Bryggepromenaden i HDR

Etter at jeg var ute på fototur i distriktet etter mørkets frembrudd sist fredag, har jeg hatt lyst til å ta bilder av bryggepromenaden i Fredrikstad på nytt i HDR. Å ta bilder om natta eller når det er mørkt blir ofte veldig mørke, naturlig nok. Men med å ta bildene som HDR-bilder isteden, så kan man hente ut mye mer detaljer enn man klarer med et ordinært bilde. Men å ta HDR om natta er nok i utgangspunktet ensbetydende med at man bruker et stativ. Jeg hadde dog ikke lyst til å rigge opp et stativ midt oppe på Kråkerøybrua i regnet i kveld, derfor valgte jeg å ta med meg et ettbensstativ isteden. Det gikk selvfølgelig ikke den samme stabiliteten som et stativ, men man får ihvertfall litt ekstra hjelp i forhold til å stå helt på frihånd og ta bildene.

Hittil har jeg faktisk tatt alle, med unntak av bildet fra leiligheten min i Krokstien, mine HDR-bilder på frihånd. I utgangspunktet høres det kanskje litt utenkelig å ta HDR som består av f.eks 3 eksponeringer tatt etterhverandre på frihånd. Men så lenge vi snakker om å ta bilder med vidvinkel, klarer jeg å stå rolig nok til at jeg klarer å få tatt disse eksponeringene raskt nok til at jeg ikke beveger noe særlig på meg. Men man er selvfølgelig også avhengig av å ikke bruke lengre lukkertid enn man klarer å ta på frihånd. Med VR har man selvfølgelig litt ekstra å gå på, men det blir litt prøving og feiling i grenseland på frihånd. Men jeg må si at når jeg stod oppe på Kråkerøybrua med kameraet på ettbensstativet inntil rekkverket på brua, så ble det ganske så stabilt. Jeg prøvde meg ikke på noe særlig lengre lukkertid enn 1/4 sekund, men det tror jeg ikke at hadde blitt noe særlig ut av heller.

Heldigvis regnet det ikke like mye i kveld som det gjorde når jeg var ute på fredag, men jeg valgte allikevel å ta på meg regntøy fra topp til tå. Da er man ihvertfall sikker på at man ikke blir kliss bløt hvis himmelen plutselig åpner seg. Det var forresten veldig praktisk å ha en hettegenser under regnjakka, da jeg kunne ha hetta fra hettegenseren under hetta, det ble mye varmere enn uten! Det småregnet litt hele tiden, så det var aldri snakk om at det var opphold. Men himmelen åpnet seg heller ikke, da hadde det blitt litt mer komplisert med fotoutstyret. Men det gikk heldigvis bra i kveld også. Men av en eller annen grunn hadde kommunen slukket / ikke tent noen av gatebelysningen og lyset oppe på Kråkerøybrua i kveld. Det var heller ikke lys i undergangen på Fredrikstad-siden av Kråkerøybrua. Jeg hadde håpet å få tatt noen selvportretter eller selfies som det kalles for tiden med taggingen som er på murveggen der. I tillegg er det vanligvis ganske godt lys i denne undergangen. Men det forutsetter jo at de faktisk tenner lyset. Men jeg fikk tatt noen bilder under en av de lysene som det faktisk var lys i. Det gjorde det faktisk ganske mye lettere å ta selfies med speilrefleksen når den stod på et ettbensstativ i riktig høyde!

Det er alltid litt spennende når man kommer hjem og ser på bildene man har tatt. Selv om man nå med digitalkameraene kan se på resultatet med en gang. Men man får ikke det fulle inntrykk av hvordan bildene blir og om de er 100% skarpe før man får dem opp på skjermen hjemme. Når det gjelder HDR-bilder så er det rimelig håpløst å vite hvordan resultatet blir til slutt. Det klarer ikke jeg å se ihvertfall. Men så lenge man tar ett korrekt eksponert bilde, ett bilde som er undereksponert med 2 blendere og ett bilde som er overeksponert med 2 blendere, så ligger ihvertfall forutsetningen for å få et høyt dynamisk bilde som resultat ihvertfall. Men det forutsetter at alle bildene i serien er skarpe, at man ikke har flytta på kameraet mens man tar bildene på frihånd og husket på å gjøre de innstillingene som kreves på kameraet for at dette skal bli perfekt.

Jeg tok både bilder av bryggepromenaden oppe fra Kråkerøybrua og nede fra bakkenivå. I tillegg tok jeg ett bilde av Flora denne gangen også, dette også i HDR. Det ble mye mer detaljer i høylys og lavlys enn med ett tradisjonelt bilde. Og jeg var faktisk oppe på Kråkerøybrua i to omganger, jeg startet der oppe og jeg avsluttet der oppe. Nå var det i utgangspunktet ikke noen kjempestor grunn til at jeg gikk opp igjen for andre gang, bildene ble tatt fra samme sted og med nogenlunde de samme innstillingene, men allikevel ble resultatet ganske annerledes. På det første bildet så har himmelen blitt ganske lys, mens fra den andre serien jeg tok så ble himmelen ganske mørk. Det er vel fordi himmelen faktisk har vært lysere og mørkere på de to forskjellige tidspunktene jeg tok disse bildene. Men det er gøy å se at bildene endrer såpass dramatisk karakter. Etterbehandlingen har nemlig vært så og si identisk.

       

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/02/11/bryggepromenaden-i-hdr/

1 kommentar

  1. Er det en ting den andre byen lengre ned i Glomma skal være stolt over, så er det bryggepromenaden sin. Å sitte der på sommeren, med sola steikende, folkeliv som yrer og en iskald pils i neven, DET er sommer det 🙂

    Flotte bilder som vanlig av bryggepromenaden by night.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.