Ny tur til Kjøkøy fort i all snøen

Etter en liten tur til Kjøkøy fort i all snøen som har kommet den senere tid sist onsdag, bestemte jeg meg for å ta en ny tur, men denne gangen enda bedre skodd. På onsdag var det ikke så langt jeg turte å gå pga all snøen, men i går var jeg en tur innom XXL og kjøpte meg 2 typer brodder. Et par vanlige typer brodder for gåing på mer eller mindre vanlig vei og et par av en mye grovere type som man kan bruke ute i villmarken. Og man kan vel trygt si at å gå tur på Kjøkøy fort nå om dagen må betegnes som villmark. På mesteparten av turen hadde jeg snø opp til skaftet på gummistøvlene, men på det aller værste stod jeg med snø til knea.

Derfor valgte jeg Showline Chainsen Pro brodder som enkelt forklart kan kalles kjetting. Det er bokstavelig talt kjetting i rustfritt stål med rimelig lange trekantpigger i karbonstål. De koster nesten fire ganger så mye som helt vanlig enkle brodder, men jeg tror at de vanlige broddene med de korte piggene ikke hadde vært til særlig nytte ute på Kjøkøy fort. Når jeg omsider hadde funnet de brodene jeg var ute etter hos XXL, noe som var en utfordring da de hadde 3 forskjellige typer brodder på like mange forskjellige steder i butikken. «Kjettingbroddene» hadde de i villmarkavdelingen. Sånn sett er det forsåvidt logisk. Men i utgangspunktet trodde jeg at de hadde alt de hadde av en varegruppe på samme sted.

Vel fremme på parkeringsplassen var det bare å pakke ut broddene av det praktisk etuiet de kommer i og få dem på de forede gummistøvlene jeg hadde på meg. De var veldig enkle å få på gummistøvlene og satt veldig bra. Jeg hadde valgt XL-størrelsen som passer til sko/støvler i størrelse 45-48. De forede vintergummistøvlene av typen Tretorn DBZ er i størrelse 46. Det var litt annerledes å gå med disse kjettingbroddene på med en gang selvfølgelig. Hvis man går på fast underlag som asfalt, fjell eller betong så føler man at man går på stylter. Men så fort man har litt snø under gummistøvlene, så var det som å gå uten brodder. Men steike for et feste dette ga ute på Kjøkøy fort i går!

Men selv om jeg var «skodd» med kjetting og pigger og det hele i går, valgte jeg å ta det pent selvfølgelig. Man må ikke miste huet selv om man føler seg mye tryggere enn før. Men denne gangen gikk jeg ikke bare fra parkeringsplassen og veien inn til «øvre kanon», men også ned trappene og skråningen til nedre kanon. Men jeg tok det veldig pent i trappene og nedover og holdt meg fast i rekkverket. I tillegg gikk jeg ikke bare med hælene i trappetrinnene, men med beina på «tvers» nedover for å få hele foten i hvert eneste trappetrinn. Jeg hadde forøvrig også valgt å ha med meg lue og skinnhansker. Det var forøvrig veldig enkelt å ta bilder med speilrefleksen selv med hansker på, så dem tok jeg aldri av meg. Selv om det ikke blåste like mye ute på Kjøkøy fort i går som det gjorde på onsdag, så var jeg veldig glad for at jeg hadde på meg lue. I værste fall kunne jeg tredd hetta til hettegenseren over huet også.

Men jeg hadde derimot droppet å ta på meg regnbukse utenpå, det gjør det litt «ledigre» å gå selvfølgelig. Men det hadde nok vært smart å hatt på allikevel, for jeg endte opp med å bli våt til langt oppover beina. Men det er jo ikke så rart når man vasser i så mye snø, helt til knea på det værste. Å sette seg ned er selvfølgelig også helt utenkelig når man bare har på seg olabukse i dette været. Men selv om jeg hadde olabuksa nedi gummistøvlene denne gangen, så fikk jeg ikke noe snø ned i støvlene, da de sitter ganske tight i skaftet. Det er også mulighet til å stramme ytterligere med lisser, hvis det er nødvendig.

Men pga disse kjettingbroddene kom jeg meg altså både ned til nedre kanon og fikk tatt en masse bilder, og jeg kom meg også helt ned til vannet og fikk tatt bilder av MG-stillingen der. I tillegg kom jeg over en rekke svaner nede i bukta som lå og duppet i vannet mens de sov. Jeg regner med at det var det de prøvde å gjøre når de lå med hodet under «vingen». Og jeg kom faktisk ganske nærme og fikk tatt bilder før de registrerte at jeg var der også. Men så fort de merket at jeg var der, så var det en av dem som ga fra seg en eller annen form for lyd, sikkert for å varsle de andre, så begynte de å «padle» litt lengre ut. For de lå nesten helt inne ved land når jeg kom ned.

Når jeg var nede for å ta bilder av MG-stillingen og den lille skyttergrava ved bukta jeg fikk meg en liten overraskelse. Selv om det ser flatt og fint ut med all snøen, så sank jeg ned med snø til knea plutselig. Jeg falt ikke og klarte å holde meg på beina, men det er ikke noen tvil om at jeg fikk meg en liten overraskelse. Jeg fikk ikke tatt et bilde når jeg stod der med snø til knea, for jeg var mer opptatt av å komme meg opp derfra igjen. Tidligere når jeg har vært der nede og tatt bilder, så har jeg også gått opp skråningen til selve MG-stillingen som ligger ganske høyt i terrenget. Men det tok jeg ikke sjansen på i går. Det er greit at jeg hadde mye bedre feste enn jeg har hatt uten brodder, men det er greit å ikke ta altfor mange sjanser også. Og jeg var tross alt på denne turen alene. Hadde det skjedd noe seriøst, så hadde jeg virkelig hatt problemer.

Veien tilbake til parkeringsplassen og bilen må jeg derimot si var rimelig slitsom. Turen ned til «nedre kanon» og MG-stillingen på stranda er bare nedover hele veien. Så da er selvfølgelig veien tilbake til parkeringsplassen så og si bare oppover. Og det er alt annet enn «tørt føre» vi snakker om. Så det tok nok litt tid, det ble lagt inn litt pauser med litt pust og pes. Etter å ha vært ganske inaktiv de siste månedene pga kneet, så har ikke akkurat kondisen blitt noe bedre, heller ganske mye værre. Derfor har jeg i det siste tatt meg i skinnet og jaget meg selv ut litt. Både for å være i litt mer aktivitet, se hvordan kneet reagerer på denne aktiviteten og selvfølgelig oppleve litt mer igjen. Og med det hele hører det med å ta litt bilder og skrive litt.

Men nå ser det ut til at det skal begynne å regne og bli varmegrader fra i kveld av, så da får vi se hva som skjer fremover. Det var pga dette langtidsvarselet at jeg valgte å dra en ny tur ut til Kjøkøy fort bare to dager etter forrige tur. Nå som varmegradene og regnet kommer, så kommer nok mye av snøen til å forsvinne, og det kommer til å bli enda værre forhold å gå i der ute. Det er stor fare for at det kommer til å både bli mye klin og ikke minst glatt. Vil bare nevne helt til slutt at jeg egentlig hadde skrinlagt å kunne så stor del av Kjøkøy fort som i går, men etter et lite «push» fra pappa, så valgte jeg å «krype til korset» og kjøpe meg brodder. Det er tross alt bedre å investere noen få hundrelapper på noen skikkelige brodder enn å risikere både helse og fotoutstyr.

                                                                 

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/02/01/ny-tur-til-kjokoy-fort-i-all-snoen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.