Lite hyggelig møte med et rådyr med bussen

For tredje dag på rad startet jeg på jobb kl 5.15 i morges og skulle tomkjøre ut til Tangenbekken på Kirkeøy (første til venstre etter tunnelen). Og på vei inn i svingen før Lunde på Kråkerøy kom et rådyr «ut av intet» fra venstre rett ut foran bussen. Jeg rakk knapt nok å begynne å bremse før det smalt. Det er 60 kilometer i timen på stedet og det smalt godt. Rådyret ble kastet frem og til høyre hvor det ble liggende i grøta i «krampetrekninger». Jeg fikk satt på parkbremsen og nødblinklyset på bussen for å gå ut og titte. Rådyret lå fortsatt i grøfta og døde ikke umiddelbart. Men det tok nok ikke lang tid før det var natta. I fronten av bussen hadde flere luker åpnet seg, nærlyset/fjernlyset på venstre side var det ikke lenger noe liv i, parklyset derimot lyste. I tillegg hadde blinklyset tatt kvelden på samme side.

Men jeg fikk lukket igjen og presset på plass de lukene som hadde åpnet seg og bussen så tilsynelatende ganske fin ut. Det hadde gått litt ut over glassfiberen eller plastikken nede under venstre lykt bare. En kollega (Timekspressen) av meg kjørte forbi og stoppet opp og jeg fikk fortalt at det hadde smelt og at rådyret lå i grøfta. Deretter var det bare å få ringt driftssentralen vår for å få varslet de nødvendige instansene. Med lommelykt fikk jeg tatt en nærmere titt på fronten av bussen og så ingen lekkasjer av noe slag. Med unntak av at nærlyset/fjernlyset og blinklyset på venstre side hadde tatt kvelden, fremstod bussen ellers som hel og fin. Jeg vurderte det der og da til at jeg kunne kjøre videre og kjøre skoleturen min på Hvaler, men vi avtalte at jeg skulle få ny buss så fort jeg kom til Fredrikstad sentrum kl 7.30.

Jeg kjørte uten å legge merke til noe unormalt ut til Kjøkøy, men stoppet igjen og tok med meg lommelykta for å ta en nærmere titt igjen, for å forsikre meg om at det ikke lakk noe fra bussen eller om jeg kunne se noe unormalt av noe slag. Men det så helt fint ut, dermed var det bare å kjøre videre ut til Hvaler og Kirkeøy til slutt. Ved Tangenbekken valgte jeg igjen å stoppe for å kontrollere bussen, dette høres kanskje litt unødvendig ut, men jeg ville være 100% sikker på at det ikke var noe galt og at bussen var i forsvarlig og kjørbar stand. Og etter å ha kontrollert bussen for tredje gang, var det bare å starte på kombinert rute/skoletur rundt Kirkeøy via Botne og Ed til Skjærhalden. Deretter var det korteste vei til bussterminalen i Fredrikstad. Normalt sett blir noen av elevene sittende igjen i bussen fordi de skal videre til Greåker videregående skole, men i dag ble alle bedt om å gå til spor 12 fordi bussen skulle byttes ut. Ny buss stod klar i Brochs gate til meg, så da var det bare å kjøre resten av skiftet mitt.

Etter endt skift tok jeg en tur innom verksmester for å sjekke om det hadde fått tatt en titt på bussen enda, og han syntes også det så ut som minimale skader. Lyktene, spesielt blinklysene som ligger nederst hadde nok blitt trykt noen få centimeter innover, så de måtte nok trekkes ut igjen. Men såvidt jeg har skjønt så er dette en smal sak. Såvidt det ikke dukker opp noe uventet, vil dette være fikset på en time eller halvannen time. Men jeg kommer til å få reservebussen på andre del av skiftet mitt i dag, da bussen ikke blir reparert før etter lunsj. Men den er nok i ordinær trafikk igjen fra i morgen tidlig igjen, men da er det ikke jeg som skal kjøre dette skiftet. Jeg hadde egentlig sett frem til å begynne litt senere i morgen, etter å ha begynt på jobb kl 5.15  tre dager på rad, og ble nok litt lang i maska når jeg må være på plass kl 5.20 i morgen. Fredag derimot mener jeg at jeg slipper unna med å være på jobb til kl 6.50! Det skal bli utrolig deilig etter å ha vært oppe midt i natta fire dager på rad!

På vei hjem i pausa mi ringte jeg forøvrig til viltnemda for å sjekke hvordan det hadde gått med rådyret. Viltnemda fant rådyret på samme sted som jeg hadde etterlatt det og var død. Det var heller ikke så store skadene på rådyret, men åpenbart nok til at det måtte bøte med livet. I løpet av de første timene på jobb i dag møtte jeg faktisk på tre rådyr. Det første allerede i Nye Tindlundsvei, og det er nok det rådyret som overrasket meg mest, hvor jeg møtte på det tredje rådyret husker jeg ikke i farta. Men en av disse måtte dessverre bøte med livet. Men med tanke på hvor mange rådyr jeg møter ved eller i veien hvert eneste år, så går det i grunn som regel bra. Hittil har jeg hatt to lite hyggelige møter med dyr på veien siden jeg fikk førerkort i 1993. Viltnemda kunne også fortelle at det har vært 11 viltpåkjørsler siden oktober. Det er «helt normalt».

Sist jeg hadde et lite hyggelig møte med et dyr i trafikken var med min gamle Renault Kangoo, den så ikke like pen ut etter et møte med en elg. Den fikk nok rimelig mye mer skader enn det bussen fikk i dag. Det er bare de to første bildene som er fra i dag, de andre er fra i går og i forrige uke. De to siste dagene har det vært en utrolig fargerik soloppgang på Hvaler, nettopp pga skylaget vi har hatt de to siste dagene, men den har vært utrolig fort over. I går rakk jeg å ta et kjapt bilde ved Edholmen på Kirkeøy, Hvaler. Selv med kollisjonen med rådyret i grålysninga i dag, var jeg bare et par minutter etter skjema rundt Kirkeøy, men etter å ha vært nede på Ed, var jeg i rute igjen ved Svanekil.

 

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/04/15/lite-hyggelig-mote-med-et-radyr-med-bussen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.