Gansrødbukta

Jeg tilbrakte deler av pausa mi på Gansrød ved Gansrødbukta ved et par anledninger. Dette er bildene fra den andre turen. Gansrødbukta ligger øst for FREVAR på Øra. Stedet jeg var på var Gansrødbukta badeplass. Hvis man ser bort fra at det var ganske kjølig for en måned siden, så blåste det noe forferdelig denne dagen. Jeg har sett i Fredrikstad blad nylig at det har blitt gjort en dugnadsjobb med å rydde i søppel av all mulig slag som fløt rundt i Gansrødbukta. For det var noe av det jeg la spesielt merke til når jeg var der, det fløt av søppel overalt! Det er derfor veldig hyggelig å høre at noen har ryddet opp i dette! Jeg antar at mye av dette har kommet inn fra havet, det er vel lite trolig at alt dette har blitt etterlatt av folk som har vært på Gansrød.

Det lå forøvrig et skytefelt som het Gansrød skytefelt med Gansrød skytebane ved Gansrødbukta i sin tid. Denne stammer helt tilbake til 1800-tallet og anlegget ble mye brukt til utdanning av mannskaper til Tysklandsbrigaden på slutten av 40-tallet og inn i 50-tallet. Anlegget ble da benyttet som skytebane for håndvåpen med opp til 8 baner. Den militære aktiviteten gikk deretter ned og regimentet ble nedlagt i 2002. Jeg vet ikke nøyaktig hvor dette lå hen, og har heller ikke lett etter det, da jeg rett og slett ikke var klar over at det var et gammelt skytefelt der ute. Får kanskje ta en nærmere titt og se om det finnes noen «rester» av noe slag som antyder at det har vært et skytefelt der ute i «flere hundre» år?

                          

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/05/14/gansrodbukta/

2 kommentarer

  • Arvid Høidahl14 mai, 2015 kl 09:19

  Skytefeltet lå øst for bukta. Blinkene var i skråninga opp mot skogkanten. Skivene ble hengt på innretninger som gjorde at når skivene ble senket ned for å byttes, ble nye skiver heist opp samtidig – stativ med trinse på toppen. Anviserne holdt til i en gang med betonggulv og vegger av uthogd granitt. Sør for denne gangen var det en sandvoll som fanget opp prosjektilene.
  Mange guttunger dro dit og samlet sammen kuler og solgte kassevis til skraphandleren.Hele dette området ble renovert for noen år siden, så det finnes ikke spor etter det nå.
  Det ble skutt fra ulike hold. Standplassene kan fremdeles sees, om ikke jeg tar feil.
  Ellers ble den lille grassletta ved badeplassen brukt til oppstillingsplass for kanoner. Øvelsene med disse foregikk gjerne på mørke høstkvelder. Målet ble lyst opp av kraftige lys som hang i fallskjermer.

  • kak14 mai, 2015 kl 09:35
   Forfatter

  Tusen takk for interessant informasjon om Gansrød skytefelt, Arvid! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.