Vinterføre, vekslende vær og masse bilder

Det har mildt sagt vært rimelig vekslende vær og føre i det siste. Vi har hatt ekstremt mye regn den senere tid, men så plutselig sank temperaturen dramatisk og vi fikk temperaturer ned mot 9 kuldegrader her på Veum. Når det var bikkjekaldt var det i grunn ingen problemer med føret på veiene i det hele tatt. Det var bare kaldt som fy. Derfor har jeg brukt ytterjakka/allværsjakka til BorgBuss på onsdag (8 minusgrader) og torsdag (9 minusgrader). Det skal som regel være ganske mange blå grader før jeg tar den jakka i bruk. Ellers klarer jeg meg fint med fleecejakka mi. I tillegg har jeg selvfølgelig skjorte og ullgenser under. Skjerfet, lua og hanskene har faktisk også vært i bruk. Det er ikke noe som er mer kjipt enn å stå og skrape is UTEN hansker!

Det var først på fredag når varmegradene kom at problemene begynte. Da hadde det vært kaldt noen dager og naturlig nok kaldt i bakken.. så når varmegradene kom med tilhørende regnvær, frøs selvfølgelig det på med en gang. Jeg overtok bussen på Nesset litt over kl 7 på fredag, bussen var litt forsinket fordi en personbil hadde kjørt av veien på Vauer på vei ned til Papperhavn på Vesterøy. Jeg var derfor forsinka til byen og dro med meg den 5-7 minutters forsinkelsen på hele neste tur også. For jeg tok det ganske piano rundt Vesterøy for å være på den sikre siden. På vei ned til Bukta er det greit å ta det pent ned bakken til brua og ned til Laenga, og så er det om å gjøre å spinne seg opp bakken opp til snuplassen i Bukta.

På vei til Papperhavn stod fortsatt personbilen, nærmere bestemt en BMW X5 halvveis ned i grøfta ved Vauer. Ikke spør meg hvordan vedkommende har klart det, men sjåføren som jeg overtok bussen fra nevnte et eller annet om at noen hadde rygget. Hadde den kvinnelige sjåføren klart å rygge seg selv ut i grøfta etter å ha møtt bussen kanskje? Jeg var dessverre ikke vitne til dette, men man ser ganske mye rar rygging ute på disse veiene når man kjører buss. Det sier seg jo selv at det er enklere for privatbilene å rygge til nærmeste møteplass enn bussen. Men når jeg står nærmest en møteplass og/eller det rett og slett tar for lang tid til at privatbilisten tar initiativet til å rygge, rygger jeg heller selv.

Det var først når jeg kom til byen for å kjøre turen til Torsnes at jeg var i rute igjen, men det var fordi det er romslig med tid på returen fra Vesterøy og man har som regel 10-12 minutter før man skal ut på Torsnes-turen etter at man har kommet til bussterminalen. Derfor fikk jeg en liten tur innom bussterminalen for å skrøne litt med de andre bussjåførene. Et naturlig tema på en slik dag er selvfølgelig føret. Før jeg startet på Torsnes-turen fikk jeg en telefon fra en kollega som var på vei rundt Vesterøy og kunne melde at det var glatt som fy på veiene der ute. Spesielt rundt Nes var det speilblankt. Jeg konfererte med trafikk og ble sendt rundt på samme runde. Men jeg måtte selvfølgelig ta det pent og pyntelig rundt Nes og en del av de andre stedene det som regel blir problemer på glatta ute i Torsnes.

Etter å hatt lunsj og kjørt 11.05-turen til Vesterøy (Utgårdskilen) og tilbake til Bratte bakke, stod en tur til Spjær for tur. Det er også en strekning som kan være en utfordring på glatta. Det ble derfor en ny telefon til trafikk for å sjekke om det hadde blitt rapportert noen problemer ned til Spjær. Det hadde det ikke, så derfor ble det en tur til ned til Spjær også på fredag. Men det tok ikke lange stunden før jeg møtte det samme glatte føret som jeg hadde møtt rundt Vesterøy og Torsnes tidligere på dagen. Det var derfor ikke annet å gjøre enn å ta det veldig pent nedover bakkene og i svingene. Jeg må innrømme at jeg var veldig spent på hvordan det ville være å komme seg opp de 3 (utfordrende) bakkene fra Spjær. Men det gikk faktisk med ett nødskrik. Den bakken som var det største problemet var den lange bakken etter en venstresving på vei opp på toppen før man kjører nedover igjen mot kirken. Når jeg var vel oppe fra Spjær var det derfor ikke annet å gjøre enn å ringe til trafikk for å be om å få ut en bil med enten salt eller sand. Jeg hadde tross alt to skoleturer om en times tid.

Jeg ble heldigvis lovet salt ned til Spjær, ellers hadde jeg vært skeptisk til å dra med meg en haug med skoleelever ned på disse glatte veiene. Men det var først når jeg var på vei opp fra Spjær på første skoletur at jeg møtte saltbilen. Men noe salt hadde den ikke lagt igjen, den ble nok ikke lagt igjen før på veien opp fra Spjær igjen. Føreren av saltbilen var forøvrig ikke særlig gira på å rygge, så da ble det til at jeg måtte rygge til nærmeste møteplass. Sånn er det, det er ikke alle som er så veldig interessert i å ta initiativet til å rygge. Saltbilen var tross alt «minst», så den oppgaven kunne han tatt på seg synes jeg. Men, det gikk overraskende bra opp fra Spjær, lettere enn første tur faktisk. Den tredje og siste turen gikk over all forventning. Da hadde nok saltet begynt å virke litt og jeg hadde en forholdsvis normal fart opp «problembakken». Nygårdsbakken som også ofte er et problem om vinteren hadde noen strødd en del salt i, så den var overhodet ikke noe problem på fredag.

Jeg har også tatt ganske mange bilder de siste dagene, det har også blitt en del fine bilder nede på Spjær. Både av Spjærkilen, ei lita «brygge» som jeg har tatt bilder av flere ganger og ikke minst av diverse rim og is på vannet! Årsaken til at jeg ofte tar en del bilder her nede, er fordi jeg har rett i overkant av 10 minutter til overs på 12.10-turen ned til Spjær. Da er det ikke uvanlig at jeg slår ihjel den tiden med å gå litt rundt med kameraet! Håper det er noen bilder du vil like i dette innlegget! Det begynner mildt sagt å bli rimelig mange bilder i bloggen nå. I tillegg til galleriet legger jeg ut en masse bilder rett i innleggene. Jeg har faktisk passert 1.130 bussrelaterte bilder nå. Hvor mange bilder jeg har liggende ute totalt, aner jeg faktisk ikke.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/12/06/vinterfore-vekslende-var-og-masse-bilder/

2 kommentarer

  • Robban8 desember, 2009 kl 17:30

  Først og fremst. Nydelige bilder Ken 🙂

  Ja været har vært skiftende i det siste, merker det på kroppen kan du si. Jeg er veldig var mot store endringer i klimaet og temperatur så har ikke hatt det så lett i det siste. Men jeg overlever.

  Har holdt meg inne mens det var minus grader ute. Risikerer ikke å ramle enda en gang på glattisen. Dårlig erfaring med det kan du si.

  • kak9 desember, 2009 kl 20:04
   Forfatter

  Tusen takk for tilbakemeldingen på bildene mine, Robban! Jeg har det utrolig gøy når jeg flyr rundt med kameraet og knipser vet du. Selv om det er med ett lite kompaktkamera (Nikon Coolpix S9). Resultatet blir slettest ikke værst heller! Utendørs og i godt lys tar kameraet veldig bra bilder. Når man må bruke blitzen er saken derimot en litt annen.

  Det har vært mildt sagt skiftende vær i det siste! Mye regn og gråvær, ikke noen tvil om det. Men i dag fikk vi jaggu se litt til sola også! Kunne gjerne tenke meg mer av det fremover! Men da får man nok også kuldegrader i samme «pakke».

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.