Støttepunkt Börsmose-Dorf i Danmark

Mandag var den første store bunkerferiedagen, og det hele startet med en tur til Børsmose. Nærmere bestemt Stützpunkt Börsmose-Dorf. Dette infanteri-støttepunktet ble etablert våren 1943 for å beskytte veikrysset 3,5 kilometer innenfor kysten. Dette er med andre ord ikke et batteri med kanonbunkere, kommandobuker med ildledning og lignende som vi er vant til å se. Dette støttepunktet hadde derimot fire stykk Regelbau R622 mannskapsbunkere, en stykk R675 bunker for vannoppbevaring og kjøkken, en stykk R607 ammunisjonsbunker og en stykk R610 kommandobunker. Den tyske benevnelsen for R610 er Gefechtsstand für eine verkstärkte Kompanie, Battle headquarters for a strenghtened company på engelsk. Dette er derfor mer et hovedkvarter/kommandobunker enn en kommandobunker med ildledning som vi vanligvis ser på batterier og fort som har store kanoner.

R610 kommandobunkeren ble bygget for første gang fjerde kvartal 1942 og det gikk med 990 kubikkmeter med betong for å bygge denne bunkeren. Det ble bygget 15 av R160 i Danmark, 2 i Norge og 76 totalt av denne bunkertypen. R610 kommandobunkeren var den første av de to bunkerne jeg tok turen inn i på Stützpunkt Börsmose-Dorf. Dette var en ganske stor bunker, med sine 16,6 x 13,1 meter. Det er også ganske mange rom å gå igjennom i denne bunkeren! Den andre bunkeren jeg tok turen inn i var en R622 mannskapsbunker. Denne er litt mindre enn R610 med sine 12,6 x 11,5 meter. Men begge disse to bunkerne er tørre og fine og har holdt seg bra i løpet av de 74 årene de har stått. I tillegg til disse Ständig bunkerne i Baustärke B permanente utførlse, ble det også bygget flere Vf-bunkere (feltmessig forsterkede bunkere). 14 stykk Vf 58c Ringstand for MG, tre stykk Vf 67 Ringstand for Pz.Kw I, to stykk Vf 67 Ringstand for Pz.Kw II og tre stykk Vf 69 Ringstand for Schwere Granatwerfer.

Dette området virker å være et øvelsesområde for forsvaret fortsatt. Hele området bærer preg av at det ser ut til å være et øvelsesområde for militære kjøretøy, muligens også tanks. Hvis man studerer Stützpunkt Börsmose-Dorf og de nærliggende områdene ser hele området ut som et “spindelvev” av sandveier på kryss og tvers. Akkurat ved Stützpunkt Börsmose-Dorf er det på kryss og tvers mellom de  bunkerne som er på området. Når man skal inn på området, blir man møtt med at det er et militært område og at det er forbudt å kjøre inn med bil, men det er ingenting som sier at det ikke er lov å gå en tur inn på området. Vel og merke når det ikke foregår militære øvelser der da, men da antar jeg at de sperrer av området for all ferdsel, foruten for “grønne menn”.

Det er nok enda flere bunkere man kan ta turen inn i hvis man ønsker det, men da må man være forberedt på at man ikke kan gå oppreist inn i disse bunkerne. På grunn av all sanden er “døråpningen” ganske lav blitt. Hele Stützpunkt Börsmose-Dorf er mye større enn det området jeg utforsket denne dagen. Jeg parkerte i krysset Præstegaardsvej og Guldagervej og gikk østover inn på området. Alle Vf 58c, 67 og 69 Ringstand-bunkerne er spredd rundt i ytterkant av dette støttepunktet. Det var mildt sagt et voldsomt støttepunkt for å beskytte et veikryss! Men det var åpenbart et viktig veikryss for tyskerne. I tillegg til dette støttepunktet ble HKB 11/180 Börsmose etablert rett nord for støttepunktet i november 1943, etter hva jeg kan forstå. Dette skulle bare være en midlertidig plassering for dette batteriet som hadde fire stykk russiske 12,2 cm K390-1 feltkanoner med en rekkevidde på 20 kilometer.

Dette batteriet var planlagt flyttet til Vejerstrand som ligger sydvest for Börsmose. Her ble det bygget en masse bunkere, det var også planlagt å bygge R671 kanonbunkere for de russiske kanonene. Men planene ble endret i begynnelsen av 1945 og de ble bestemt satt opp i åpne stillinger isteden.  Men så langt kom ikke den tyske okkupasjonsmakten, men stillingene var påbegynt. Ved kapitulasjonen stod fortsatt kanonene på sin midlertidige plassering i HKB 11/180 Börsmose. HKB 11/180 Börsmose skal også hatt to stykk russiske 7,62 cm kanoner. Men såvidt jeg har skjønt, så er det ikke nevneverdige rester av HKB 11/180 Börmose eller den nye plasseringen i Vejerstrand i dag. De mest interessante restene er i dag støttepunktet jeg har besøkt, Stützpunkt Börmose-Dorf.

                                                                                               

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/11/12/stottepunkt-borsmose-dorf-i-danmark/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.