TEST: Audi A2 1.4

Etter å hatt gleden av å kjøre rundt i en Audi A2 en dag må jeg si at jeg er positivt overrasket, eller kanskje ikke? Det er jo tross alt en Audi. Og når man kjøper en Audi får man kvalitet til fingerspissene. Utvendig ser Audi A2 kanskje liten ut, men når man trer inn i kupèen opplever man brått at dette er en bil som har bedre plass enn både Audi A3 og A4. Ergo; Utvendig er bilen liten, men innvendig er bilen som en mye større bil. Ganske enkelt genialt, spør du meg.

Mange er kanskje skeptisk til å prøvekjøre en Audi med bare 1,4 liters motor. De fleste er vant til at Audi skal være en sportsbil og kjøremaskin. Se på alle A4, A6 og for ikke å snakke om S4 som er på veien. Med både 200, 300 og 400 hk under panseret. Audi A2 derimot har en 1,4 liters firesylindret motor med 75 hk. Men siden denne bilen tross alt bare veier 895 kg synes jeg på ingen måte at denne bilen er undermotorisert. Bilen går ganske bra, spesielt hvis man utnytter girene maksimalt. A2 er selvfølgelig mer «sårbar» enn biler med større motor hvis man fyller opp bilen med 4 passasjerer og bagasje. Men når man kjører en A2 forventer man heller ikke at den skal være en racerbil på veien. Nettopp fordi A2 skal være Audi’s økonomiske og miljøvennlige alternativ. Lavt forbruk og bilen er helt resirkulerbar. Bilen hadde forøvrig en meget lettsjaltet girkasse og i kombinasjon med cluchen var dette en bil som var veldig lett å gire og kjøre. A2 bruker ikke mer enn 0,6 liter pr mil, men siden bensintanken bare er på 34 liter, må man fortsatt fylle bensin ganske ofte. Men full tank koster ikke mer enn ca 350,- kroner da!

På veien var bilen ganske morsom å kjøre. Og uansett hvor du befant deg snudde de seg etter deg og lurte sikkert forferdelig på hva dette var for en liten sprek bil. Og som en person uttalte på en parkeringsplass: «Hva er det de har kommet med for noe nå da?». Det er kanskje ikke så rart at folk reagerer slik? For dette er helt nytt fra Audi sin side. Denne bilen ligner på ingen måte på noe av det Audi har laget før. Både designmessig utvendig og interiøret. En ting som jeg er litt imponert over, og som jeg synes er veldig praktisk, er den nye serviceluken på A2. Bak denne luken (grillen) har man mulighet til å peile olje, etter fylle olje og etterfylle spylervæske. Er det egentlig noe annet man har behov for å gjøre på sin egen bil? Det er heller ikke mulig å lukke opp panseret på vanlig måte på denne bilen. Hvis man ønsker å ta en titt under panseret, må man rett og slett løsne hele panseret og legge det til siden. Det Audi prøver å fortelle oss her, er nok at under panseret på A2 har du ingenting å gjøre! :o)

I demobilen jeg testet var det blant annet elektronisk klimaanlegg, sportsratt og elektriske vindusheiser på alle 4 vinduer. Det som imponerte meg mest var hastigheten på vinduet (opp og ned) og at det var auto-opp og auto-ned på alle 4 vinduer. Dette er jo ikke vanlig på biler som er mye dyrere enn A2 en gang. Og de 9.900,- kronene det koster ekstra å få elektronisk klimaanlegg er ingenting i forhold til den gleden og komforten du har med et slikt anlegg. Skulle jeg ha kjøpt ny bil, hadde klimaanlegg vært en selvfølge. Kjøper man bruktbil har man lett for å inngå kompromissløsninger, da det ikke alltid er så lett å få den bilen man ønsker seg med alt det ekstra utstyret man ønsker. Men uansett, klima er et must! Jeg kan ikke tenke meg noe bedre enn å sitte i en kjølig bil på en varm sommerdag!

Under kjøring oppfører bilen seg pent og stabilt uansett hastighet. Selv i hastigheter opp mot toppfarten. Mange innbiller seg at slikt ikke er mulig i en småbil, men da har de garantert ikke kjørt dagens småbiler! Det oppstår dog en liten suselyd/plystrelyd pga vinden ved høyere hastigheter. Dette skyldes vindusviskeren (ifølge svenske Teknikens Värld), og siden høyeste tillatte hastighet er 90 km/t i Norge vil dette normalt ikke være noe problem i det hele tatt. Uansett så er det ikke så sjenerende at man vil irritere seg over dette. Det var heller ikke noen tegn til overraskelser idèt jeg utførte en mild utgave av elg-testen oppover Fredrikstad-brua. Klarer ikke A2 å fange oppmerksomheten til medtrafikanter, så klarte iallefall dette det! Men oppmerksomhet er ikke noe problem, for uansett hvor man kjører eller parkerer, så titter alle på A2! Vil man ha oppmerksomhet, så er definitivt dette bilen! Du kan si hva du vil om cabriolet, men A2 vekker mer oppsikt i trafikken!

Når det gjelder setene foran, så er de veldig gode å sitte i, men det kunne godt vært mer sidestøtte. Man kan, med et pristilegg på 4.500,- kroner, få sportseter foran, og da er dette problemet løst i en fei. Disse setene kan man også få i skinn, mot et pristillegg på 15.500,- kroner totalt. Det er også gode muligheter til å justere sittestilling og ratt. Rattet har tilt og teleskop sånn at man kan justere høyde og hvor nærme man vil ha rattet. Dette gjør sitt til at man har veldig god mulighet til å få akkurat den sittestillingen man ønsker. Og selv om man setter setene foran i bakerste stilling, er det god plass til beina til passasjerende bak. Dette er noe av det som er veldig positivt med A2. Det er større plass til passasjerene bak enn hva det f.eks er i A3 og A4. Standardsetet bak er kun beregnet på 2 personer, men man kan få levert baksete for 3 personer. Jeg for min del synes man burde sette en grense på 4 personer i en slik bil.

Hadde det ikke vært for at selgeren viste meg hvor knappen var for åpning av bensinlokket, hadde nok jeg måttet lete like lenge som han, tenker jeg. Den er plassert nede på b-stolpen (stolpen som er mellom dørene). Plasseringen er praktisk nok i seg selv, men jeg var uheldig og kom borti denne knappen ved inn- og utstiging i bilen. Knappen burde kanskje vært laget slik at den ikke «stikker ut», slik at man ikke kan trykke den inn ved en feiltagelse?

De fleste har også lest om de store a-stolpene på A2. Jada, de er større enn hva man er vant til fra før. De er ganske store i utgangspunktet, av sikkerhetsmessige årsaker, og siden de er såpass langt fremme, gjør det sitt til at de oppleves ganske store. De vil dermed hindre sikten i større grad enn hva man er vant til fra før. Men jeg vil ikke påstå at dette er noe stort problem. Så lenge man er kjent med problemet, venner man seg fort til det. I de timene jeg kjørte bilen oppstod det på ingen måte noen situasjoner som skyldes a-stolpen. Så jeg vil på ingen måte dømme A2 sønder og sammen, som enkelte andre bilskribenter har gjort, da jeg ikke synes det er noen grunn til det.

Bagasjerommet er et kapittel for seg selv. Den første gangen jeg fikk se bagasjerommet på en A2 var min første reaksjon som følger: Hvor kommer all den plassen fra? En av årsakene til dette er at reservehjulet er erstattet med et reparasjons-kit og en kompressor. Hvor ofte er det man egentlig trenger et reservehjul? Uhyre sjeldent vil de fleste si. Og når ulykken er ute følger det med reperasjons-kit og kompressor slik at man får reparert og få luft i dekket igjen. Hvis man derimot ønsker å ha et ordinært reservehjul er muligheten tilstede. Men da mister man det doble gulvet og bagasjeplassen blir naturlig nok redusert. Valget er opptil hver enkelt.

Basisversjonen av A2 1,4 bensinmotor koster 216.500,- kroner og dieselversjonen som kommer rundt nyttår kommer til å koste 235.500,- kroner. Demobilen som jeg kjørte hadde følgende ekstrautstyr montert: Aluminiumsdekor, metallic lakk, stoff satellitt, elektronisk klimaanlegg, 16″ aluminiumsfelg, stylingpakke, sporsratt i skinn, dobbelt bagasjeromsgulv, bagasjeromstildekning, elektriske vinduer bak og tåkelys. Da ble den total prisen for bilen 257.440,- kroner.

Så hvis jeg hadde vært på utkikk etter en bil som var liten utvendig, stor innvendig, økonomisk i bruk og miljøvennlig ville Audi A2 være et veldig godt alternativ. Noen vil kanskje mene at dette er en altfor dyr småbil, og joda.. den er ganske dyr hvis man skal sammenligne med andre småbiler på markedet. Den store forskjellen er kvalitetsfølelsen, finishen og for ikke å snakke om storbilfølelsen man har med A2. Dette er en eksklusiv småbil med storbilfølelse! Testbilen er forøvrig lånt ut av Skolt Auto i Fredrikstad.

Nye bilder tatt 19.11.01:

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2002/04/13/test-audi-a2-1-4/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.