Bryggepromenaden og gangbrua i Fredrikstad

Jeg var en tur i går en tur på bryggepromenaden i Fredrikstad for å ta litt bilder etter at det begynte å bli mørkt. Satt og venta ca 35 minutter før jeg tok med meg fotoutstyret og stativet. Jeg hadde lyst til å ta bilder av bryggepromenaden, gangbrua og de nye «blokkene» som ligger ved gangbrua på Kråkerøysiden. Og hovedårsaken til dette var at jeg hadde kommet frem til en måte å ta flere bilder med bracketing (HDR). Rett ut av kameraet mitt kan jeg ta 3 bilder, og jeg kan bestemme hvor mange blendere det skal være mellom disse eksponeringene. Jeg har konfigurert kameraet mitt til å ta 3 bilder med ett bilde som er 2 blendere undereksponert, ett bilde som er korrekt eksponert og ett bilde som er 2 blendere overeksponert.

Med dyrere kameraer kan man ta opp til 9 bilder i en slik sekvens, men mitt kamera er begrenset til maks 3. Kjedelig at Nikon har satt en slik firmwarebegrensning på et forholdsvis dyrt og avansert kamera som Nikon D7000. Men dette kan selvfølgelig «omgås». Men da kreves det at man har kameraet på et stativ og gjør noen endringer av innstillingene underveis. Jeg lå en natt her for noen dager siden og sleit med å sove og tenkte ut følgende metode: Hvis jeg setter eksponeringskompensasjonen på henholdsvis +3 og -3 blendere, så vil dette kunne gi disse eksponeringene (sammen med de vanlige): -5, -3, -2, -1, 0, +1, +2, +3, +5. Det vil si at jeg har 9 bilder å sette sammen til et HDR-bilde. Disse 9 bildene spenner over 10 blendere og mellom -3 og +3 er det en blender mellom hvert av bildene, mens mellom -5/-3 og +5/+3 er det 2 blendere som dere ser.

Og det var mildt sagt litt styr å ta så mange bilder med så mye innstillinger underveis. Det foregikk enkelt og greit slik: Jeg setter opp stativet og justerer kameraet (med innebygget digitalt vater) slik jeg vil ha bildet, stiller eksponeringskompensasjonen til -3 og trykker inn (og låser) utløserknappen på min (trådbaserte) fjernkontroll til kameraet. Da tar kameraet automatisk alle 3 bildene. Så justeres eksponeringskompensasjonen til hhv 0 og +3 og ellers samme prosedyre. Etter lenge og vel sitter man igjen med 9 bilder som kan slås sammen til et ekstremt dynamisk HDR-bilde. Erfaringen min i går var derimot at det var ikke noen «revolusjon» dette ga på resultatet, det var ikke veldig stor forskjell på et HDR-bilde satt sammen av alle 9 bildene enn med bare de 3 vanlige bildene (-2, 0, +2, fra samme serie).

Men jeg vil anta at motiver med enda større forskjeller mellom høylys og lavlys, så vil man få enda mer detaljer selvfølgelig. Alternativt så kan man redusere forskjellen i blendere mellom bildene, slik at man får enda mer nyanser på et kortere spenn i antall blendere totalt sett. Men dette er nok ikke nødvendig å gjøre før man sitter og skal prøve å løse et ekstremt tilfelle. Det holder i de aller aller flestene med de 3 vanlige bildene som jeg har brukt hittil. Og det er selvfølgelig også mye enklere, raskere og det tar mindre plass. Det er både tidkrevende og plasskrevende når man tar 9 bilder for hvert eneste motiv man skal ta bilder av. Men må innrømme at jeg sjeldent tok noe særlig mer enn en 9 bilders HDR-serie av hvert motiv i går. Det var jaggu tidkrevende nok i seg selv. I værste fall, hvis det skulle skje noe med noen av bildene i en slik serie, har man jo alltids 9 bilder å av ta av totalt sett.

Men det var gøy å prøve, jeg synes jeg fikk noen veldig fine bilder fra bryggepromenaden med gangbrua og de nye «blokkene» på Kråkerøy-siden. Må innrømme at jeg ikke husker hva disse heter for noe, for de har et navn, det vet jeg. Det sier seg selvfølgelig også at det er klin umulig å få tatt bilder fra gangbrua uten at det kommer og går litt folk, men med så lange eksponeringer jeg tok i går, så ble de uansett ikke synlig. Med unntak av EN person på ett av bildene mine som man skjer som et «spøkelse» på vei ut på gangbrua. Han klarte jeg nok å fange opp på en av de kortere eksponeringene mine. Ikke noe jeg bryr meg om å prøve å fjerne, men synes bare det var en artig sak.

Jeg holdt på i nøyaktig 2 timer med dette i går, og jeg må innrømme at jeg ble litt frøsen etterhvert. Jeg er jo normalt sett ganske godt kledd når jeg drar ut på tur, men hadde ikke vind/vanntett bukse i går. Jeg hadde heldigvis med meg hanskene mine, for jeg begynte å bli ganske kald på fingrene etterhvert. Normalt sett når jeg er ute og tar bilder, så er jeg stort sett i bevegelse hele tiden og har som regel aldri noe problem med å holde varmen. Som regel kommer jeg hjem litt svett på det innerste laget med klær, men når man står og tar bilder med stativ på et så begrenset område som i går, så står man veldig mye stille. Så det var utrolig godt å komme seg tilbake til bilen og starte opp «varmeapparatet». Enda bedre var det å komme seg hjem i varmen her hjemme og se på bildene jeg hadde tatt!

Flesteparten av bildene som jeg har lagt ut er HDR-bilder satt sammen av 9 bilder, noen er satt sammen av bare 3 bilder og det er et par helt tradisjonelle bilder som bare er ETT bilde.

               

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/03/04/bryggepromenaden-og-gangbrua-i-fredrikstad/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.