TEST: Audi A6 Avant 2.4 Multitronic

Audi A6 fikk en ansiktsløfting i sommer, og fikk et oppgradert ytre med elegant design, økt sikkerhet og forbedrede kjøreegenskaper. Noen vil kanskje ikke legge merke til disse endringene, men for de av oss som er opptatt av detaljer, er det ikke noe stort problem å se dem. Nye Audi A6 har blant annet fått dobbel grill som V8-modellene har hatt siden starten for 4 år siden, frontlyktene har fått klarglassoptikk og forsterket lyseffekt med hele 37 prosent.

Nye baklykter og synlige eksosrør gir Audi A6 et enda mer «potent» utseende bakfra. Audi A6 har også fått stivere karosseri. Ved bruk av økt aluminium i forstillingen er den uavfjærede vekten på forakselen redusert med 35 prosent. Dette bidrar til enda bedre kjøreegenskaper og økt sikkerhet. A6 har fått forsterket bremseservo, og ESP med elektronisk bremseassistent er standard på alle modeller. Tiptronic-girkassen leveres nå med et ekstra sportprogram for sportslig kjøring.

Audi har lenge vært ledende på å utvikle god lydkomfort i sine biler, og i den nye Audi A6 har man gått et skritt videre. Bilen har nyutviklede aerodynamiske og stillegående vindusviskere, mer effektive tetninger i dørene og sideruter med tykkere glass. Disse forbedringene gir ca 40 prosent bedre lydisolasjon i kupèen. Nytt er også en luftsensor i klimaanlegget. Denne stenger automatisk tilførselen av luft utenfra ved dårlig luftkvalitet og resirkulerer kupèluften.

Demobilen jeg har testet var en Audi A6 Avant 2.4 Multitronic som har en listepris på 487.600,-. Da er Radio Concert-anlegget med 8 aktive høyttalere inkludert i prisen. I tillegg var bilen i ebonysvart perleeffekt (6.640,-) og utstyrt med blanke rails (1.030,-), skipose (2.630,-), sportsunderstell (3.940,-), sportsratt i skinn (1.680,-), 6 platers cd-veksler (4.440,-), sportsseter med el. justerbare korsryggstøtte (6.260,-), FIS (Fører-Info-System) (3.330,-), Buffalinolær (18.520,-), Xenon Plus (7.600,-), 7,5×17 tom felg med 235/45-17 dekk (13.500,-) og tredekor i grå bjørk (4.950,-). Totalprisen blir da 562.120,- kroner. Men som dere ser av bildene nedenfor, fremstår bilen som et skikkelig råskinn men som dessverre blir for dyr for oss fleste. Ekstra surt er det når man ser på prisoverslaget at bilen koster bare 298.405,- før man legger til avgifter og moms til staten!

Bilen var derimot helt hærlig å kjøre, satt opp med sportsunderstell, 235/45-17-dekk og sportsseter i skinn. Det er sånn jeg liker det! Dette er den første gangen jeg kjører Audis nye trinnløse girkasse Multitronic. Var jeg sikker på hvilken girkasse jeg foretrekker tidligere, er jeg høyst usikker nå. Tiptronic har tidligere vært min favoritt, da jeg er kjempeglad i automatgir, men i tillegg setter pris på å kunne gire «manuellt» når jeg ønsker det. Etter å ha prøvd Multitronic er jeg ikke så sikker på om Tiptronic er favoritten min lenger. Er det en komfortabel bil man ønsker, velger man naturlig nok Multitronic. En girkasse som gir deg en komfortabel trinnløs opplevelse, og hvor du til enhver tid har det optimale turtall og dreiemoment tilgjengelig. Hvis man derimot ønsker å ha litt mer kontroll over giringen, dytter man girspaken til høyre og har mulighet til å gire opp og ned ved enkelt å dytte girspaken opp eller ned. V6-motoren på 2.4 liter, 170 hestekrefter og 240 nm har nok kraft til at den innbyr til aktiv kjøring, og det er ikke alltid så lett å holde seg til de hastighetene som oppgis langs norske veier. I tillegg er dette den eneste bilen av de jeg har prøvekjørt som har skikkelig gromlyd. Uansett så mye turbo man har, så får man aldri en turbomotor til å male på samme hærlige måte som en V6 gjør! Hærlig!

I motsetning til de to A4’ene jeg har prøvekjørt i det siste, er Audi A6 en mye romsligere bil, og da spesielt i baksetet. Det er vel også den største grunnen til at man velger Audi A6 fremfor Audi A4. Designmessig ville jeg valgt Audi A4, da jeg synes den har et penere design, spesielt bak. Og valget mellom Audi A4 og Audi A4 Avant er ikke like selvklart som det er med Audi A6. Bakparten til Audi A6 har ikke Audi vært like heldig med som med Audi A4. Men dette er selvfølgelig en smakssak. Den største brøleren er «skiltplaten» på både A6 og A6 Avant. Denne har heldigvis blitt helt svart og ikke «refleks-aktig» som den var fra starten. En annen forbedring med bakparten på nye A6, er at eksospottene har blitt synlige og en morsom detalj er at eksosrørene er ikke like lange når man har to av dem. Dette for at eksosrørene skal gå mer i ett med buen på bakspoileren.

Alle Audi-modellene har boks/koppholder fremme, men denne A6’en hadde også 2 boks/koppholdere i baksetet. Baksetepassasjerene har også egen sigarettenner, og for de av oss som synes at baksetepassasjerene skal kunne ha det like godt og varmt som oss foran, har mulighet til å bestille setevarmere i baksetet for 4.750,- kroner. Tro det eller ei, man kan også bestille A6 med 6 mm forhøyet understell for 4.140,- kroner. Hvem er det som egentlig bestille dette? Av litt mer praktisk ekstrautstyr, kan man bestille bagasjeromsmatte som er vendbar med velur på den ene siden og gummi på den andre. I tillegg til 2.4 Multitronic, kan også Audi A6 Avant leveres med alt fra 2.0-liter til 385.400,- kroner til 4.2-liter V8 med Quattro og Tiptronic til 1.019.900,- kroner. I tillegg leveres også Audi S6 4.2 V8 med 340 hestekrefter, Quattro og Tiptronic for 1.181.200,- kroner. Testbilen er forøvrig lånt ut av Skolt Auto i Fredrikstad.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2001/11/27/test-audi-a6-avant-2-4-multitronic/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.