Mørvika eksploderte i farger etter solnedgang

Tirsdag ettermiddag lå det ann til å bli en fin solnedgang, det var ihvertfall min spådom. Det var skyer på himmelen og det resulterer ofte i at det blir en fargerik solnedgang. Jeg hadde dessverre ikke med meg noe fotoutstyr på jobb denne dagen, men valgte å kjøre hjem og hente fotoryggsekken og stativet og så dra ut til Mørvika utenfor Halden. Det er samme sted som man finner Mørvika fort som jeg har bestøkt flere ganger tidligere. Det er første gang jeg overværer solnedgangen på Mørvika, men etter å ha vært der noen ganger, regnet jeg med at det ville være et perfekt sted for nettopp solnedgang. Etter å ha vært hjemme og hentet fotoutstyr, stativ og skiftet, var jeg på plass ved kommandoplassen ved Mørvika fort ca kl 18. Det vil si at jeg var på plass ca 39 minutter før solnedgangen.

På vei til Mørvika hadde jeg sett ganske mye «dramatiske skyer» på himmelen, men disse var det lite av (i riktig retning) over Mørvika. Det så faktisk ut til å bli en litt kjedelig solnedgang, i forhold til hva jeg hadde sett for meg og håpet på. Men jeg tar bilder både på frihånd og på stativet. Lange lukkertider med LEE filters Big Stopper for å få opp lukkertiden. Og rett etter at jeg setter i gang en 4 minutters eksponering har sola kommet litt under horisonten og himmelen lyser opp og før jeg vet ordet av det eksploderer rett og slett himmelen i farger! Fra å egenlig konkludere med at dette ble egentlig en ganske kjedelig solnedgang, i forhold til hva jeg hadde håpet på, så fikk jeg full uttelling for «strevet» med å måtte dra hjem for å hente fotoutstyret først. Det var en utrolig solnedgang og det er utrolig hvor stor forskjell det kan være fra det ene minuttet til det andre.

Når solnedgangen rett og slett eksploderer på denne måten, må jeg si at det føltes utrolig lenge ut å måtte stå og vente på at min eksponering på 5 minutter var ferdig. Jeg håpte å ta flere bilder, også ordinære eksponeringer, før dette var over. Man vet aldri hvor lenge det varer på forhånd. Det kan være noen sekunder til flere minutter. Nå begrenser det seg litt hvor mange forskjellige motiver man i utgnagspunket klarer å få ut av å stå stedet hvil over en lengre periode, men det er ikke noen tvil om at himmelen, skyene og lyset forandret seg noe voldsomt i løpet av den tiden jeg tok bilder over Mørvika tirsdag kveld! Første bilde ble tatt kl 18.07 og det siste bildet som jeg har valgt å bruke ble tatt kl 19.39. Det er nøyaktig en time etter solnedgang (sola har gått ned under horisonten). Det var utrolig mørkt når jeg valgte å pakke sammen fotoutstyret og dra hjemover!

Etterhvert som det ble mørkere og mørkere, så ble selvfølgelig lukkertidene bare lengre og lengre med LEE filters Big Stopper, derfor byttet jeg til LEE filters Little Stopper som «bare» gir en 6 blendere ekstra. Dermed var jeg nede på litt kortere lukkertider igjen. Når lukkertidene blir lengre enn 4 minutter, blir det utrolig lenge å stå og vente, for ikke å snakke om at jeg ikke synes det nødvendigvis gir noe særlig ekstra bildemessig. Det er faktisk første gang jeg bruker LEE filters Little Stopper, men den er veldig kjekk når lyset begynner å bli såpass dårlig at LEE filters Big Stopper blir rett og slett for mye. LEE filters Big Stopper gir en 10 blendere og LEE filters Little Stopper gir en 6 blendere. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det er et hav av forskjell! De siste bildene jeg tok, tok jeg faktisk uten filter i det hele tatt, men da var det såpass mørkt at jeg var oppe i 20-30 sekunders lukkertider uten filter.

I tillegg til behovet for LEE filters Little Stopper, har jeg også gjort meg den erfaringen at hvis jeg tar bilder på mer enn 30 sekunder, må jeg slå på «Støyreduksjon ved lang lukkertid». Det er for å forhindre «lyse prikker» som oppstår når man tar bilder på lang lukkertid. Den slår inn allerde hvis man tar bilder på 1 sekund eller lengre, men min erfaring er at det ikke er nødvendig å bruke det med mindre man skal ta bilder på mer enn 30 sekunder. Jeg har ihvertfall ikke opplevd noe støy som er nødvendig å fjerne på bilder tatt på inntil 30 sekunders lukkertid. Men når jeg tar bilder på 1, 2, 4 og enda flere minutter, dukker det opp en del støy som hadde vært greit å fått fjernet umiddelbart. Men hvis man synes det er lenge å vente på at kameraet ska bli ferdig med en 4 minutters eksponering, tar det nøyaktig dobbelt så lang tid hvis man slår på denne støyreduksjonen. Kameraet tar nemlig ett bilde til, uten at lukkeren åpnes. Da sammenligner kameraet disse to bildene og «trekker fra» den støyen som blir oppdaget på det svarte bildet som tas til slutt.

Når jeg hadde pakket sammen fotoutstyret og stativet på Mørvika, var jeg veldig glad for at jeg alltid har med meg lommelykt når jeg er ute på tur. For av erfaring vet jeg at det veldig ofte er mørkt som fy når jeg omsider velger å dra hjem. Og stike som LED Lenser P7.2 lommelykta mi lyste opp i mørket! Det er en LED-lommykt på 320 lumens, så det er ikke så rart at det lyste godt opp i mørket! Etter at jeg hadde kommet meg vel hjem til Krokstien, tok det litt tid før jeg kom meg i seng, måtte rett og slett «lande» etter fototuren i kveld. Jeg måtte selvfølgelig også se litt på bildene jeg hadde tatt, man er jo alltid spent på hvordan resultatet ble. Men det var uten tvil verdt å sove en time mindre for å få tatt disse bildene!

                            

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/03/29/morvika-eksploderte-i-farger-etter-solnedgang/

4 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

 1. beautiful pictures

  • kak29 mars, 2015 kl 14:51
   Forfatter

  Thanks, Andrzej! Nice that you enjoyed my pictures from Mørvika! 🙂

 2. Hei Ken Arild,
  Et lite spørsmål, bruker du ikke LENR??? Den MÅ ALLTID stå på ved eksponeringer over 1 minutt! Regner ikke m at du bruker LENR fordi du skriver at du måtte vente 5 min på at eksponeringen var ferdig, hadde du brukt LENR hadde du jo måttet vente hele 10 min! Kjedelig, ja! Men så absolutt verdt det, kanskje en investering i et kamera (FX) nr 2 hadde løst problemet med at du ved bruk av kun ett kamera går glipp av mange bilder pga LENR og lange eksponeringer. Uansett, dette var utrolig flotte bilder! Ser også ut som om du har oppdaget den nye dehaze slideren i Lr. 😉
  Stå på videre, lykke til, dette blir jo bare bedre og bedre!!! 🙂

  • kak8 november, 2015 kl 12:41
   Forfatter

  Hei Patrick!

  På det tidspunktet jeg tok disse bildene, brukte jeg ikke LENR (Long Exposure Noise Reduction). Men det er noe jeg begynte å bruke etter at jeg tok disse bildene. Jeg kan ikke huske at det var noe problem på akkurat disse bildene, men har opplevd å få ganske irriterende støy på bildene uten LENR, derfor brukes det hver eneste gang jeg tar bilder med lengre eksponeringer enn 30 sekunder.

  Problemet med at man «går glipp av» motiver underveis kan alltids løses med at jeg tar med meg mitt andre kamerahus, ikke FX riktignok! 🙂

  Takk for hyggelig tilbakemdelding på bildene mine, Patick! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.