Stabben fort på Titran og øyene Frøya og Hitra

Første bunkertur i Trondheim gikk til Stabben fortTitran som ligger helst vest på øya Frøya i Sør-Trøndelag. Før jeg dro avgårde til Trondheim den tredje uka i ferien hadde jeg gjort litt research for å finne interessante steder å besøke mens jeg var i Trondheim en uke. Og da dukket Stabben fort opp. Det er riktignok en ganske lang tur og jeg hadde ikke funnet frem noe annet interessant på veien den dagen, og siden det tok tre timer å kjøre en vei, var det uten tvil snakk om en heldagstur å kjøre ut til Titran på Frøya via Hitra. Men når jeg først ankom Trondheim og Singsaker sommerhotell, var det nettopp ute på Titran det ville være det beste været på tirsdagen. Da gikk turen til Stabben fort på Titran fra å være noe jeg var usikker på å sette av en hel dag til, å bli den første turen min i Trondheim.

Turen ut til Titran er på omkring 19 mil og det er ganske varierende kvalitet på veien, men de er uten tvil i ferd med å utbedre strekningen, med en masse tuneller for å også gjøre den kortere. Det er undersjøiske tuneller ut til Hitra og Frøya, men disse er allerede nedbetalt. Det er derimot ikke resten av strekningen som er under kraftig utbedring. Det ble derfor en mildt sagt dyr affære turen ut til Hitra og Frøya i Sør-Trøndelag, men det skal jeg komme tilbake til på et senere tidspunkt. Jeg hadde før dette bare vært en liten kjapp tur opp til Trondheim i sammenheng med en bursdag for mange år siden, det var en rakettur opp den ene dagen og ned igjen den andre dagen. Så jeg kan ikke akkurat si at jeg så noe særlig av Trondheim på den turen.

Nå hadde jeg derimot satt av en hel uke og plukket ut noen steder jeg kunne tenke meg å besøke. Jeg hadde også fått noen tips av en kompis som er mye mer kjent i Trondheim enn det jeg er. Det er alltid kjekt med å få noen tips fra andre. Det kommer sikkert ikke som noen overraskelse at jeg også på turen til Trondheim hadde bestemt meg for å besøke en del militærhistoriske anlegg. Stabben fort ble det første. Stabben fort ble påbegynt våren 1941 av den tyske okkupasjonsmakten. Tyskerne kalte Stabben fort for HKB 22/975 Titran og var ustyrt med fire stykk 15 cm K16 kanoner produsert av Krupp mellom 1917 og 1918 og ble brukt frem til 1945 når andre verdenskrig endte. Kanonene hadde en rekkevidde på 22.000 meter. Disse kanonene ble primært brukt på kystfort under andre verdenskrig. Mer om Stabben fort fra wikipedia:

Stabben fort er en kystbefestning og et krigsminnesmerke ved Titran på Frøya i Sør-Trøndelag. Anlegget ble igangsatt av de tyske okkupantene våren 1941 og ligger på sørsiden av Titran. Avdelingen lå under Drontheim west i Trondheim.

Mellom 20 og 25 bunkere ble bygget på området, alle bundet sammen ved hjelp av 200 meter med underjordiske ganger gravd ut av krigsfanger i løpet av tre år. Anlegget var en del av Atlanterhavsvollen og bestod av kommandotårn, tre kanonstillinger på Stabben og fire lyttestasjoner på Titran og Skipheia. Hver av kanonene hadde en rekkevidde på 22 km, og kunne med letthet skyte over til Hitra. Det var også poenget med anlegget, å senke skip. I løpet av krigsårene ble en kanon brukt til å avfyre ett skudd en gang. Det skal ha vært et uhell. Kanonene er borte, men anlegget der de stod montert består.

På Titran var det mellom 500 og 600 innbyggere ved inngangen til andre verdenskrig. Like mange tyske militære holdt etter hvert hus på stedet, av og til dobbelt så mange. I tillegg kom vel 2500 krigsfanger fra østfronten, i hovedsak sovjetiske og serbiske.

De tyske styrkene okkuperte de 15 husstandene på Stabben. Titran opplevde ett bombeangrep under andre verdenskrig, men ingen ble drept eller skadd som en følge av det. Tyskerne forlot Stabben i 1944, men noen få observatører ble fram til 1946.

Det er etablert et museum i kommandotårnet med flere gjenstander fra stedet, så som krigsutstyr, kart, våpen og andre bevarte gjenstander. Kystmuseet i Sør-Trøndelag organiserer faste omvisninger om sommeren.

Stabben fort eller HKB 22/975 Titran som var navnet på fortet under krigen fremstår som et godt bevart kystfort i dag. Kommandobunkeren er nok den mest kjente og karakteristiske bygningen på Stabben fort. Det er mulig med omvisning her ved avtale. Det ser ut til at tyskerne prøvde å kamuflere kommandobunkeren som ei hytte eller lignende. Det er dessverre ingen kanoner på stedet, men det er fordi tyskerne valgte å flytte kanonene til et annet sted under krigen. Tyskerne hadde bommet litt på geografien når de anla dette fortet, det var ingen skipstrafikk utenfor Frøya, skipsleiet lå innenfor Hitra, mer i ly for de værste stormene. Derfor forlot tyskerne Titran i 1944 og  etablerte seg sør for Tjeldbergodden isteden. Piggtrådgjerder og minefelt dekte et stort område på Titran, men da tyskerne forlot området i 1944 ryddet de opp etter seg, minene og piggtrådgjerdene ble fjernet.

15 cm K16 kanonene fra Titran ble plassert på HKB 22/975 Melland-West. Festningsanlegget i vest var også utstyrt med flere feltkanoner for å forhindre et eventuelt angrep fra landsiden. Vest bestod av 18-20 bunkere. På HKB 27/975 Melland-East var det fire kanoner med en kaliber på 10,5 cm. Festningsanlegget Øst hadde også flere luftvernstillinger og 5-6 bunkere. Det ble her også satt opp flere bygninger i tre, sykestue, mannskapsbrakker, fangeleir, badehus, røykeri med mer. Dette utgjorde Stützpunkt Melland under andre verdenskrig. I dag Melland fort.

Jeg hadde en utrolig fin dag ute på Stabben fort på Titran denne dagen. Det var strålende fotovær, det vil si at det var skyer på himmelen og man får en helt annen dynamikk og dybde i bildene. Forskjellen mellom høylys og lavlys er heller ikke like stor som på en skyfri dag. Jeg kom også i snakk med en islending mens jeg gikk rundt og tok bilder av Stabben fort. Han var minst like interessert i militærhistoriske anlegg som det jeg var, og fortalte litt om hva jeg hadde opplevd iløpet av ferien. Også litt om hva jeg hadde planer om å oppleve i løpet av en uke i Trondheim.

Øyene Frøya og Hitra

I tillegg til bilder av Stabben fort tok jeg også litt naturbilder på området til Stabben fort. Jeg må si at jeg hadde veldig sansen for naturen ute på Titran.  Jeg tok også turen bortom Titran kapell som ble bygget i 1873, restaurert i 1912 og 1987. Ved 50-års markeringen etter Titran-ulykken i 1949 ble det reist en bauta ved kapellet med navnet på de 140 omkomne inngravert. Titran-ulykken skjedde natt til 14. oktober 1899 som følge av et uvær som ikke kunne varsles. Frøya i Sør-Trøndelag var uten telefonforbindelse og ingen fikk dermed stormvarselet som var slått opp blant annet i Kristiansund og Trondheim fredag den 13. oktober 1899. Fiskerne dro derfor ut på havet, blant annet på grunn av gode fangster og kanskje like viktig, gode priser på storsilda. 140 fiskere omkom i uværet. Man kan lese mye mer om Titran-ulykken på wikipedia.

Titran er forøvrig et fiskevær, så et noen bilder av fiskeboder og fiskebåter er selvfølgelig et must. Et utrolig sjarmerende lite sted ute mot havet i Sør-Trøndelag! Jeg var også en tur bortom Gaustadbrygga og kjøpte meg en is før jeg kjørte videre på vei tilbake til fastlandet. Men ikke uten at det blen noen stopp underveis for å ta noen bilder. Jeg må si at det var utrolig fin natur på Frøya og Hitra! Tror jeg kunne tilbragt ganske mye tid rundt på disse to øyene for å ta bilder! Så hvis jeg skulle ta turen ut på disse to øyene ved en senere anledning når jeg er i Trondheimtraktene, så er det nok primært for å ta bilder av naturen og ikke nødvendigvis nye bilder av Stabben fort. Nå er det forsåvidt noen bilder igjen å ta på Stabben fort, da jeg ikke gikk inn noe sted i det underjordiske anlegget på stedet. Jeg har sett bilder fra stedet, det er ingenting «revolusjonerende», men hadde allikevel interessant å sett med sine egne øyne.

Mesteparten av naturbildene jeg tok på vei tilbake på disse to øyene er tatt i kort avstand fra hovedveien, men noen av dem tok jeg også på en liten avstikker jeg tok på Frøya, ikke langt fra fortet på Titran egentlig. Det var noen enorme antennemaster like i nærheten som jeg selvfølgelig måtte kjøre ut og ta en nærmere titt på. Ikke så veldig interessant å ta bilder av egentlig, men jeg fikk meg noen gode fotomotiver av naturen isteden. Det er minst like positivt i min bok. Jeg var også oppe på et utkikkspunkt på øya, uten at jeg nødvendigvis fikk noen veldig gode bilder herfra. Men jeg har lagt ut to bilder, deriblant et der man ser min trofaste Peugeot Partner stående nedenfor.

Frøyas gravplasser

Frøya kommune består av øya med samme navn og samt ca 5400 bebodde og ubebodde øyer av mindre størrelse spredt over et relativt stort område. I dag er det ikke noe problem å ferdes på selve frøya og det er tunellforbindelse til Hitra og videre til fastlandet. Men i gamle dager var det veldig vanskelig å frakte de døde til vigslede gravplasser ved kirkene. Det er derfor anlagt en rekke gravplasser rundt på Frøya. Jeg var innom to av dem når jeg var ute på Frøya. Setervollen gamle kirkegård ligger langs veien og er veldig lett å se. Det jeg la merke til var det utrolig lille kirkebygget på kirkegården. Det er i grunn bare et redskapshus med kors på taket og ikke et seremonibygg. Setervollen nye kirkegård liger litt lengre opp i bakken. Jeg tok noen bilder på begge kirkegårdene.

«Dagros»

Helt til slutt stoppet jeg ved en liten dal for å ta bilder. Litt synd med strømledningene som går på kryss og tvers, det ødelegger en del av bildene synes jeg. Men det er nå slik det ser ut. Jeg fikk også muligheten til å hilse på «Dagros», ganske mange av dem faktisk. De var veldig nysgjerrige når jeg kom veldig nærme med 16 mm vidvinkel for å ta bilder av dem med dalen og fjellet i bakgrunnen. Legg merke til «0714» som gjør seg til for fotografen. «0644» er dog ikke fullt så interessert og lukker øynene når jeg tar bildet. Men jeg synes dette ble et veldig fint bilde, med de litt nysgjerrige kuene, «Dagros» som gjør seg litt til for fotografen og dalen og fjellene i bakgrunnen! Man finner fotomotivene på de merkeligste stedene! Jeg må dog innrømme at jeg ikke har en fjerneste anelse hvor disse bildene ble tatt hen, om det var på Frøya eller på Hitra. Jeg tror det var Hitra, men jeg er ikke sikker. Men etter naturen og landskapet å dømme, så er det størst sannsynlighet for at dem er tatt på Hitra. Uten at jeg er noen ekspert. Alle de andre bildene er ihvertfall fra Frøya.

Jeg hadde en veldig fin dagstur til Stabben fort på Titran, Frøya og Hitra denne dagen, selv om det kostet 360 kroner i bompenger.

                                                                                                                                                                                

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/09/19/stabben-fort-pa-titran-og-oyene-froya-og-hitra/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.