TEST: Skoda Octavia 1.6 Elegance

Skoda Octavia er Skoda sin eldste modell i dagens modellutvalg, både Fabia og Superb har kommet i ettertid. Men Skoda Octavia har på ingen måte blitt utdatert av den grunn. Skoda Octavia er en romslig familiebil for de som ikke ønsker å betale unødvendig mye for kvalitet. Skoda Octavia 1.6 er nok også volummodellen når man kommer til salg av Skoda her i landet, med en startpris på 183.500 kroner for Skoda Octavia 1.4 Classic. Dyreste er Skoda Octavia RS til 346.700 kroner, mens vår testbil med 1.6 og Elegance-versjon begynner på 222.300 kroner som stasjonsvogn.

Da er den standard med elektriske vinduer foran og bak, elektronisk klimaanlegg (CLIMATRONIC), cruisecontrol, midtarmlene foran, 8 høyttalere, 15 tom Triton lettmetallfelger. Testbilen var i tillegg utstyrt med sikkerhetspakke som inneholder Xenon-lys, regnsensor og elektronisk stabilitetsprogrammet ESP. Dette utstyret koster vanligvis tilsammen 11.700 kroner, men selges i denne sikkerhetspakken for 3.900 kroner. Istedenfor standardspilleren Symphony til 4.400 kroner er det i testbilen valgt en Blaupunkt-spiller av typen Alcante CD32. Jeg ville nok heller ha valgt å legge 4.400 kroner i en original spiller som både ser mer integrert ut og som har grønt lys istedenfor Blaupunkt sitt blå og røde. Det skjærer ganske mye mot Skoda sitt ellers elegante grønne lys med denne røde og blå belysningen i CD-spilleren. Denne spilleren vil nok ha passet bedre i en Volkswagen som benytter disse fargene.

Skoda har også en annen interessant pakke for Octavia Elegance, nemlig en sportspakke. Denne inneholder sportsseter foran, tre-eket sportsratt i skinn, girskule i skinn og håndbrekk i skinn. Dette koster normalt 5.900 kroner, men selges i denne pakken for 1.900 kroner. Vel investerte penger i bedre sportslige egenskaper i interiøret såvel som bedre utseende.

Bilen er bygget på den samme plattformen som både Audi A3, Volkswagen Golf og Seat Leon. Derfor er den ikke ulik disse bilene å kjøre, men i motsetning til Audi A3 og Seat Leon som er veldig vanlig å kjøpe med sportsunderstell, er Skoda Octavia satt opp som en komfortabel bil. Det kan jeg også skrive under på at den er. Jeg har kjørt både veldig svingete veier og motorveien mellom Fredrikstad og Gøteborg i helgen, og dermed tilbakelagt omlag 95 mil. Dette utførte bilen såpass komfortabelt at passasjeren i baksetet som vanligvis har problemer med å bli bilsyk faktisk sovnet gjennom den mest svingete delen av riksvei 22 fra Halden til Skee!

Bensinforbruket på Skoda Octavia med 1.6 literen med 102 hestekrefter er heller ikke så værst. På bykjøring bruker den i følge brosjyren 0.99 pr. mil, på landeveiskjøring 0.55 pr. mil og på blandet kjøring 0.71 pr. mil. Jeg hadde ingen problemer med å klare rundt 0.72 pr. mil ved blandet kjøring, men langturen på E6 ned til Gøteborg og tilbake var forbruket på 0.80 pr. mil. På tanke på at fartsgrensen på motorveien var 110 km/t og at det ble litt bykjøring før langturen og litt kjøring rundt i Gøteborg sentrum, så er nok dette forbruket helt som forventet.

Cruisecontrol er standard på denne bilen, og ved flittig bruk av denne vil du få litt hjelp til å holde bensinforbruket nede. I tillegg til en hyggelig effekt på bensinforbruket, må det også sies at det er utrolig behagelig å kunne slå inn cruisecontrol’en på den hastigheten du ønsker å holde, og bare kunne slappe av.

Denne motoren har jeg kjørt i både nye og gamle Audi A3, Volkswagen Golf, Seat Leon (16 ventiler og 105 hk) og nå Skoda Octavia. Som med alle andre motorer må også denne motoren brukes for å yte maksimalt. Når jeg hentet testbilen vil jeg si at bilen var rimelig daukjørt og det var egentlig ikke så veldig mye sprut i motoren i det hele tatt. Men etter å ha pisket den rundt i Østfold og ned til Gøteborg, var ikke bilen lenger å kjenne igjen. Den hadde nå en kvikkere respons og hadde rett og slett mye mer sprut enn når jeg hentet den. Slik motoren og bilen opplevdes mot slutten av testkjøringen har jeg ingen problemer med å leve med. Men slik den var i starten vil jeg rett og slett si at den var dønn kjedelig. Men så lenge man bruker redskapen man har kjøpt, er ikke dette noe problem.

Jeg innbiller meg at 16 ventileren som benyttes i Seat Leon med 105 hk er hakket friskere, men det er nok ikke mye som skiller disse. Det jeg dog undrer meg litt over, hvorfor har man både en 8 ventilers og en 16 ventilers motor i produksjon? Hvorfor ikke bare satse på en av dem? Det som undrer meg enda mer er at nye Audi A3 ble lansert med 8 ventilers versjonen. Forstå det den som kan.

Som nevnt tidligere ville jeg ha valgt å legge 1.900 kroner i sportspakken, da standardsetene i Skoda Octavia ikke gir en veldig mye sidestøtte. Det er derimot ikke noe problem å finne en passende sittestilling, da setene kan justeres til en lavere eller høyere sittestilling, rattet kan selvfølgelig justeres i høyden og lengden. Knapper og brytere er der man forventer at de skal være i en bil fra Volkswagen-konsernet, men stusset litt over plasseringen av bryterne til varmesetene. Disse var samlet ved siden av hverandre i midten av midtkonsollen. Vanligvis er disse plassert yttest (helt til høyre og helt til venstre) i midtkonsollen. Litt snodig var det også at knappen for åpning av bensintanklokket stod plassert til høyre for varmesetene. Denne knappen er som regel plassert et annet sted, f.eks mellom setene eller i førerdøren. Jeg er tilhenger av at alle de knappene man trenger ofte plasseres lett tilgjengelig i midtkonsollen, mens de andre knappene gjerne kan plasseres andre steder. Men siden det ikke var noen andre knapper, så er dette en helt grei løsning.

Men hvor var koppholderen i denne bilen? Joda, plassert under midtarmlene foran. Jeg vil vel ikke akkurat overdrive hvis jeg sier at dette ikke var den mest intelligente plasseringen jeg har sett. Det er heldigvis plass til å ha brusflasker i dørlommene fremme.

Bakseteplassen kan selvfølgelig ikke matche den man finner i Skoda Superb, (les testen her) men er helt grei og hva man kan forvente i denne klassen. Langturen til Gøteborg hadde jeg med en passasjer på godt over 1.90 i baksetet, som ikke hadde noen problemer med bakseteplassen.

En annen ting jeg derimot ikke helt skjønner, er hvorfor enkelte biljournalister henger seg opp i at intervallene mellom tallene i speedometeret ikke er likt hele veien helt opp til 240 km/t. I praksis vil dette si at hastigheten økes med 20 km/t opp til 120, deretter økes den med 30 km/t. For det første, hvor ofte kjører man over 120 km/t? Der har man vel også svaret på hvorfor 0-120 km/t vies mer oppmerksomhet (og lettere nøyaktig avlesning av hastigheten) enn 120-240 km/t.

Bilen er som nevnt utstyrt med regnsensor (el del av sikkerhetspakken) noe som også Skoda Superb’en var utstyrt med som jeg testet tidligere denne måned. De dagene jeg kjørte Skoda Superb kom det overhodet ingen regndråper, men denne gangen har jeg derimot hatt gleden av å teste ut hvordan denne regnsensoren fungerer. For å slå på regnsensoren, dytter man hendelen ett hakk opp, der man normalt sett har intervallene for viskeren. Viskeren går da en gang, og hvis det ikke er noe regn på frontruten, stopper den etter denne ene gangen. Og da bør du egentlig ikke tenke noe mer på enten viskeren eller regn. Så fort det er nok regn på frontruten starter vindusviskeren av seg selv. Hvis det bare småregner i starten, vil du kanskje oppleve at vindusviskeren starter litt senere enn du normalt sett ville ha gjort selv. Man vil kanskje synes det er litt rart i starten med at vindusviskeren starter og stopper av seg selv, men en utrolig praktisk liten løsning som bare koster 900 kroner hvis man ikke da velger sikkerhetspakken. Regnsensoren sørger også for at vindusviskeren visker i det tempoet som er nødvendig for å holde frontruten fri for regn, og kan derfor skifte tempo ganske ofte. Det var litt uvant med en gang, men det venner man seg fort til.

Xenonlys (gassutladningslampe) koster vanligvis 5.900 kroner, men er også inkludert i sikkerhetspakken som testbilen er utstyrt med. Disse hovedlysene er helt overlegent ordinære hovedlys, og vil nok komme mer og mer. Prisene på Xenon har også falt dramatisk siden det først ble introdusert på privatbiler. Skoda Octavia blir bare levert med Xenon som hovedlys og ikke Bi-Xenon som også har Xenon som fjernlys.

Det er selvfølgelig en smakssak og hva man ønsker å prioritere, men istedenfor Elegance ville jeg nok ha gått for Collection som koster 5.000 kr ekstra. Med unntak av elektriske vinduer bak, får du i tillegg til standardutstyret på Elegance følgende: ESP, ekstra gulv i bagasjerommet (på stasjonsvogn), Spark dekor, Skoda Symphony original radio/cd-spiller, Xenonlys, regnsensor, 16 tom Knife lettmetallfelger, liten skinnpakke (ratt, gir og håndbrekk), coming home-lys, kjørecomputer med Maxi-DOT display, brilleholder (mellom setene) og deaktivering av passasjer airbag. For å gi deg en kjapp oversikt over hva dette egentlig ville ha kostet: Sikkerhetspakke (xenon, ESP og regnsensor) koster 5.900 kroner, Skoda Symphony koster 4.400 kroner og liten skinnpakke koster 2.000 kroner. I tillegg kommer 16 toms-felger istedenfor 15-toms felger. Dette er ett pristillegg på 3.400 kroner hvis du velger Elegance. (Egen artikkel om Skoda Octavia Collection her)

Hvis du fortsatt er blant de som har fordommer mot det Tsjekkiske bilmerket Skoda, så bør du så absolutt ta en nærmere titt på dagens modellutvalg fra Skoda. Volkswagen-konsernet tok over Skoda Auto i 1989 og du har den samme kvaliteten og det samme servicenettet når du velger en Skoda! Testbilen er lånt ut av Dahle Bil Fredrikstad. For å prøvekjøre Skoda, ring dem på 69363580.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2003/06/24/test-skoda-octavia-1-6-elegance/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.