Mennesket ved havet i Esbjerg, Danmark

Det var min bror som tipset meg om skulpturen “Mennesket ved havet” i Esbjerg for et par år siden. Men når jeg var på Jylland i Danmark for to år siden, var jeg innkvartert i Blokhus og det ble for langt ned til Esbjerg på de turene jeg hadde sydover. Men nå som jeg syd-Jylland som utgangspunkt, var det en selvfølge at jeg også tok en tur innom “Mennesket ved havet” i Esbjerg! Mennesket ved havet i Esbjerg, som på folkemunne blir kaldt “de 4 hvite mænd” er 9 meter høye skulpturer laget av billedhuggeren Svend Wiig Hansen i sammenheng med 100-års jubileet til Esbjerg kommune i 1994. Skulpturene, “Mennesket ved havet” består av fire 9 meter høye hvite mennesker ble avduket den 28. oktober 1995. “Mennesket ved havet” er et kjent landemerke i Esbjerg og har blitt en stor turistattraksjon!

Litt om “Mennesket ved havet” fra wikipedia:

Mennesket ved Havet, i folkemunde ofte kaldet De 4 hvide mænd, er en 9 meter høj skulptur i hvid beton, udført af billedhuggeren, maleren og grafikeren Svend Wiig Hansen. Den er placeret nord for Esbjerg ved Sædding Strand. Placeringen lige overfor Fiskeri- og Søfartsmuseet, en af områdets store turistattraktioner, gør at den får stor eksponering, og er blevet et kendt vartegn for Esbjerg.

Skulpturen blev afsløret d. 28. oktober 1995 og er opført af Esbjerg Kommune, Statens Kunstfond og private sponsorer i anledning af kommunens 100-års jubilæum i 1994.

Skulpturen der blandt andet er inspireret af Påskeøens monolitter, skildrer det rene og ufordærvede menneskes møde med naturen. Mennesket som det var, da det kom ud af mors liv. Mennesket før det rejser sig og begynder at handle. Det er først da, sagde Wiig Hansen, at det går galt. Først da får mennesket «snavs» på fingrene.

Kunstværket kostede omkring fire millioner kroner, hvoraf Statens Kunstfond gav en million kroner.

Kunstnerens oprindelige tanke for placeringen af skulpturen var ved Grenen nord for Skagen.

Det var faktisk så mye folk ved “Mennesket ved havet” denne dagen at det var problematisk å få seg en parkeringsplass. Parkeringsplassen rett ved skulpturen er ikke så veldig stor riktignok. Å ta bilder av skulpturen uten mennesker på var også en liten utfordring. Men noen få minutter underveis mens jeg tok bilder av “Mennesket ved havet” var det plutselig folketomt akkurat ved skulpturen. Så da benyttet jeg anledningen til å ta en masse bilder i rekordfart. Og før jeg visste ordet av det, var det mennesker ved “Mennesket ved havet” igjen! Utrolig store og mektige skulpturer dette, som er artig å få tatt en titt på! Jeg var også veldig heldig med været og skyene, så jeg synes jeg fikk ganske mange fine bilder av “Mennesket ved havet”, eller populært kalt “de 4 hvite mænd”. Jeg er jo veldig glad i skyer, ihvertfall når dem er såpass dekorative som dette. Helgrått er jo selvfølgelig ikke mye å stå etter. Alt med måtehold!

Denne dagen med turen til Bunker mules i Blåvand, Tirpitz bunker 2 og så avsluttet jeg med å ta en titt på “Mennesket ved havet” ble på tilsammen 7.153 skritt og en biltur på 148 kilometer med et snittforbruk på 0,57 liter diesel per mil.

                                                

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/12/13/mennesket-ved-havet-i-esbjerg-danmark/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.