Nikon Monarch 8×42 DCF – jeg har kjøpt meg kikkert

Jeg har en stund hatt litt lyst på kikkert, men det var først etter hytteturen til Hurum at jeg begynte å titte litt seriøst etter en kikkert. Når vi satt på verandaen (og nede ved vannkanten for den saks skyld) og titta på båttrafikken på Oslofjorden, var det helt umulig å se hva de forskjellige båtene het for noe uten kikkert. Selv båtfergene til Stena Line. Så da hadde det vært praktisk med en kikkert. Jeg fant fort nettbutikken dinkikkert.no som Japan Photo står bak. De har et enormt utvalg og prisene ser heller ikke ut til å være så værst. Men det er et så stort utvalg at man blir lettere forvirra over hva man egentlig skal velge. En ting var ihvertfall sikkert, når jeg først skulle kjøpt meg en kikkert, hadde jeg lyst til å kjøpe noe som var bra, ikke en billigkikkert på Clas Ohlson til 300-400 kroner.

Det er veldig mange valg man må forholde seg til når man skal kjøpe en kikkert. Det aller første man bør finne ut er nok hvor mye penger man er villig til å bruke. Hvilket merke skal man velge? Skal man velge en tradisjonell kikkert av typen porro prisme eller skal man gå for den mer moderne typen med takkant prisme? De tradisjonelle porro prisme kikkertene er billigere men de er både fysisk større og veier mer. Hvis man bare skal bruke kikkerten hjemme eller ha den på hytta, så er forsåvidt ikke størrelse og vekt så viktig, men hvis man skal ha med seg kikkerten på tur, så betyr det mye mer hvor stor og hvor tung den er. Jeg så først på Nikon sine Action-modeller av typen porro, men de veier rundt en kilo. Derfor begynte jeg å titte litt mer på kikkerter av typen takkant prisme.

Neste spørsmål er hvor mye forstørrelse ønsker man / trenger man? Og hvor lyssterk kikkert trenger man? Jeg leste meg fort frem til at så lenge vi snakker om en håndholdt kikkert, så burde man på ingen måte kjøpe en kikkert med mer enn 10x forstørrelse. Nå er riktignok dette begrenet litt misvisende, det er ikke slik som det er med kameraer, at den forstørrer 10x. Men derimot at kikkerten får det til å se ut som det er f.eks 10x kortere avstand enn den virkelige avstanden. Hvis du ser på et eller annet som befinner seg 1000 meter unna med din 10x kikkert, vil det se ut som om du er 100 meter unna. Og det gjør mildt sagt underverker med hva man klarer å se og lese med en kikkert!

Jeg begynte deretterå titte på et merke som heter Kowa. Kowa har en serie som heter Kowa SV som både ser ut til å være en bra kikkert for en rimelig penge. Jeg var på dette tidspunktet på utkikk etter en 10×50 kikkert, det vil si en kikkert med 10x forstørrelse og en lysåpning (objektiv) på 50 mm. Og jo større forstørrelse man har på en kikkert med samme lysåpning, er mindre lyssterk. Størrelsen på utgangspupillen regner man ut med å ta lysåpningen og dele på forstørrelsen, i dette tilfellet 50/10  =  5 mm. På dagtid har man ikke behov for noe særlig mer enn en lysåpning på 3 mm, men i dårlig lys er man avhengig av en mer lyssterk kikkert. Men det hører også med at jo eldre man blir, jo dårligere blir synet og på et eller annet tidspunkt vil man ikke ha noe særlig nytte av en ekstra lyssterk kikkert.

Jeg bestemte meg for å ta en tur innom Japan Photo i Fredrikstad sist fredag og stille de noen spørsmål om kikkerter og håpet at de ville ha noe inne, siden det er de som står bak dinkikkert.no. Ifølge nettbutikken til Japan Photo selger også de kikkerter, så jeg regnet med at de i det minste ville ha noe inne og at de ville kunne svare på litt spørsmål. Jeg for min del var i utgangspunktet rimelig grønn når det kommer til kikkerter, foruten det jeg har klart å google og lese meg frem til på egenhånd. Den første jeg kom i snakk med hos Japan Photo kunne fortelle at de solgte kikkerter, men at de ikke hadde så mye inne. Og det kan man jo trygt si, de hadde bare to modeller inne, og han ble litt overrasket over at jeg ikke ville prøve dem. De var såpass små (lite lyssterke) at jeg ikke en gang gadd å prøve dem, det var ikke det jeg var på utkikk etter uansett.

Men han kunne fortelle meg såpass at selv en kikkert med 10x forstørrelse kan være en utfordring å holde rolig nok for hånd. Det er ikke fordi kikkerten er for tung, men rett og slett for at forstørrelsen er så stor at man må holde kikkerten ekstremt rolig for at bildet skal bli rolig i kikkerten. Så han anbefalte at man ikke gikk over 8x hvis man skulle holde kikkerten for hånd. Dette problemet blir nok ikke bedre med åra heller vil jeg tro. Men etterhvert som jeg begynte å stille litt spørsmål, ville han gjerne at jeg skulle snakke med kollegaen hans som var en fuglekikker og hadde myer mer kunnskap om kikkerter.

Han kunne bekrefte at han ikke ville anbefale å kjøpe noe mer enn 8x forstørrelse så lenge det var snakk om en håndholdt kikkert. Han var veldig nysgjerrig på hvilket budsjett vi snakket om, altså hvor mye penger jeg var komfortabel med å bruke. Da nevnte jeg et par kikkerter jeg hadde titta på, en Nikon Action EX og en Kowa SV. Sistnevnte var uten tvil den dyreste av disse to, og jeg var nysgjerrig på om han visste hvordan Kowa var som merke. Han hadde ikke noe vondt å si om Kowa, men han ville heller anbefale Nikon sine kikkerter. Han selv kjøpte sin nåværende kikkert tilbake i 1996. Det var en 8×42 kikkert fra Leica, og den kostet mye mye mer enn hva jeg var villig til å bruke på en kikkert. Men er man fugletitter eller har en hvilken som helst hobby, så er man villig til å bruke ganske mye penger på hobbyen sin, sånn er det bare. Jeg for min del er nok mer interessert i å bruke (mer) penger på foto enn på en kikkert per i dag.

Men etter å ha sett på litt forskjellige modeller, priser og at han anbefalte meg å gå for en 8×42 – kikkert, endte han opp med å anbefale en Nikon Monarch 8×42 DCF WP. Nå finnes det faktisk 3 stk Nikon Monarch-kikkerter, en Nikon Monarch 5, en Nikon Monarch 7 og en Nikon Monarch DCF WP. Det er den sistenevnte fugletitteren hos Japan Photo anbefalte meg å kjøpe. Det er den rimeligste av disse 3 modellene, men det er fortsatt snakk om ganske mye mer enn de 300-400 kronene jeg nevnte innledningsvis hos Clas Ohlson. Jeg vil anta at dette er en veldig god kikkert for en uerfaren førstegangskjøper som meg. Hvis jeg ikke hadde sammenlignet flere kikkerter, så hadde jeg sikkert vært fornøyd med andre rimeligere kikkerter også, men dette var altså en veldig klar anbefaling fra han hos Japan Photo. Jeg setter utrolig stor pris på all den veiledningen og tipsene jeg kan få i forhold til å gjøre det rette valget av kikkert. Her er dinkikkert.no sin beskrivelse av kikkerten:

Nikon Monarch 8×42 DCF WP en kikkert med høy bildekvalitet og fremragende ergonomi, 8 x forstørrelse og 42 mm frontlinse som tar deg trygt inn på målet. Nikons dielektriske og høyreflekterende flerlagsbelegg gir fremragende lysgjennomgang for naturtro bilder, selv ved høy forstørrelse. O-ringforsegling og nitrogengass gjør kikkerten vanntett og duggfri. Den robuste konstruksjonen har gummiarmering for sikker og behagelig bruk. Denne lettvektskikkerten er ideell for fotturer og annen bruk i naturen. Det følger med etui, objektivdeksler og reim.

Begge de to andre Nikon Monarch-modellene kostet nesten det dobbelte av denne, så de var helt uaktuelle å vurdere. Japan Photo hadde dessverre ikke denne kikkerten inne, men de kunne bestille den selvfølgelig. Men jeg for min del var litt interessert i å teste den ut nå med en gang. Jeg sa derfor at jeg måtte tenke litt mer på det og valgte å dra en tur til XXL i Sarpsborg. Jeg hadde sjekket nettbutikken til XXL på forhånd, men jeg husket ikke nødvendigvis hvilke modeller de hadde der, men jeg husket at de hadde et par 8×42-kikkerter fra Nikon. Så da var jeg spent når jeg kom til XXL i Sarpsborg om de hadde Nikon Monarch 8×42 DCF WP kikkerten som Japan Photo hadde anbefalt.

Og det hadde de faktisk, og jeg hadde også muligheten til å sammenligne den mot Nikon Sporter EX 8×42 og MacKenzie 8×56 kikkert, som visstnok skulle være XXL sitt eget merke. Sistnevnte ble en ganske stor kikkert og ikke helt det jeg var ute etter, men det var interessant å prøve de to Nikon 8×42 modellene mot hverandre. Nikon Sporter EX 8×42 kostet faktisk mindre enn halvparten av Nikon Monarch 8×42 DCF WP-kikkerten. Men når jeg sammenlignet de to mot hverandre, syntes jeg at den dyreste av de to var den som også ga det beste og skarpeste bildet. Hadde to kikkerter fra det samme merket ikke hatt dette forholdet i forhold til pris, så hadde jeg blitt rimelig overrasket. I tillegg til at det optiske var bedre, var også Nikon Monarch 8×42 DCF WP både fysisk mindre og lettere enn Nikon Sporter EX 8×42 kikkerten.

Og siden XXL både hadde kikkerten inne og i tillegg faktisk var marginalt billigere, så valgte jeg å kjøpe kikkerten min hos XXL. Jeg må innrømme at jeg hadde litt dårlig samvittighet for at jeg ikke kjøpte kikkerten av han som anbefalte meg den hos Japan Photo, men hadde de hatt den på lager, så hadde jeg nok også gjort det. Så denne var XXL heldig med, Japan Photo gjorde mesteparten av jobben og jeg kom bare og testet et par-tre kikkerter og kjøpte den hos dem. Men jeg har lagt igjen litt penger hos Japan Photo i løpet av de årene jeg har holdt på med foto, så så veldig dårlig samvittighet har jeg ikke. Men jeg satt ihvertfall utrolig stor pris på den kyndige hjelpen jeg fikk hos Japan Photo! Stor kudos der altså! Han jeg snakket med hos XXL hadde begynt for kort tid siden og visste ikke så mye om kikkerter dessverre, men det viktigste var at de hadde de inne på lager og at jeg fikk testet dem. Men en kollega av han sa at jeg hadde kjøpt meg en veldig bra kikkert, så han visste tydeligvis litt mer om kikkerter.

Jeg har siden fredag fått testet kikkerten litt, det første jeg gjorde var å titte på månen fredag kveld, det resulterte i innlegget Månen sett igjennom objektivet på lørdag. Jeg tok også noen nye bilder av månen natt til søndag. Men jeg ble litt skuffa når jeg skulle ta bilder av månen med et objektiv med en brennvidde på 300 mm. Det ga ikke like stor forstørrelse som med kikkerten, og jeg var nødt til å beskjære bildet ganske krafig for å få noe særlig størrelse på månen. Det er litt kjipt å måtte beskjære bort så mye bildet av man mer eller mindre bruker motivet i 1:1 størrelse. Men skal jeg ha mulighet til å ta bedre bilder av månen, så må jeg enten ha et enda større objektiv, noe som er helt uaktuelt, da det koster ikke bare skjorta, men flere skjorter. Et bedre alternativ er da å kjøpe en spotting scope eller et teleskop og koble kameraet til dette. Da kan man få mye større forstørrelse enn jeg både har med min nåværende kikkert og 300 mm objektiv. Med et spotting scope er det ikke uvanlig med 20-60 x forstørrelse, men med et teleskop kan man komme opp i 2-3 ganger den forstørrelsen. Men da snakker man jo ikke bare om å utforske månen og dens kratre, men også utforske andre planter i solsystemet. Men uansett så begynner tusenlappene å trille fort, hvis jeg begir meg ut på den veien. Så det beste er nok å la være.

Men på turen til Kjøkøy fort og Skams klove i går, hadde jeg også med meg min nye kikkert. Og jeg benyttet anledningen flere ganger å se på utsikten jeg hadde østover mot Sverige på den ene siden av Kjøkøy og syd, vest og nordover på den andre siden av Kjøkøy. På den ene siden gjorde jeg en ganske overraskende oppdagelse, nemlig vindmøller, og de befinner seg nok i Sverige. De hadde jeg aldri lagt merke til med det blotte øye, men når jeg først visste at de befant seg der, så klarte jeg å se at det kunne være noe som lignet på vindmøller. På den andre siden av Kjøkøy satt jeg og så ned på mangelen av aktivitet på Tangen, til nærforsvarsstillingen ut mot vannet i Trolldalen og ikke minst nordover mot Fredrikstad-brua, Østfoldhallen og blokkene på Vallefjellet. Jeg klarte ikke å se blokkene her i Greåkerdalen, men det skal vel vanskelig la seg gjøre.

Men jeg brukte ganske mye tid på å prøve å finne Torgauten fort i kikkerten, men det klarte jeg ikke, uansett hvor mye jeg lette. Nå er jeg ikke helt sikker på hvor det skal ligge i terrenget når jeg er på Kjøkøy heller, men jeg hadde nesten trodd at jeg skulle klare å se kommandobygningen på Torgauten fort fra Kjøkøy. Når vi var på Torgauten fort, ble vi fortalt at hvis kanonene på Kjøkøy hadde vært satt ut av spill, så kunne de skyte på begge sider av Kjøkøy fra Torgauten. Men om de hadde visuelt sikt dit er jeg ikke sikker på, for de var avhengig av at kommandoposten var intakt på Kjøkøy. Tror jeg må ta en ny tur til Torgauten fort og nyte utsikten via kikkerten snart. Det er utrolig hva man kan se og hva man ikke ser eller legger merke til med det blotte øye. Jeg vet ikke helt om jeg har fått meg en ny hobby, det er bare et tillegg til den jeg har fra før, nemlig at jeg er interesert i foto og at jeg liker å se på utsikten. Men i utgangspunktet kunne jeg jo selvfølgelig tenke meg å ta bilder av alt det jeg kan se (via kikkerten) også, men per i dag er  det i dyreste laget spør du meg.

Det er forøvrig ikke noe problem å svi av en «halv formue» på en bra håndholdt kikkert heller, de beste kikkertene fra Leica, Nikon og Zeiss koster 15-25.000 kroner.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/08/28/nikon-monarch-8x42-dcf-jeg-har-kjopt-meg-kikkert/

2 kommentarer

  1. Jeg trengte også en kikkert på mine forskjellige turer i inn…. og på ferier i utlandet. Valget falt til slutt og handle på på ebay ! For og gjøre en lang historie kort endte jeg opp med en Carl Zeiss 8×30, lagd i Jena, i gamle østtyskland i 1972. Den ser ut som kikkerter «alltid har gjort» svart, ganske liten og lett !! Kostet allt i allt 2050.- Er superfornøyd med den.

    • kak30 august, 2013 kl 14:42
      Forfatter

    Kult, Carl Zeiss er jo et veldig godt merke når det kommer til optikk! Nå for tiden heter de vel bare «Zeiss» såvidt jeg vet? Og det er i grunn ganske kostbare kikkerter! Tilsvarende av den jeg har selv koster brått nesten 3 ganger så mye. Artig at du har klart å få tak i en klassiker av en Carl Zeiss-kikkert! Det er utrolig gøy å ha med seg kikkerten og få mulighet til å ta en nærmere kikk på ting! Samtidig som at det er viktig at den ikke er for stor og tung, slik at man ikke blir fristet til å la den ligge igjen hjemme! 🙂

    Carl Zeiss-kikkerten din ser slik ut eller?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.