Vigsø batteriet i Danmark

Fra Bulbjerg bunkermuseum, observasjonsposten til Hanstholm festning i Danmark gikk turen lengre vest i Vigsø bugt til Vigsø batteriet. Helt vest har vi Hanstholm festning. Dette batteriet het HKB 1/180 Vigsö og ble påbegynt i november 1941. Hensikten med dette batteriet var å forsterke forsvaret østsiden av Hanstholm festning mot alliert ilandstigning i Vigsø bugt. Hovedskytset var fire franske 10,5 cm K331 kanoner som i starten var plassert i åpne stillinger og besetningen i brakker. Først høsten 1942 bestemte tyskerne seg for å bygge kraftigere bunkere og stillinger av typen permanente Ständig i Baustärke B. Det vil si at veggene var på to meter med armert betong. Til de fire franske 10,5 cm K331 kanonene ble det bygget Regelbau R671 kanonbunkere, i tillegg til en R636 kommandobunker. I dag er dessverre flere av disse bunkerne delvis i eller under vand. Men det er fortsatt masse interessant å se av Vigsø batteriet!

Vigsø batteriet, HKB 1/180 Vigsö hadde de nevnte fire Regelbau R671 kanonbunkerne, denne typen kanonbunkere ble første gang bygget i andre kvartal 1943, det gikk med 300 kubikkmeter betong og bare i Danmark ble det bygget 41 av denne typen. I Norge ble det bygget 76 av denne typen! Totalt ble det bygget 508 stykk R671 kanonbunkere. Den tyske benevnelsen var Schartenstand für Geschütze auf mittlere Sockellafette (120°) ohne Nebensträume, på engelsk Casemate for medium pivoting guns (120°). 10,5 cm K331 kanonen er den tyske benevnelsen på den franske kanonen Canon de 105 mle 1913 Schneider. Dette er en feltkanon med en rekkevidde på 12 kilometer og det ble brukt mengder av denne kanontypen av den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig. Disse var krigsutbytte fra Frankrike, Belgia, Italia, Jugoslavia og Polen. Fort som jeg har besøkt som hadde denne kanonen under andre verdenskrig er f.eks Mørvika fort, Ny-Hellesund kystfortHirtshals festning, Thyborøn festning, Odderøya fort og Kalvøysund festning.

Kommandobunkeren var av typen R636 som vi har sett på veldig mange fort langs den enorme tyske Atlanterhavsvollen. Dette er en kommandobunker som ble bygget for første gang i fjerde kvartal 1942 og det gikk med 960 kubikkmeter med betong for å bygge denne bunkeren! Det ble bygget 10 av denne typen i Danmark, 14 i Norge og 79 totalt. Denne bunkeren var også bygget i Ständig permanent utførelse i Baustärke B. R636 kommandobunker finner man f.eks på Bø kystfort, Syreneset fort, Sirevåg kystfort, Festningsanlegget Urheia, Ny-Hellesund kystfort, Marka skyte- og øvingsfelt, Varnes fort (eller en variant av R636 ihvertfall), Tangen fort (denne er isåfall også veldig modifisert), Hirtshals festning, Thyborøn festning, Kalvøysund festning og Ergan kystfort.

I tillegg hadde Vigsø batteriet, HKB 1/180 Vigsö to stykk L409A bunkere for 3,7 cm FLAK, seks stykk R501 mannskapsbunkere, tre stykk R622 mannskapsbunkere, to stykk R134 ammunisjonsbunkere, en stykk R607 ammunisjonsbunker, to stykk R681 MG-bunkere, en stykk R120 observasjonsbunker med pansertårn, en stykk R645 bunker for vannlager og kjøkken og en Fl277 bunker for maskiner og 150 cm lyskaster. Alle fire R671 kanonbunkerne og R636 kommandobunkeren står dessverre godt plantet ute i vannet, så disse har man ikke tilgang til med mindre man legger på svøm. Noe jeg selvfølgelig ikke gjorde. En liten kurositet er at dette batteriet ble benyttet i en av de danske Olsenbanden-filmene.

Nettopp R636 kommandobunkeren hadde man på den tiden tilgang til og det er her vi ser danske Egon Olsen. Filmen heter Olsen-banden i Jylland fra 1971 og den bunkeren Egon Olsen finner ute i vannet som var inngangen til den underjordiske gangen. I virkeligheten er det R636 kommandobunkeren på Vigsø. Tegningen som Egon Olsen hadde kjøpt for 1 pakke sigaretter, 2 pils og 2% utbytte viste veien til den store skatten. I den andre enden av den underjordiske gangen kom man opp i en kanonstilling. Denne kanonstillingen er ikke fra Vigsø, men derimot en av 38 cm kanonstillingene til Hanstholm festning, MKB 2/118 Hanstholm II. Men det er ikke uvanlig at man spiller inn filmer på flere forskjellige steder, selv om det tilsynelatende skal være på det samme stedet. Det samme skjedde f.eks i James Bond-filmen Never Say Never Again som delvis ble spilt inn i Fort Carré i Antibes. Men når man ser filmen, kjenner man seg ikke helt igjen i enkelte av scenene, de er åpenbart spilt inn et annet sted, og dette er klippet sammen.

Men foruten at en av R681 MG-bunkerne er ødelagt, er resten av bunkerne intakte, men en del av dem er som sagt litt vanskelig å komme til, da de står godt plantet ute i vannet. R636 kommandobunkeren figurerer på noen av bildene mine der ute i vannet, og det er bare den øvre delen som står over vannet. Jeg fant noen bilder av R636 kommandobunkeren når jeg søkte etter dem på google, men disse er nok tatt av noen som har vært ute med båten og hatt mulighet til å ta bilder av bunkeren fra siden. Nå er det jo ikke slik at jeg ikke har sett en R636 kommandobunker før, men det hadde allikevel vært gøy og tatt den i nærmere øyesyn. Men da må jeg nok skaffe meg en båt. Litt synd, for det er jo ofte kommando- og kanonbunkerne som er det aller mest interessante når man besøker et militærhistorisk anlegg av denne typen!

Vigsø batteriet hadde per 31.03.42 to offiserer, 13 underoffiserer og 41 soldater. Per 15.01.45 var det en offiser, 20 underoffiserer, 82 soldater og 32 danske arbeidere på Vigsø batteriet, HKB 1/180 Vigsö. Per 15.01.45 hadde Vigsø batteriet disse kanonene og våpnene:

4 x 10,5 cm franske K 331
3 x 2,5 cm FLAK
8 x bombekastere
4 x 5 cm bombekastere
2 x heavy machine guns (34)
3 x light machine guns  (127)
3 x light machine guns (42)
3 x light machine guns (fest. EIG) –34

Når jeg besøkte Hanstholm festning sommeren 2015 kan man jo lure på hvorfor jeg ikke også tok turen innom Vigsø batteriet. Men det batteriet hadde jeg ikke fått med meg på det tidspunktet. Jeg hadde uansett ikke rukket å få med meg Vigsø batteriet den samme dagen som jeg besøkte Hanstholm festning. Fra Hanstholm festning til Vigsø batteriet er det bare 11 minutter med bil. Så hvis man skal ta turen til Hanstholm festning og har tid til det, vil jeg også anbefale å ta en tur innom Vigsø batteriet! En halvtime derfra finner man også Bulbjerg bunkermuseum – observasjonspost for Hanstholm festning! Det er ikke noen tvil om at batteriene, festningene og fortene ligger tett i tett langs vestkysten på Jylland!

Dette var det siste militærhistoriske anlegget jeg rakk å ta en tur innom nord på Jylland før jeg kjørte non-stop ned til Holsted i syd. Holsted skulle være min innkvartering den første uka i sommerferien i år, med hovedfokus på militærhistoriske anlegg syd på Jylland. Jeg hadde tilbakelagt 629 kilometer den første dagen og hadde hatt et forbruk på 0,56 liter diesel per mil. Hjemmefra til Gøteborg hadde snittet vært såpass høyt som 0,61. Det ble totalt 9.963 skritt og jeg startet reisen kl 01.12 hjemme, fremme i Frederikshavn kl 7.35 og vel fremme i Holsted etter å ha tilbakelagt 629 kilometer kl 21.08 på kvelden! Selv om jeg hadde kommet meg litt sydover fra Frederikshavn når jeg befant meg ved Vigsø-batteriet, så brukte jeg like lang tid derfra til Holsted som om jeg hadde kjørt direkte fra Frederikshavn.

                                                                                                                                                   

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/11/11/vigso-batteriet-i-danmark/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.