TEST: Skoda Octavia 1.9 TDI DSG Elegance

Det er ikke mer enn et par måneder siden sist vi testet en Skoda Octavia, da med 2.0 TDI, men nå har vi hatt gleden av å teste kombinasjonen 1.9 TDI og DSG. Mens 2.0 TDI har 140 hestekrefter og 320 nm er 1.9 TDI utstyrt med 105 hestekrefter og 250 nm. Forskjellen i ytelse ser på papiret veldig store ut, men var de det i praksis? Kak.net har vært på tur og testet Skoda Octavia 1.9 TDI med DSG i 4 dager.

35 hestekrefter og 70 nm i differanse mellom disse to motorene er i utgangspunktet ganske mye, og ville vært veldig merkbart med en bensinmotor, men med TDI i kombinasjon med DSG var forskjellen faktisk ganske liten. DSG markedsføres i hovedsak som ett automatgir, og det oppleves kanskje også som ett automatgir, men i bunn og grunn er det en manuell girkasse med to clutcher. Det er nettopp dette som er det geniale med DSG: Når man kjører i gang i 1. gir ligger automatisk 2. gir klart og det skiftes mellom disse to girene med en hastighet du ikke trodde var mulig. Jeg skal like å se den som klarer å skifte så fort manuelt!

Det som er enda mer genialt er at man ikke har noe effekttap mellom girene som man er vant til med trandisjonelle manuelle- og automatgirkasser. Vanligvis er man vant til å ha drag igjennom turtallsregisteret, så tar det en liten pause mens man girer, så har man drag igjen igjennom turtallsregisteret, og slik fortsetter det. Men med DSG stopper aldri dette draget, det bare drar og drar og drar til du enten ikke tør å kjøre fortere eller trafikken i seg selv fremtvinger at du slipper opp gasspedalen.

DSG girkassen sørger også for til enhver tid å ha det mest sannsynlige neste giret tilgjengelig. Hvis du derimot skulle foreta deg noe som girkassen ikke var forberedt på, tar girskiftet litt lengre tid. Men etter å ha tilbakelagt 88 mil kan jeg ikke si at dette var nevneverdig merkbart. Førsteinntrykket var og er fortsatt WOW. Dette er det beste automatgiret jeg har kjørt noensinne. Det er raskt, behagelig og ikke minst utrolig heftig!

Det er dog en ting jeg savnet og kanskje ble litt skuffet over at ikke var tilstede: Knapper på rattet slik at man slapp å måtte skyve girspaken enten forover eller bakover for å skifte gir når man hadde valgt å overstyre automatgiret. Men jeg vet at dette er tilgjengelig på f.eks Volkswagen Golf GTI. Med denne muligheten til å gire på rattet hadde noe av følelsen av at man kjører automatgir forsvunnet noe.

Jeg har kjørt en del forskjellige automatgirkasser nå, ordinær automat, Tiptronic, Multitronic og disse har ingenting å stille opp mot DSG. Multitronic synes jeg rett og slett bare var rart og snodig, mens ordinær automat og Tiptronic i bunn og grunn er tradisjonelle automatgirkasser. DSG er en manuell girkasse med en masse elektronikk som order girskiftet for deg. DSG har ikke like høy fun-factor som f.eks Alfa Romeo sin Selespeed, men i automatmodus/city er Selespeed rett og slett tragisk. DSG derimot er en fryd! Men gi meg giring på rattet så er jeg 100% fornøyd!

I tillegg til D-posisjonen på giret har vi også S som skal være mer rettet mot de turene du har planer om å kjøre litt aktivt og når du er avhengig av at responsen skal komme umiddelbart. Det som kanskje føltes litt rart med akkurat dette, er at i S-posisjonen holdt motoren ett ganske høyt turtall hele tiden og tømte girene helt til rødmerkingen. De fleste vil da skjønne at dette ikke akkurat er den mest effektive måten å utnytte de kreftene som bor i en TDI-motor.

Hvis man f.eks kjører en 2.0 TDI med 140 hestekrefter og 320 nm, hadde det vært ett poeng. Men med 1.9 TDI med 105 hestekrefter og 250 nm så ble det rett og slett feil. Derfor følte jeg faktisk at potensialet i motoren ikke ble utnyttet maksimalt i S-posisjonen. Med en TDI-motor har man maksimalt dreiemoment allerede ved såpass lave turtall og dreiemomentskurven faller raskere enn på en bensinmotor, derfor følte jeg at det var mye mer korrekt å bruke D-posisjonen. Noen ganger følte du kanskje at girkassen var litt vel hurtig til å gire i neste gir og litt treig til å gire ned igjen, men til syvende og sist følte jeg at det var mest korrekt. S-posisjonen vil nok være mer nyttig med en bensinmotor!

Når jeg kjørte Skoda Octavia 2.0 TDI for to måneder siden, kjørte jeg nok ikke rundt på så lave turtall som ble gjort denne helgen, men det har nok mest med at man er primært vant til å kjøre bensinmotorer og holder litt høyere turtall enn det er nødvendig med en TDI. Tror aldri jeg har kjørt så mye rundt mellom 1500 og 2000 omdreininger noen gang. Så lenge kraften kommer i bøtter og spann allerede ved så lave turtall er det ikke nødvendig å kjøre med høyere turtall.

Testbilen var også denne gangen i Elegance utstyrsnivå og hadde det samme ekstrautstyret som sist: Xenonlys, parkeringssensor foran og bak, multifunksjonsratt i skinn, bakrutevisker, maxidot display og cruisecontrol. I tillegg var denne bilen utstyrt med sportsunderstell, 17-toms felger med 225/45-17 dekk, helskinn, avtagbart hengerfeste og ett bedre stereoanlegg med cd-veksler. I likhet med for to måneder siden satt også kulda inn denne helga, men heldigvis ikke med like stor styrke som sist. Det var derfor ekstra kaldt å sette seg i skinnsetene om morgenen. Heldigvis er biler her til lands utstyrt med varmester!

Denne bilen ble 8.300 kroner dyrere enn den forrige vi testet, men jeg har overhodet ingen problemer med å vrake 2.0 literen fremfor 1.9 literen og få alt dette ekstrautstyret på kjøpet. Grunnprisen på Skoda Octavia 1.9 TDI med DSG er 293.800, mens ekstrautstyret koster som følger: Metalliclakk 3.500, xenon lys 5.700, cruise control 1.800, skinninteriør 14.100, 17-tom aluminiumsfelger med sportsunderstell 5.500, avtagbart hengerfeste 5.500, parkeringssensor foran og bak 6.500, vindusvisker bak 1.500, maxidot display 1.100, soundsystem med 12 høyttalere 4.000, Audience radio/cd-veksler for 6 cd 3.600, multifunksjonsratt i skinn 2.600 og mini skinnpakke 800. Dette blir totalt 350.000 koner.

Istedenfor å fortelle det samme igjen, velger jeg heller derfor å konsentrere meg om forskjellen mellom de to bilene. At bilen har både sportsunderstell og 225/45-17 dekk kontra 205/55-16 gjør selvfølgelig sitt med hvordan bilen oppleves. Det er selvfølgelig avhengig av hva man liker og har behov for, men må si at dette falt mer i smak, da den var stivere i avfjæringen og man føler man får mer kontakt med veien. Det har selvfølgelig også en positiv effekt på hvordan bilen oppfører seg igjennom kurver. Du føler at du kan kjøre bilen enda hardere og mer aktivt igjennom kurvene og kan rett og slett leke deg litt mer bak rattet. At det i tillegg ser bra ut er vel ingen ulempe?

Nå er det kanskje fordi det er så forferdelig mange som velger nettopp sølvfarget bil som gjør at man kanskje er litt lei av fargen, men jeg må si at nye Skoda Octavia gjør seg veldig bra i sølvfargen. Noe av æren skal de svarte detaljene på bilen ha, nettopp fordi det bryter av og står i kontrast til den lyse fargen på bilen. Forrige Skoda Octavia var svart og da la man ikke merke til disse svarte detaljene. Det helsorte interiøret står veldig bra til den lyse fargen på bilen. Skinn er alltid lekkert og ikke minst deilig å sitte, ta og føle på, men det er kanskje litt kaldt på kalde vinterdager og varmt på varme sommerdager. Men ikke verre enn at man venner seg fort til det. Stereoanlegget var større og enda bedre enn forrige gang, denne gangen også med cd-veksler, noe som kan komme godt med på lange kjøreturer.

Nå er det heller ikke lenge til nye Skoda Octavia stasjonsvogn kommer på det norske markedet, og denne er også hyggelig priset. Pristillegget for stasjonsvogn er 10.000 kroner. I fjor var nesten tre fjerdedeler av alle solgte Skoda Octavia stasjonsvogn. I 2005 har importøren satt seg som mål å selge 2.200 biler, sedan og stasjonsvogn til sammen. I likhet med for to måneder siden ville jeg også denne gangen anbefale Laurin & Klement, som er den best utstyrte modellen av Skoda Octavia. Mer om både Laurin & Klement og Skoda Octavia i seg selv i linken til vår forrige test nedenfor!

Vår testbil var forøvrig lånt ut av Harald A. Møller, importøren av Audi, Volkswagen og Skoda i Norge. For en prøvetur, ta kontakt med din lokale Skoda-forhandler eller ta en titt på www.skoda-auto.no!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2005/01/29/test-skoda-octavia-1-9-tdi-dsg-elegance/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.