Elingaard herregård

Etter jobb tok jeg en tur til Elingaard herregåd i Onsøy. Det er utrolig mange år siden jeg var der og tok noen bilder i jobbsammenheng på 90-tallet. Men jeg kjører forbi på hovedveien støtt og stadig når jeg kjører buss. Elingaard herregård er et sted med ukjent alder, men den første kjente eieren av gården skal visstnok ha vært Olav Torsteinson på tidlig 1400-tallet. Elingaard herregård har brent flere ganger, den første vi kjenner til var i 1645, da gikk alle bygninger tapt. Hovedbygningen brant også ned i 1746 og hovedbygningen slik vi ser den i dag stod ferdig oppbygd etter brannen i 1749. Jeg må en ny tur tilbake til Elingaard når løvet på trærne er grønt, da er det enda mer idyllisk der ute!

Mer om Elingaard herregård fra wikipedia:

Elingaard herregård ligger i Onsøy utenfor Fredrikstad by. Stedet har en ukjent alder, men har synlige kulturminner fra bronsealderen og fremover. Den første kjente eieren av gården skal visstnok ha vært Olav Torsteinson, som skrev seg til stedet tidlig på 1400-tallet.

Elingaard har brent flere ganger. Den første kjente brannen var i 1645. I denne storbrannen gikk alle gårdens bygninger tapt, sammen med innbo, løsøre og arkiver. Daværende eier var riksadmiral Jens Bjelke, men mye tyder på at det var hans sønn riksadmiral Henrik Bjelke som bygde opp igjen huset etter brannen. Kjelleren fra bygget som da ble reist er fortsatt bevart og består av fem rom med tønne- og krysshvelv, samt et stort massivt fundament for noe som kanskje kan ha vært et tårn. Hovedbygningen brant på nytt i 1746. Hovedbygningen slik den står i 2013, ble etter brannen reist i renessansestil og stod ferdig allerede i 1749. Denne er oppført over det eldre kjelleranlegget. Bygningen ble oppført i tre i to etasjer og består av en hovedfløy samt to sidefløyer.

Haven ble anlagt etter engelsk modell. Bygningen er omkranset av en mindre festningsvoll, bastioner og vollgrav, men dette er av så svak utførelse at det nærmet må sees på som symbolsk. En antar at «festningen» er anlagt mest til pryd og at den er av liten forsvarsmessig verdi. Den er imidlertid unik i norsk sammenheng og ble fredet sammen med hovedhuset i 1923. To keiserlinder ble plantet i hovedaksen av dronningene Margrethe av Danmark og Sonja av Norge 29. juni 1999.

Elingaard gikk ut av slekten Huitfeldt i 1778 og har siden skiftet eiere en rekke ganger. Mellom 1948 og 1975 eide den næringspolitiske organisasjonen Libertas Elingaard. Libertas drev Elingaard som et kurs- og konferansehotell. I denne perioden ble det gjort store bygningsmessige forandringer både på hovedbygningen og stabburet.

Elingaard drives i dag som museum og brukes som lokale for blant annet bryllup og lokale foreninger. I sommersesongen er Elingaard åpen for publikum tirsdag til torsdag fra 12.00 – 15.00, og på søndager fra 12.00 – 17.00.

En annen god grunn til å komme tilbake senere, er å få tatt bilder av baksiden av hovedbygningen etter at de er ferdig med renoveringen.

                                                                        

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/05/13/elingaard-herregard/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.