Kjøkøy fort og Skams klove

Jeg bestemte meg for å ta en tur ut på Kjøkøy og ta en titt på Skams klove som bokstavelig talt deler øya i to. Denne kloven er den samme «sprekken» i fjellet som jeg så på Torgauten fort. Og så regna jeg med å gå meg en tur på Kjøkøya og se litt mer av Kjøkøy fort også. Det er ikke første gangen jeg er på Kjøkøy fort, men var en tur på Kjøkøy fort den første gangen den 23. juli og en ny tur til Kjøkøy fort noen få dager senere. Og selv om jeg nå har vært tre turer på Kjøkøy fort, så har jeg nok fortsatt ikke sett alt som er å se der ute. Det er forsåvidt ikke en så veldig stor øy, men når du skal gå rundt på øya for å lete etter interessante ting å se på på Kjøkøy fort, blir det ganske mange timer med gåing totalt sett. Og man kan liksom ikke bare gå fra syd til nord og så er man ferdig heller, man går litt på «kryss og tvers».

I dag startet jeg med å parkere bilen langs riksvei 108 der det er skiltet mot Skams klove og Kjøkøyvarden. Så var det bare å ta beina fatt innover på øya, jeg antar at jeg var sånn ca midt på øya. Jeg startet med å gå igjennom selve Skams klove, tok noen bilder underveis og kom etterhvert i enden av kloven. Jeg har primært fult en blå tursti (kyststien?) og sett ganske mange nye nærforsvarsstillinger, løpegraver og en ny bunkers! Når jeg var på toppen av øya ved Kjøkøy varde, det vil si en gravrøys fra bronsealderen (ca 3000 år gammel), valgte jeg å gå litt sydøst og satt litt på en krakk og tittet på utsikten i det nydelige været. Jeg valgte å ikke gå noe særlig lengre i den retningen, da det var i den retningen jeg allerede hadde utforsket Kjøkøy fort ganske grundig. Mulig jeg kan ha oversett noe, men det får være.

Jeg valgte deretter å gå nordover og fulgte primært den blå kyststien som er anlagt på øya. Men det ble noen avstikkere her og der for å få med meg løpegraver, nærforsvarsstillinger her og der og en bunkers. Denne bunkersen var dessverre fullstendig fylt igjen og det var ikke mulig å se inngangen eller noe lengre. Det er synd at dette gjøres med så mange av disse anleggene fra krigens dager. Men jeg skjønner at det er av hensyn til sikkerheten til turgåere og andre interesserte. Alternativet koster nok ganske mye penger, å holde dette vedlike og sikre dem for allmenn ferdsel. Nå er det jo heldigvis noen av anleggene som er mye bedre sikret og tatt vare på enn andre, som f.eks Torgauten fort som man har muligheten til å komme inn i selve fjellanlegget og se kanonene osv.

Til slutt var jeg så langt nord på Kjøkøy at jeg endte opp nede ved riksvei 108 ved Kjøkøybrua. Det er vel et par ting som jeg ikke har sett hittil, og det er minemagasinet som skal befinne seg på øya og noen falske stillinger som er anlagt nord på øya for å lure bombefly. Det er lagt steiner for at det skal se ut som løpegraver og nærforsvarsstillinger for å lure bombeflya til å bombe på feil sted. Og innen de har mulighet til å ta en ny tur over Kjøkøy fort og bombe det virkelige fortet, så hadde nok hele fortet vært «kampklar». Men etter å ha gått i tildels ulendt terreng til tider i 2,5 time, så valgte jeg å ikke bruke noe tid på å finne disse to tingene på Kjøkøy fort. Jeg får heller gjøre litt research for å finne ut hvor det spesiefikt ligger, slik at det blir lettere å finne det neste gang jeg er på Kjøkøy!

Noe man fort legger merke til når man går tur på Kjøkøy og selvfølgelig inne på Kjøkøy fort, er at hele øya er mer eller mindre et steinbrudd! Man kan trygt si at all steinen som har blitt brukt til å lage selve fortet og løpegangene har vært kortreist! Legg forøvrig merke til at kvaliteten på steinarbeidet nord på øya ikke holder helt den samme kvaliteten som vi ser lengre syd på øya.

                                                                             

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/08/27/kjokoy-fort-og-skams-klove/

7 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • Jan G - alias oppfinnern27 august, 2013 kl 23:57

  hvor går du in der du er nåda der har ikke jeg vært det viste jeg ikke at det var så stort

  • kak28 august, 2013 kl 00:00
   Forfatter

  Når du kommer over Kjøkøy-brua så stopper du på venstre side av veien på parkeringsplassen ved «Skams klove og Kjøkøyvarden»-skiltet som du ser på mitt andre bilde! (halvveis på rettstrekket mellom bruene?) Så går du innover i skogen derfra, så kommer du rett på Skams klove!

  Kjøkøy fort er faktisk VELDIG stort! 🙂

 1. Heisann. Gøy og lese innleggene dine, og du tar fine bilder. Jeg har i mange år vandret rundt på Kjøkøya, og er ganske godt kjent der. Har forøvrig nøkkel til «nedre kanon». Som jeg (vi er to personer som har kontakt med Fr.stad Museum) Var i og rundt minemagasinet for et par år siden, og hadde «omvisning» der. Det er en litt «rufsete» bygning med en «låvefasong» og med et innvendig bjelkelag med forsterkninger overallt for og tåle vekten av minene. Den er i dag i privat eie og han driver med innvendig oppussing. Ihvertfall gjorde han det da vi var der inne.
  ED

  • kak28 august, 2013 kl 11:41
   Forfatter

  Takk for hyggelig tilbakemelding, Erik!

  Artig, det hadde vært veldig interessant å sett den nedre kanonen (10,5 cm SKC/32) på Kjøkøy fra innsiden! Den øvre kanonen er det vel ingen som slipper inn i lengre etter at Telenor/ICE? leier plassen for sine basestasjoner. Men den nedre kanonen ser ut til å være intakt og lett å komme seg inn i bare man har riktig nøkkel?

  Jeg har sett noen bilder av minemagasinet på kystfort.com, og regnet ikke med å se noe annet enn «låven» utenfra. Men siden den er i privat eie, skjønner jeg jo at den ikke er skiltet på noen som helst måte lengre.

  Men nedre kanon hadde vært veldig interessant å fått tatt en nærmere titt på! 🙂

 2. Det lar seg gjøre vet du, du får foreslå en dag/kveld så tar vi en tur ut dit. Det var egentlig meningen at vi i HMK Østf.Avd. skulle bruke kanonbunkeren til klubblokale, men etter et innbrudd for noen år siden droppet vi det. Det ligger for ensomt til…Det var visst bare og bruke en batteridrevet vinkelsliper, så var det fort gjort.

  • kak28 august, 2013 kl 13:15
   Forfatter

  Det er kjipt at man ikke få ha noe i fred i det hele tatt! Men har forstått det slik at tidligere militære anlegg ofte er utsatt for hærverk og at folk prøver å komme seg inn for å se i tide og utide. Om det bare er av nysgjerrighet eller om de er ute etter å stjele noe også, vet jeg ikke. Men jeg forstår skepsisen deres til å bruke kanonbunkeren som klubblokale når det er så lett å gjøre innbrudd der! Skal man ha det som klubblokale, så antar jeg at man kommer til å lagre enkelte ting der også, og da er det jo en viss fare for at dette kan bli stjålet. Men i utgnagspunktet er det jo et morsomt og interessant sted å ha som klubblokale da! Det er ikke mulig å sikre det bedre slik at det ikke er mulig å komme inn med en «batteridrevet vinkelsliper»? Hvis jeg ikke husker feil, så er det bare en hengelås på døra, og det finnes kanskje ikke hengelåser som man ikke kan ta livet av med en vinkelsliper?

  Jeg tar kontakt med deg på facebook for å avtale en tur ut i kanonbunkeren en dag! 🙂

 3. Jess…det er en meget spesiell hengelås der, delvis skjult innunder et ståldeksel på selve håndtaket, vi løfter opp for og lukke opp og igjen døra.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.