High Dynamic Range (HDR) bilder

HDR eller High Dynamic Range er noe jeg har lest om og sett resultatet av mange ganger, men jeg har aldri testet ut dette for min egen del før nå nylig. Ofte har jeg sett noen som har gått litt langt i å utnytte fordelene med HDR, noe som resulterer i at bildene blir seende mer ut som tegninger og malerier enn nettopp bilder. Men det er jo samtidig gøy å leke seg med vil jeg tro. Poenget med HDR er at man utnytter data fra flere eksponeringer for å sette disse sammen til et HDR-bilde. Et bilde som flere deler av motivet er riktig eksponert enn man klarer med bare en eksponering. For å lage et HDR-bilde må man ha minst to eksponeringer, men helst tre eller flere.

Det går rett og slett ut med at man tar et riktig eksponert bilde, et bilde som er 2 blendere undereksponert (for mørkt) og et bilde som er 2 blendere overeksponert (for lyst). Og så setter man disse sammen og utnytter delene av hver ensponering som er riktig eksponert. Derfor får man det ferdige HDR-bildet riktig eksponert i både det området som normalt ville blitt undereksponert og i det området som normalt sett ville blitt overeksponert. Dette gir en utrolig mange muligheter til å lage utrolig imponerende bilder. Men man kan også leke seg litt med dette og «skru litt mye» og dermed ende opp med bilder som ser veldig virkelighetsfjerne ut. Men som jeg nevnte innledningsvis, det er litt morsomt å leke seg litt frem.

Det første som må til for å kunne ta HDR-bilder, er å gjøre noen innstillinger på kameraet ditt for å kunne ta minst 3 forskjellige eksponeringer, ett riktig eksponert, ett som er 2 blendere undereksponert og ett som er 2 blendere overeksponert. På mitt Nikon D7000 bruker vi noe som heter bracketing for å få til dette. Da tas disse 3 eksponeringene etter hverandre og det anbefales på det sterkeste at man bruker et stativ for å ta disse bildene. Det er for at man ikke skal kunne få forskyvninger i motivet fra eksponering til eksponering. Men hvis det er godt nok lys og eksponeringene er korte nok, kan man klare å ta dette på frihånd også. Jeg tok noen slike bilder når jeg var på hyttetur i Uvdal for noen uker tilbake.

Jeg tok et par motiver nede i Mæl av Rjukanbanen og et par motiver av Vemorkanlegget i Rjukan. Dette er riktignok ikke mine første forsøk på HDR, men det er mine første forsøk som har blitt lagt ut så andre kan se dem. Jeg hadde en HDR-test-tur i forkant av hytteturen også, men jeg har ikke fått rotet meg til å bearbeide disse bildene og se om det er noe jeg ønsker å legge ut enda. Det får jeg komme tilbake til. Men fra hytteturen til Uvdal endte jeg opp med å legge ut 4 bilder som var HDR. Hvor jeg i alle tilfellene hadde benyttet jeg meg av 3 eksponeringer. Kameraet tar med hjelp av bracketing kun disse 3 eksponeringene. Hvis jeg ønsker enda flere eksponeringer, må jeg gjøre dette manuelt. Men i de aller fleste tilfellene klarer man seg nok med disse 3 eksponeringene for å lage et HDR-bilde. Men i mer utfordrende forhold, så kan det nok være behov for enda flere eksponeringer. Man vil nok også få enda bedre overganger hvis man har flere eksponeringer med enda større del av hele motivet korrekt eksponert.

HDR er ikke noe jeg kommer til å bruke mye tid på tror jeg, men det er noe man kan bruke innimellom når man jobber under vanskelige forhold og/eller man ønsker å får til noe spesielt og ekstraordinært. For å se noen andre eksempler enn mine egne HDR-bilder, kan man ta en titt på siden til wikipedia om High Dynamic Range! Der ser man også eksempler på de 3 eksponeringene som HDR-bildene har blitt laget ut ifra.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/08/04/high-dynamic-range-hdr-bilder/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.