Uvær over Mørvika fort

Jeg skulle prøve meg på en ny tur til Mørvika fort i Halden, denne gangen også i litt utrygt vær. For å si det mildt. Jeg gjør det ikke akkurat lett for meg selv. Forrige gang jeg var på Mørvika fort, måtte jeg dra hjem med uforettet sak, eller jeg fikk ihvertfall ikke tatt alle de bildene jeg ville ta. Men jeg fikk allikevel tatt ganske mange fine bilder. Men jeg kom meg ikke opp til den kanona som jeg hadde sett for meg at jeg skulle få tatt med ultravidvinkel med de dramatiske skyene i bakgrunn. Rett og slett fordi det er en litt risky klatretur opp til denne kanona og fordi det var møkkavær på vei. Derfor valgte jeg bare å gå opp til den andre kanona og videre opp derfra. Og det var ikke mange sekundene etter at jeg kom meg tilbake til bilen at det begynte å bøtte ned noe grønnjævlig.

Denne gangen var det også et møkkavær på vei inn fra havet, og man så det tydelig på vei inn, og det kom nærmere og nærmere! Jeg fikk tatt litt bilder av Mørvika fort, oppe på toppen der man har kommandantboligen (nå hytte) og andre stillinger for mindre skyts. Idèt regnværet kom innover Mørvika fort måtte jeg søke ly under noen trær for ikke å bli gjennomvåt. Men dette var heldigvis bare en forbigående liten skur. Det tok derfor ikke så mange minuttene før jeg kunne ta flere bilder. Dermed tok jeg veien ned forbi ytterligere en stilling for mindre skyts og en MG-stilling før jeg var på vei nedover fjellet til vannkanten. Men dette viste seg etterhvert å være en så risky affære at jeg rett og slett måtte kaste inn håndklet og bare snu og gå sammen veien opp igjen.

Det er første gang jeg har vært på Mørvika fort og ikke kommet meg ned til vannkanten og dermed tatt kasemattene til hovedskytsene ved Mørvika fort i nærmere øyesyn. Men det er tross alt ikke noe særlig å skli, slå seg helseløs og kanskje havne i sjøen for den saks skyld. Jeg får heller komme tilbake til Mørvika fort ved en senere anledning. Det er jo tross alt ikke så veldig langt til Mørvika fort, i motsetning til mange andre fort jeg kunne tenke meg å besøke igjen. Det er selvfølgelig ikke noe morsomt når man ikke får utrettet det man kom for å gjøre, men man må tross alt tenke litt på sikkerheten også. Det komiske er at jeg faktisk fikk utrettet enda mindre på denne turen enn jeg gjorde på den forrige. Forrige tur kom jeg bare ikke opp til kanon 1. Disse kanonene er plassert i en kasematte etter Regelbau R671 og var opprinnelig to stk 10,5 cm K331. Men det norske forsvaret byttet ut disse eldre tyske kanonene med 2 stk 10,5 cm SKC/32 kanoner. Det er samme type kanon som man finner på Kjøkøy fort og Torgauten fort. Men det er dessverre ikke noe rester igjen å se av disse kanonene på Mørvika fort, da kasemattene har blitt murt igjen.

                                                   

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/03/07/uvar-over-morvika-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.