. Det gir en ekstra ny dimensjon, mye mer detaljer og ikke minst kan man få fargene rett og slett til å sprute ut av bildene sine.

Hver gang jeg er på Torgauten fort, har jeg en tendens til å ta veldig mye bilder av den gamle K 17/04-kanona som de fortsatt har igjen fra krigens dager på Torgauten fort. Akkurat denne kanona har jeg faktisk tatt i HDR tidligere, på en fototur jeg hadde til Torgauten fort i oktober i fjor. Såvidt meg bekjent er dette den eneste gjenlevende kanonene av denne typen fra krigens dager i Norge. Så det gjør denne kanona rimelig unik. Det som også gjør den spesiell, er at den ER fra Torguaten fort, de vet riktignok ikke helt hvilken kanonstilling den hørte til under krigen, men det er ihvertfall en av de originale kanonene fra Torgauten fort under 2. verdenskrig. Noe som også var ekstra spesielt i dag, var det det området som kanona står på, innenfor gradeskriva rundt som er nedsenket, var fullt av vann i dag. Så det fungerte som et vannspeil rett og slett. Det var litt vann sist når jeg tok bilder på Torgauten fort også, men da var det bare deler som var dekket av vann. Nå var hele «sirkelen» dekket av vann og gjenspeilt derfor både himmelen og kanona i seg selv.

Det er ikke uvanlig at jeg finner noe nytt nesten hver gang jeg besøker fortene i distriktet, spesielt på Kjøkøy fort som er over et så stort område og består av så mye spennende. Men i dag fant jeg faktisk noe nytt på Torgauten fort også, ikke bare en liten detalj eller en løpegrav, men derimot et helt bunkersanlegg inne i fjellet. Jeg har vært nede i dette området tidligere, det vil si ved bygning 4 som er den første bygningen du møter når du går inn porten til Torgauten fort. Men jeg har aldri lagt merke til at det er et bunkersanlegg i fjellet ved siden av. Men i dag la jeg først merke til den karakteristiske skrå luftekanalen over inngangen på avstand. Inngangen har grodd litt igjen av trær og slik, og det er første gang jeg er der på vinterstid, det er kanskje også årsaken til at jeg aldri har lagt merke til inngangen tidligere.

Og ekstra kult var at inngangen var åpen, så det bare var å gå rett inn. Men jeg var ikke helt forberedt på at jeg skulle inn i noe bunkersanlegg uten lys i dag, så jeg hadde ikke med meg lommelykt og heller ikke ekstern blitz til kameraet. Men jeg fikk tatt noen få bilder med den innebygde blitzen. Jeg får heller ta en ny tur og ta flere og bedre bilder neste gang. Da har jeg en god grunn til å besøke Torgauten fort igjen! Men jeg gikk litt inn i anlegget og det var en del dører hit og dit og med rom som man kan utforske når man har med seg litt mer lys. Men det første som du møter på vei inn den ytterste gitterdøra er et skyteskår og en panserdør. Utrolig kult at jeg fant dette, slike anlegg er jo vanligvis murt igjen og klin umulig å utforske!

Jeg benyttet forøvrig også anledningen til å ta noen selfies når jeg var på Torgauten fort. I tillegg til de tradisjonelle selfies’ene som bare tas med å snu kameraet mot seg selv slik at man får såkalte selvportretter, tok jeg også noen bilder av meg selv i helfigur med selvutløser. Alle disse bildene er faktisk også i HDR. Men for at man skal gjengis nogenlunde «normalt», må man være litt forsiktig med innstillingene i Photomatix på disse HDR-bildene. Ellers blir det ekstremt detaljert og man viser seg vel ikke akkurat frem fra sin beste side. Men det er morsomt å se hva disse forskjellige innstillingene gjør med mennesker på bildene. Og som vanlig når jeg er ute med kameraet, så tar jeg en masse bilder.

                                                                              

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/02/18/torgauten-fort-i-hdr/

2 kommentarer

  • oppfinnern20 februar, 2014 kl 16:44

  du er prof på det med bilder neste er vel ta bilder på store råholmen ute i fjoren der ret ut for torgauten fort jeg ska dit til sommeren ta biler alt på den holmen er intakt san tyskeren forlut den øya

  • kak20 februar, 2014 kl 16:47
   Forfatter

  Takk for det, det er hyggelig å høre! Jeg har flere «prosjekter» på gang fremover. Det er mange fort jeg kunne tenke meg å besøke! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.